Andres Vilhes (©AFP)
Andres Vilhes (©AFP)

Ključa u Čileu: Union Kalera hita ka istoriji

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.01.21. | 22:37

Lider Universidad Katolika bez pobede četiri utakmice. Šansa za Cementerose da se izjednače s timom iz Santijaga četiri kola pre kraja šampionata ove države u Južnoj Americi

Da li je na pomolu novi poredak u čilenskom fudbalu? Velikan iz Santijago de Čilea, jedini šampion Kopa Libertadores iz ove države, Kolo Kolo, bori se za opstanak, dok bi titulu prvi put 67 godina postojanja kluba mogla da osvoji Union Kalera.

Početkom godine ništa nije slutilo na neizvesnu borbu za titilu. Universidad Katolika je imao i dvocifrenu bodovnu prednost, ali je lider u padu forme. Velikan iz prestonice nije pobedio već četiri utakmice. Osvojio je samo tri boda, pa je dozvolio Union Kaleri da priđe na samo tri boda od Katolika. Cementerosi bi se izjednačili sa Universidadom ako pobede Deportes Ikike u petak (00.00), u odloženom meču 25. kolu šampionata Čile. U slučaju slavlja domaćina gledali bismo dramatičnnu trku pretendenata za krunu u preostala četiri kola.

Izabrane vesti

Ekipa iz regiona Valparaisao u odlučnoj je formi, osvojila je sedam bodova u prethodna tri kola. Ovaj tim je stigao prošle godine i do osmine finala Kopa Sudamerikana, ali je ispao od kolumbijskog Juniora posle penal-ruleta. Sledeće sezone će da predstavlja Čile u elitnom takmičenju Južne Amerike, Kopa Libertadoresu.

Kao i većina klubova u Čileu, stranci dolaze pretežno iz susedne Argentine. Na kormilu tima je 45-godišnji Gaučos Huan Pablo Vojvoda. On je pre Kalera vodio klubove u otadžbini - Urakan, Taljeres, Defensu i drugi tim Njuels Old Bojsa. Najbolji strelac Uniona ove sezone je Čileanac Andres Vilhes sa 12 pogodaka, sedam manje od najubojitijeg golgetera lige, argentinskog napadača iz Universidad Katolika Fernanda Zampedrija.

Deportes Ikike je trenutno poslednji sa 29 bodova, četiri manje od Kola Kola i jedan od Kokimbe, polufinaliste Kopa Sudamerikane protekle sezone, ali ima šanse u narednih pet utakmica da se iščupa. Podsetimo, samo poslednje mesto vodi u niži rang, dok će pretposlednji tim da igra baraž za opstanak.

U prvom delu sezone u Ikikeu bilo je 3:0 za goste iz La Kalere, a golove su postigli Esteban Valensija, pomenutu najbolji strelac tima Vilhes, dok je prvi pogodak na meču bio autogol Alehandra Kontrerosa. Union je pobedio Deportes na tri od poslednje četiri meča. Na tri od poslednje četiri utakmice dolazio je tip 0-1 gola.

Dva jedina kandidata za titilu, Universidad Katolika i Union Kalera sastaće se u Santijago de Čileu u pretposlednjem, 33. kolu, 10. februara, i taj meč bi mogao da odluči o šampionu Čilea.

ČILE 1 – ODLOŽENI MEČ 25. KOLA

Petak

00.00: (1,73) Union Kalera (3,50) Deportes Ikike (4,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Južna AmerikaČile 1ČileUnion KaleraDeportes Ikike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara