Kerala Blasters i Bengaluru - jedinstveno rivalstvo rođeno i negovano unapred

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.12.22. | 13:01

Indija 1: Ivan Vukomanović sa Žutom armijom juri petu vezanu pobedu, dok Plavci žele da se vrate na trijumfalnu stazu

Fudbalska rivalstva predstavljaju kulminaciju višestrukih aspekata - istorije, geografske blizine, kulturnih nijansi između dve grupe navijača, incidenata na terenu, kao i raznih drugih faktora. Ali u većini slučajeva, potrebno im je vreme da porastu, i što je još važnije, okidač, najčešće incident na terenu ili tesna utakmica od ogromnog značaja.

Indijska Superliga od svog osnivanja 2013. bila je plodno tle za nekoliko takvih rivalstava, od kojih je većina podsticana kroz manje-više isti set preduslova. Veza između južnih rivala Kerale Blasters i Bengalurua je, ipak, jedinstvena.

Izabrane vesti

Uprkos poštovanju mnogih konvencionalnih razloga pomenutih ranije, rivalstvo između Kerale i Bengalurua se ukorenilo i procvetalo do epskih razmera čak i pre prvog startnog meča između dva tima. Danas protagoniste očekuje 11. međusobni obračun, sada poznat kao Pravi derbi juga Indije, i to u sklopu 10. runde Superlige (15.00).

15.00: (1,85) Kerala Blasters (3,40) Bengaluru (4,10)

Dok Blasters kojeg predvodi srpski trener Ivan Vukomanović nastoji da pdoduži seriju od četiri prvenstvene pobede, Bengaluru bi voleo da se vrati na trijumfalnu stazu. Poražen je u pet od prethodnih šest mečeva, a na svih pet neuspeha nije uspeo da zatrese mrežu. Težak zadatak ga očekuje protiv razigrane Žute armije...

Bengaluru je, naime, čekao na ulazak u Superligu do sezone 2017/2018, a do tada su Plavci nastupali u drugom rangu i dominirali scenom. S obzirom na geografsku blizinu i kulturne paralele, kao i razlike između dva regiona, Kerala Blasters i Bengaluru su bili predodređeni da postanu rivali. Međutim, narativ je napredovao mnogo brže nego što se očekivalo. Dana 4. jula 2017. godine objavljeno je da će Vinit - bivši miljenik navijača Bengalurua - da potpiše ugovor sa Keralom, a kasnije u toku meseca, i Anto Rino se preselio u redove Blastersa. To su nesumnjivo bili veliki udarci za navijače Plavaca.

S obzirom na to da su dve strane trebalo prvi put da se susretnu 31. decembra 2017, očekivao se spektakl poslednjeg dana kalendarske godine. Međutim, navijači nisu želeli toliko dugo da čekaju. Sredinom avgusta 2017. Bengaluru je igrao protiv severnokorejskog tima 25. Aprila u prvoj utakmici polufinala AFC kupa, a uz navijače Plavaca bili su Vinit i Anto. Oduševljeni prisustvom svojih bivših igrača, sa tribina se čulo skandiranje u čast njih, kao i parole protiv Kerale Blasters.

Sa još skoro četiri meseca do prvog sastanka, fitilj je već bio upaljen, a rivalstvo, uključujući debatu o uvredama i šalama, nastavilo je da "besni" na društvenim mrežama. Intenzitet se nije smanjivao, već je samo jačao sve do predvečerja 31. decembra.

Čekanju je konačno došao kraj poslednjeg dana 2017. kada su se dva tima prvi put sukobila na terenu na stadionu Džavaharlal Nehru u Kočiju. Bio je to napet susret, kako na terenu, tako i van njega, a pripao je Bengaluruu sa 3:1.

Od tada su Plavci daleko uspešniji u međsuobnim okršajima. Na 10 dvoboja su ostvarili šest pobeda, uz dva remija i dva trijumfa Žute armije.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

INDIJA 1 - 10. KOLO

Nedelja

15.00: (1,85) Kerala Blasters (3,40) Bengaluru (4,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Indija 1Superliga IndijeIndijska SuperligaKerala BlastersBengaluruIvan Vukomanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara