Brazilski sudija Rafael Klaus (© AFP)
Brazilski sudija Rafael Klaus (© AFP)

Kolina naredio, Brazilci slepo poštuju – maratonske nadoknade vremena i rekordno kasni golovi

Vreme čitanja: 2min | pon. 21.11.22. | 21:19

Pogoci Taremija u 90+13. i Klasena u 90+9. minutu današnjih utakmica zvanično su najkasnije postignuti golovi na Mundijalima, ne računajući produžetke

Još pre nekoliko meseci poručivao je Pjerluiđi Kolina, predsednik sudijske komisije FIFA, da je na vrhu liste razmišljanja ovog tela o modernizaciji fudbalskih pravila to kako pokloniti navijačima više efektivnog fudbala po utakmici. U predvečerje Mundijala u Kataru to je podvukao kao osnovni zahtev postavljen pred arbitre koji će deliti pravdu na Svetskom prvenstvu - da se strogo nadoknadi svaka pauza, bilo da su u pitanju povrede, izmene, pregledavanje VAR-a...

Ako njegov zemljak Daniele Orsato nije u tome preterivao na otvaranju turnira – oba poluvremena utakmice Katar-Ekvador produžio je za po pet minuta, arbitri koji su sudili utakmice popodnevnog programa u ponedeljak baš su se slepo držali Kolininih uputstava.

Izabrane vesti

Zanimljivo je da su obe utakmice, Engleska-Iran i Senegal-Holandija, sudili Brazilci, Rafael Klaus i Vilton Sampajo, i da su četiri poluvremena produžili formalno za 34, a suštinski za gotovo 40 minuta! Ako je u prvom delu okršaja Engleza i Irana i bilo povoda za nadoknadu od 14 minuta, jer se baš dugo ukazivala pomoć golmanu azijskog tima Bejranvandu, čak 10 minuta nadoknade vremena u drugom poluvremenu, i to pri rezultatu 6:1, činilo se baš preterano.

Sampajo je prvi deo igre u sudaru Holandije i Senegala produžio za dva, drugi za osam minuta, ali kuriozitet je da su u završnici oba meča postignuti golovi, i to formalno nakon isteka vremena koje je na semaforu pokazao četvrti sudija.

Mehdi Taremi ublažio je poraz Irana (2:6) protiv Gordog Albiona iz penala u 113. minutu, a Davi Klasen iskoristio drugi poklon Eduarda Mendija na utakmici protiv Senegala u 99. minutu, potvrdivši trijumf svog tima (2:0). Britanska kompanija za sportsku analitiku Opta potvrdila je da su, od 1966. godine, od kada se bave merenjem ovih statističkih parametara, ovo najkasnije postignuti golovi na svetskim šampionatima, ne računajući produžetke.

Nakon nekompletna dva dana takmičenja u Kataru, imamo prvi trend turnira. Završnice utakmica biće burnije nego ikad.


tagovi

Katar2022Pjerluiđi Kolina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara