Antonela Rokuco i Lionel Mesi (©Reuters)
Antonela Rokuco i Lionel Mesi (©Reuters)

Ko je kako glasao: Srbi jednoglasni – najbolji je Mesi! Piksi dao glas i Modriću, selektor Španaca za Alvareza?!

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.02.23. | 09:26

Mesi pre za Nejmara nego za Mbapea, David Alaba morao da se pravda jer nije glasao za Benzemu

Čini se da ovog puta nije bilo previše dileme. Osvajanjem Svetskog prvenstva Lionel Mesi je ostvario dečački san i anketiranima u izboru za najboljeg na svetu u organizaciji Fife oduzeo svaki argument da prestižnu The Best nagradu uruče bilo kome drugom. Kilijan Mbape je bio drugi, a na pobedničkom postolju – mada to ovoga puta nema nikakav značaj – još i Karim Benzema nakon što je čudesnim golovima vodio Real do pehara u Ligi šampiona.

To ste već čitali sinoć, a kao i uvek kada dođe jutro posle prvo pitanje na usnama svih je: a, kako su glasali moji? Pa da otkrijemo i to. I ponešto više.

Izabrane vesti

Počnimo prvo od toga da su se selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, kapiten Dušan Tadić i novinar Kurira Milan Rašević saglasili – Mesi je bio najbolji.

Oko drugih stvari već nisu bili tako jedinstveni. Tadić je naime “predvideo“ konačan poredaz sa Mbapeom i Benzemom kao Mesijevim sledbenicima, dok je Piksi na treće mesto stavio – i ne možemo tu da protivurečimo – Luku Modrića. Rašević je pak na drugom stavio Vinisijusa Žuniora zbog kojeg je madridski Real i bojkotovao svečanu ceremoniju, jer Brazilac nije bio ni među 26 nominovanih za idealnih 11 u periodu od leta 2021. do decembra 2022. godine (taj period se ovog puta nagrađivao zbog neuobičajenog termina Mundijala).

Kad su treneri u pitanju Tadić i Piksi su digli ruku za Realovog Karla Ančelotija, a Stojković za kolegu sa klupe Argentine Lionela Skalonija, kome je i pripala nagrada. Malo nesuglasica i kada je najbolji golman u pitanju: Piksi i Rašević za Emilijana Marzineza, Tadić za Tiba Kurtou. Prvi je odlučio finale Mundijala, drugi finale Lige šampiona. Kako je Mundijal ipak jednom u četiri godine Martinez je podigao trofej.

Kako bilo, kad se podvuče crta...

Dušan Tadić

Najbolji igrač: Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Karim Benzema;

Najbolji trener: Karlo Ančeloti, Lionel Skaloni, Pep Gvardiola;

Najbolji golman: Tibo Kurtoa, Emilijano Martinez, Alison Beker.

Dragan Stojković

Najbolji igrač: Lionel Mesi, Kilijan Mbape, Luka Modrić;

Najbolji trener: Karlo Ančeloti, Lionel Skaloni, Didije Dešan;

Najbolji golman: Emilijano Martinez, Tibo Kurtoa, Alison Beker.

Milan Rašević

Najbolji igrač: Lionel Mesi, Vinisijus Žunior, Kilijan Mbape;

Najbolji trener: Lionel Skaloni, Valid Regragi, Didije Dešan;

Najbolji golman: Emilijano Martinez, Jasin Bunu, Tibo Kurtoa.


Nekih većih razmimoilaženja nije bilo ni kod ostalih mada je selektor Španije Luis de La Fuente poprilično zbunio zemljake kada je za najboljeg na svetu proglasio – Hulijana Alvareza?! Svaka čast na svemu, ali mladi Argentinac je tek počeo da se probija, pa nije čudo što su ga na prvo mesto stavili još samo kapiten Gabona Lojd Palun, selektor Bocvane Mogomotsi Mpote, te novinar iz Lihtenštajna Jan Štarker. Da sve bude još čudnije, De la Fuente je na drugo mesto svrstao Džuda Belingema (?!), a tek na treće Modrića. Nigde ni Mesija, ni Mbapea, ni Benzeme?

Polemika i kada je u pitanju izbor Davida Alabe, koga su navijači Reala žestoko napali jer je glas dao Lionelu Mesiju, dok je saigrača Karima Benzemu stavio na drugo mesto, pa je on morao da se pravda po društvenim mrežama.

"Reprezentacije Austrije je za ovu nagradu glasala kao tim, nisam to ja sam uradio. Svi u timu imaju pravo glasa i tako se odlučuje. Svi znaju, posebno Karim, koliko mu se divim i više puta sam govorio da je on za mene najbolji na svetu i to je tako i dalje. Bez sumnje".

Ostali manje više na istoj liniji, mada će strani mediji potencirati da je Lionel Mesi dao Nejmaru prednost u odnosu na Mbapea što će se sigurno koristiti kao najava za nove sukobe u svlačionici Pari Sen Žermena.

Zanimljiv nam je bio i izbor Mohameda Salaha, jedinstven svakako, birao je on Vinisijusa, Kevina De Brujnea i Ašrafa Hakimija. Bilo je naravno i mnogih koji su “zloupotrebljavali“ pravo glasa i forsirali zemljake ili saigrače, pa je tako Marokanac Romen Sais proglasio Ašrafa Hakimija za najboljeg, a Igor Štimac, kao selektor Indije, “častio“ Modrića. Ruku na srce, neki su to radili i mnogo ružnije, no da ne dužimo previše, pred vama je naš izbor najatraktivnijih imena i njihovi glasovi za naboljeg na svetu...

Lionel Mesi: Nejmar, Mbape, Benzema

Lionel Skaloni: Mesi, Alvarez, Modrić

Tijago Silva: Nejmar, Mesi, Benzema

Tite: Nejmar, Mesi, Mbape

Manuel Nojer: Mesi, Mbape, Levandovski

Hansi Flik: Mesi, Modrić, Levandovski

Hari Kejn: Mesi, Mane, Benzema

Geret Sautgejt: Mesi, Modrić, Mbape

Serhio Buskets: Mesi, Levandovski, Benzema

Leonardo Bonuči: Mesi, Benzema, Modrić

Roberto Mančini: Mesi, Mbape, Nejmar

Luka Modrić: Benzema, Mesi, Mbape

Ugo Loris: Mbape, Benzema, Mesi

Didije Dešan: Mbape, Benzema, Mesi

Mohamed Salah: Vinisijus, De Brujne, Hakimi

Edin Džeko: Mesi, Mbape, Benzema

Bibars Natho: Mesi, Benzema, Mbape

Virdžil Van Dajk: Mesi, Salah, De Brujne

Robert Levandovski: Mesi, Mbape, Modrić

Stevan Jovetić: Mesi, Benzema, Mbape

U konkurenciji za najbolju fudbalerku Srbi nisu bili jednoglasni...

Selektor Srbije Dragiša Zečević i kapitenka Violeta Slović imali su drugačije viđenje ko treba da bude najbolja fudbalerka. Zečević je najviše bodova dao Aleks Morgan, a glasao je i za Adu Hegerberg i Debinju, dok je Lea Vilijamson od Violete Slović dobila pet poena, Sem Ker tri, a zvanično najbolja Aleksija Puteljas bod. Dok je novinar Branko Spasojević maksimalan broj bodova dao Debinji, a među najbolje tri uvrstio je i Adu Hegerberg i Sem Ker.


tagovi

Dušan TadićDragan Stojković PiksiLionel MesiEmilijano MartinezKarlo Anćeloti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara