Ajvan Toni (©Reuters)
Ajvan Toni (©Reuters)

Ko je golgeter koji vodi Brentford ka Premijer ligi? Debitovao sa 16, Vulvsi ga odbili, Njukasl nije verovao, Vest Hem sada nudi 15.000.000

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.02.21. | 12:06

Ajvan Toni za sezonu i po postigao više od 40 golova

Ustaljeno je mišljenje da je drugoligaški karavan engleskog fudbala kvalitetniji od mnogih prvih liga širom Evrope i da se po težini takmičenja nalazi među desetak najboljih prvenstava Starog kontinenta, pa kada neko u 28 utakmica Čempionšipa postigne 23 gola, jasno je da mu se smeši unosan transfer. Očekuje se to već idućeg leta u slučaju 24-godišnjeg Ajvana Tonija 

Napadač Brentforda nastavio je ove sezone golgetersku seriju iz prošle, kada je u dresu Piterboroa bio najbolji igrač i strelac Lige jedan sa 24 gola. Sada je na korak od novog ličnog rekorda, a tek smo na nešto više od polovine trke.

Izabrane vesti

Odlične igre u trećoj ligi donele su mu prošlog leta transfer vredan oko 4.500.000 evra (uz potencijalnih još 9.500.000 Piterborou kroz bonuse), ali veliko je pitanje hoće li Brentford uspeti da ga zadrži duže od godinu dana

Klub sa juga Engleske hita ka Premijer ligi, vodeći je na tabeli Čempionšipa i u seriji od 21 utakmice bez poraza. Poslednju pobedu u nizu, u sredu nad Redingom našeg Veljka Paunovića (3:1), omogućio je upravo Toni majstorskom asistencijom grudima u 86. minutu, a onda je i sam overio tri boda svom timu na jednom od najtežih gostovanja u ligi.

21.00: (9,00) Barnsli (5,70) Čelsi (1,30)

Ovaj momak iz Nortemptona ponikao je u istoimenom četvrtoligašu, za koji je debitovao sa svega 16 godina. Kao tinejdžer sakupio je 60 utakmica tokom tri sezone u prvom timu i 13 puta bio strelac. Potencijal je bio jasno uočljiv, pa je 2014. želeo da ga angažuje Vulverhempton, međutim, nije prošao lekarske preglede. Nije poznato zbog čega, ali se kao 19-godišnjak našao u Njukaslu i Premijer ligi.

Pod reflektorima velike pozornice prvi put našao se 26. septembra 2015, zamenivši Aleksandra Mitrovića pet minuta pre kraja duela sa Čelsijem. Nije, ipak, na svom debiju pomogao Svrakama da dođu do prve pobede u sezoni, pošto je samo minut posle njegovog ulaska Vilijan izjednačio iz slobodnjaka na 2:2. Svoj drugi od ukupno dva nastupa u Premijer ligi upisao je januara 2016, u remiju 3:3 sa Mančester junajtedom. Ponovo je u igru ušao u 85. minutu, ali je ovaj put njegov tim potom stigao do boda.

Crno-beli su ga selili po pozajmicama, od kojih je najznačajnij bila Barnsliju, gde je pomogao Redsima da se plasiraju u Čempionšip i osvoje Liga trofej, turnir u kom učestvuju engleski trećeligaši i četvrtoligaši. Igrao je i za Šruzberi, Skantorp i Vigan, da bi 2018. prešao u Piterboro za, nezvanično, 600.000 evra. Uprkos sjajnom golgeterskom učinku prošle sezone, koju je otvorio sa sedam golova u sedam utakmica, klub iz Kembridžšira nije uspeo da se domogne plej-ofa za promociju, pošto je završio na sedmom mestu Lige jedan, ali će ga navijači, između ostalog, pamtiti po fantastičnom pogotku Bredfordu u FA kupu sa centra terena.


Kao i po molbi da više ne pevaju pesmu o veličini njegovih genitalija, jer na stadion dolaze i mala deca (bilo je to u ona lepša vremena, pre korone

Kako igra ove sezone, nema sumnje da će se Ajvan Bendžamin Elajdža Toni uskoro ponovo naći na premijerligaškoj sceni, ali s dosta važnijom ulogom nego što je bila ona u Njukaslu.

Prelaskom u Brentford pokazao je da mu igranje pod pritiskom ne predstavlja problem. Za razliku od Džoa Garnera (Preston), Vila Griga (Vigan), Bilija Šarpa (Skantrop/Šefild junajted), Džeka Meriota (Piterboro/Derbi kaunti) ili Džejmsa Kolinsa (Luton), koji u drugoligaškom rangu nisu uspeli da nastave golgeterski niz, Toni ponovo ima preko 20 golova uz svoje ime.

"Mislim da sam još pre nekoliko godina prevazišao igranje u Ligi jedan", izjavio je krajem prošle godine za Skaj sport.

Možda nekome takva izjava deluje nadmeno, ali da bi napadač bio produktivan neophodno je da veruje u sebe. A, ovaj momak puca od samopouzdanja.

"Vidim sebe kao premijerligaškog igrača. Ne bi bilo dobro da nije tako, jer je bitno da težite najvišim ciljevima, pa i ako ih ne ostvarite, onda nije toliko strašno. Morate da imate velike ambicije. Ja sam trenutno veoma uzbuđen zbog igranja u Čampionšipu i uveren da ću odvesti Brentford u Premijer ligu", istakao je Toni u pomenutom intervjuu.

Na dobrom je putu da to i ostvari, pa ćemo videti šta onda. Bio je interesantan Seltiku, sada se pominje Vest Hem. Navodno su Čekićari voljni da plate oko 15.000.000 evra za angažovanje špica koji 16. marta puni 25 godina. I koji je u dosadašnjih 309 utakmica u karijeri dao 120 golova i upisao 47 asistencija.



tagovi

Ajvan Toni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara