Filip Mladenović, Vladan Kovačević i Milan Rundić (©Shutterstock)
Filip Mladenović, Vladan Kovačević i Milan Rundić (©Shutterstock)

Kome ide 1.100.000 evra? Rakov za triplu krunu, Legija za čast

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.05.23. | 11:38

Finale Kupa Poljske igra se ovog utorka na Nacionalnom stadionu u Varšavi

Pre dve godine Rakov je prvi put u istoriji kluba osvojio Kup Poljske. Godinu dana kasnije tim iz Čenstohove su takođe uspeli da odbrane pehar. Ovog utorak postoji šansa da, doskoro marginalan poljski tim, treći put zaredom podigne trofej namenjen pobedniku najmasovnijeg takmičenja u zemlji. Za takav podvig Rakov mora da pobedi Legiju u finalu na Nacionalnom stadionu u Varšavi (16.00).

Oba tima se bore za prevlast u Ekstraklasi tokom tekuće sezone. Rakov je pred penjanjem na pobednički tron sa 11 bodova više od drugoplasirane Legije na četiri runde pre kraja. Kako je letos slavio u Superkupu, pruža mu se prilika da osvoji treći pehar u sezoni. S druge strane, Legionari igraju za čast, jer im je ovo poslednja šansa da osvoje srebrninu ove sezone.

Izabrane vesti

Rakov je prošle sezone pobedio Legiju sa 1:0 u polufinalu Puchar Polski, a od februara 2021. izgubio samo jednu od šest takmičarskih utakmica sa Legionarima. Pre nešto manje od mesec dana dva kluba su se sastala u okviru Ekstraklase. Legija je savladala ekipu iz Čenstohove sa 3:1 u Varšavi, prekinuvši negativnu seriju protiv Medalika. Prvi sudar u kampanji pripao je Rakovu minimalnim rezultatom.

16.00: (3,00) Legija (3,30) Rakov (2,40)

Kup Poljske biće dodeljen 69. put, a tradicija ovog takmičenja datira još iz međuratnog perioda. Najčešće su pobednici bili igrači Legije, koji bi u utorak mogli da osvoje jubilarni, 20. pehar. Rakov je slavio samo dva puta, ali to se desilo u poslednje dve sezone i Medaljoni se nadaju svojevrsnom het-triku.

"U Rakovu još gori vatra i želja za osvajanjem trofeja. Voleo bih da moj oproštaj od kluba prođe sa velikim praskom. Kada sam počeo da radim u Čenstohovi, nismo postavljali visoke ciljeve i očekivali da ćemo da osvojimo prvenstvo ili Kup. Vera u uspeh je neophodna, ali zahteva mnogo rada i posvećenosti", rekao je trener Rakova Marek Papšun, koji se posle sezone oprašta od Čenstohove.

Lider Ekstraklase imao je kraći put do finala od rivala. U većini mečeva pobeđivao je sa skromnih 1:0. To je bio slučaj protiv Zaglebja iz Sosnovjeca, Pogona i u polufinalu protiv prvoligaša Gurnjik Lečne. Samo sa Motorom iz Lublina slavio je sa 3:0.

Veće emocije dešavale su se na utakmicama Legije. Poljskom prestoničkom klubu su bili potrebni produžeci da eliminiše Niječecu (3:2), a rivalstvo sa Lehijom iz Gdanjska određivali su jedanaesterci (2:2, 4:2). Ipak, izabranici Koste Runjaića su u odlučujućim mečevima zadržali mirnu mrežu - protiv Lehije iz Zjelona Gore (3:0) i Kališa (1:0).

"Borili smo se žestoko u Kupu Poljske. Na momente nam je trebalo malo sreće, ali će se na kraju za trofej boriti dve najbolje ekipe Ekstraklase. Timski stav je dobar. Znamo za šta igramo i tim zna istoriju nastupa kluba u ovom takmičenju. Znam da ćemo moći da računamo na veliku podršku sa tribina", poručio je Runjaić.

Osvajaču Kupa pripašće novčana nagrada u iznosu od 1.100.000 evra, dok će finalista da inkasira 165.000. Ostaje da se vidi da li će se radovati reprezentativac Srbije Filip Mladenović iz tabora Legije ili Milan Rundić i Vladan Kovačević iz Rakova...

KUP POLJSKE - FINALE (VARŠAVA)

Utorak

16.00: (3,00) Legija (3,30) Rakov (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup PoljskeLegijaLegija VaršavaRakovFilip MladenovićVladan KovačevićMilan Rundić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara