Damijan Dijaz i fudbaleri Barselone iz Gvajakila (©AFP)
Damijan Dijaz i fudbaleri Barselone iz Gvajakila (©AFP)

Klasiko Astiljero vredan mesta u Kopa Libertadores: Barseloni u najvećem derbiju odgovara samo pobeda

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.07.21. | 22:22

Prva faza šampionata Ekvadora: Emelek brani tri boda prednosti u odnosu na glavnog konkurenta u trci za prvo mesto

Posle dva odlaganja, jednom zbog pandemije i drugi put kada je fudbalski savez Ekvadora izašao u susret dvema ekipama zbog učešća u internacionalnim takmičenjima, najveća utakmica na tlu ove južnoameričke države konačno je dočekala svoj red. Klasiko Astiljero, iliti derbi Brodogradilišta, susret je koji se igra između dve najpopularnije i najvažnije ekipe u zemlji. Poreklo imena nastalo je zbog činjenice da su oba sastava osnovana u zajedničkom susedstvu Gvajakila, zvanom Bario Astiljero, gde se i danas nalazi najveća luka u Ekvadoru. Stanovnici ovog grada na obali Pacifika vole da ga nazivaju još i "El partido inmortal" iliti "Besmrtna utakmica", kako kažu, zbog rivalstva koje će trajati sve dok fudbal postoji kao takav.

Noćas se na stadionu Isodoro Romero Karbo sa početkom od 23.55 po srednjoevropskom vremenu održava 293. Klasiko Astiljero, a Barselona i Emelek naći će se u još jednom od tradicionalnih sukoba koji mogu da odluče sudbinu prvenstva. Inače, ovaj dvoboj igra se u sklopu zaostalom duela 11. kola Lige Pro, koji je odložen iz već navedenih razloga, a koji će odrediti prvog finalistu, a isti će obezbediti jednu od dve direktne propusnice u narednu kampanju Kopa Libertadores 2022. godine.

Izabrane vesti

23.55: (2,00) Barselona (3,35) Emelek (3,50)

Emelek je trenutno lider šampionata sa 30 osvojenih bodova i sa gol-razlikom +11. Sledi ga njegov gradski i najveći rival Barselona sa 27 bodova, ali sa boljim učinkom kako u napadu, tako i u odbrani, a kao rezultat toga proizilazi bolji gol-količnik od +15. Zašto je toliko bitan podatak o postignutim i primljenim golovima? Upravo ovaj faktor može da definiše koji će od ova dva velikana ekvadorskog fudbala da završe kao prvoplasirani u prvoj fazi šampionata.

Podsećanja radi, prvenstvo u ovoj južnoameričkoj državi igra se u tri faze. Prve dve su ligaškog tipa koji se igra jednokružno, a prvoplasirani iz oba odlaze u treću fazu, koja je ujedno i samo finale u kom se odlučuje nacionalni prvak. Dvoje finalista direktni su učesnici Kopa Libertadores, dok se treći predstavnik bira presekom rezultata objedinjenih iz prvog i drugog dela prvenstva.

Ono što takođe treba imati na umu jeste da ovo nije poslednje kolo faze jedan, ali kako Elektrikosi u finalnoj rundi gostuju Manti, a Los Kanariosi dočekuju Makaru, u kom ne bi trebalo da imaju većih poteškoća, ovo je najverovatnije duel koji će odlučiti prvog finalistu. Scenarija i kalkulacija uvek ima, pa tako Emeleku odgovara i nerešen ishod, čime bi zadržao distancu od tri boda razlike, pa bi mu u poslednjem kolu bod takođe bio dovoljan da se održi na liderskoj poziciji.

Sa druge strane Barselona teži ka pobedi, jer bi jedino tako držala konce u svojim rukama pred završno kolo. Ipak, ni to joj ne garantuje da može da sačuva čelnu poziciju, jer u slučaju pobede izjednačila bi se po broju bodova sa Električarima i bila bi u prednosti zbog bolje gol-razlike. Opet u poslednjem kolu postoji izvestan rizik, istina malo verovatan, ali ne i nedostižan, da Emelek na gostovanju protiv Mante postigne neophodan broj golova sa kojim bi nadmašio Barselonu u tom segmentu, čime bi ponovo izbio na prvo mesto.

Biće ovo odlučujući test za trenera Elektrikosa Ismaela Reskalva, koji od aprila 2019. godine, kada je stigao u plavi deo Gvajakila, nije osvojio nijedan trofej. Za klub koji je u poslednjoj deceniji okupan sjajnim rezultatima sa četiri titule prvaka, od kojih tri uzastupno, gubitak finala i opcije da se bori za titulu bio bi još jedan neuspeh koji bi sigurno iziskivao određene promene, a prvi na tapetu bio bi španski stručnjak. Ovo je definitivno poslednja šansa za Reskalva, koga su navijači već uzeli na zub posle neočekivanog ispadanja iz Kopa Sudamerikane, gde je bukvalno svojim nelogičnim potezima u postavci igre, u poslednjem kolu grupne faze, tim sa Pasifiko Kapvela ostavio bez prolaze u osminu finala.

Na drugoj strani, argentinski stručnjak Fabijan Bustos sa Barselonom je već napravio podvig u novoj sezoni, kada je sa Kanariosima kao prvoplasirani tim iz Grupe C Kopa Libertadores obezbedio osminu finala, gde ih već za pet dana očekuje duel sa Velez Sarsfildom. Ovaj učinak značajno dobija na težini kada se zna du su grupu delili sa Bokom Juniors, Santosom i uvek neugodnim Strongestom, od koga su i doživeli jedini poraz. U nacionalnom prvenstvu Barselona je u prvoj fazi zabeležila dva neuspeha, oba na strani protiv Katolike i Kuenke, dok na svom terenu nije doživela poraz u protekle 23 utakmice, gde je zabeležila 16 pobeda i sedam remija.

Što se tiče noćašnjeg okršaja, u timu Barselone na golu će se naći argentinski čuvar mreže Havijer Burai, kome će ovo da bude četvrti Astiljero. Na prethodna tri zabeležio je pobedu i dva remija. Određene promene izvesne su u defanzivnom delu gde će Biron Kastiljo zameniti Vilijamsa Riverosa koji se oporavlja od povrede skočnog zgloba. Pokretač ekipe i i igrač koji je zadužen za razigravanje saigrača Damijan Diaz i ovoga puta naći će se na svojoj poziciji centralnog veznog, dok će najistureniji u timu Los Kanariosa biti Karlos Garses.

Elektrikosima će nedostajati defanzivni dvojac Romario Saisedo i Marlon Meija, oba zbog izrečenih suspenzija usled nagomilavanja žutih kartona. Tom prilikom u zadnjoj liniji trebalo bi da se nađe Anhel Garsija, igrač koji zbog svog razornog šuta stvara ozbiljnu pretnju pri prekidima, a naročito pri izvođenju slobodnih udaraca. Među glavnim kreatorima igre u sastavu Emeleka biće Sebastijan Rodrigez, dok će se u napadu naći njegov urugvajski sunarodnik Fakundo Barselo.

Klasiko Astiljero igrao se ukupno 292 puta. Barselona je slavila 103 puta, dok je Emelek pobedio u 90 navrata, a 99 okršaja su se završila remijem. Što se tiče poslednjih 10 okršaja i tu je statistika na strani Kanariosia koji su ostvarili pet trijumfa u odnosu na dva sa Emelekove strane, dok je tri puta meč okončan nerešenim ishodom, računajući i poslednji dvoboj iz decembra prošle godine kada je na Pasifiko Kapvelu zabeležen rezultat 1:1.

EKVADOR 1 - ZAOSTALI MEČEVI 7. I 11. KOLA

Subota

23.55: (1,98) Independijente Del Valje (3,45) Universidad Katolika (3,50)

23.55: (2,00) Barselona (3,35) Emelek (3,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1Barselona GvajakilEmelekJužna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara