Rišarlison i Nejmar (©Reuters)
Rišarlison i Nejmar (©Reuters)

Kopa Amerika: Brazil naciljao 10. titulu, desetkovana Venecuela idealna za premijeru i zagrevanje

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.06.21. | 21:30

Kapitena Tomasa Rinkona i još 12 članova državnog tima virus korona eliminisao je sa turnira. Selesao predvođen Nejmarom, Firminom, Rišarlisonom, Tijagom Silvom, Markinjosom i drugim zvezdama najveći je favorit za osvajanje trofeja

Mesec magičnih dana u Južnoj Americi, mesec magičnih dana u Evropi, mesec magičnih dana za zaljubljenike u fudbal. Igraće se od jutra do sutra, lopta neće mirovati. Večeras kreće 47. izdanje Kopa Amerike utakmicom između domaćina Brazila i Venecuele (23.00) na stadionu „Mane Garinča“.

Kopa Amerika drugačija po mnogo čemu. Šampionat je pomeren godinu dana zbog pandemije virusa korona, koja je paralisala čitavu planetu. Ali ni godinu dana kasnije situacija na Zelenom kontinentu nije sjajna. Argentina i Kolumbija trebalo je da budu organizatori, ali su odustali, a domaćinstva se latio Brazil.

Izabrane vesti

23.00: (1,08) Brazil (11,0) Venecuela (28,0)

Lopta će se kotrljati u četiri grada: Rio de Žaneiru, Braziliji, Kujabi i Gojaniji, a veliko finale zakazano je za 10. jul na legendarnoj „Marakani“. Ove godine nema „uljeza“, Australija i Katar otkazali su učešće, pa će se za titulu najboljeg na Zelenom kontinentu takmičiti 10 zemalja koje geografski pripadaju Južnoj Americi. Dakle, posle dugo vremena bez selekcija sa strane – ključaće čista južnoamerička krva.

Brazilci brane titulu osvojenu pre dve godine protiv Perua (3:1). Selesao je na domaćem terenu deveti put bio najbolji na Zelenom kontinentu, a sada mu se ukazala prilika da ponovo u svojoj kući podigne trofej i približi se Urugvaju, koji je u 15 navrata bio najbolji.

Razmišljali su se brazilski fudbaleri da bojkotuju Kopa Ameriku, za koju se dosta dugo nije znalo da li će se uopšte igrati, ali su odustali od te namere, ostali su privrženi selektoru Titeu i svom silinom kreću u napad na trofej.

Selesao je u kompletnom sastavu, što znači da je na svom uporištu najveći favorit za osvajanje Kopa Amerike. Nejmar, Rišarlison, Firmino, Markinjos, Tijago Silva... Svi su se odazvali Titeovom pozivu i žele da nastave sa izvanrednim partijama koje su pružali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru. Brazilci su furiozno startovali u kvalifikacijama, nanizali su šest pobeda, osvojili maksimalnan broj bodova i istakli kandidaturu da sa prvom mesta produže na Mundijal.

Mnogo razloga za zadovoljstvo u Brazilu uoči početka početka Kopa Amerike, prvenstveno zbog dobrih izdanja Selesaa u minulom periodu, a na startu šampionata Zelenog kontinenta nisu mogli da dobiju poželjnijeg protivnika. Razlog je onaj koga se sve reprezentacije pribojavaju pre i tokom turnira – korona.

Pokosio je virus korona selekciju Venecuele, čak 13 članova državnog tima dobilo je pozitivne testove i moralo je u izolaciju. Od toga pet igrača, a jedino ime od zaraženih koje je isplivalo je Tomas Rinkon. Ostala je Venecuela bez kaitena za kontinentalnu smotru, ostala imena čuvaju se u tajnosti.

Momentalno je reagovao Fudbaski savez Venecuele, pozvani su fudbaleri iz domaćeg šampionata da ulete kao zamene, a startnih 11 jedne od dve zemlje koje nikada nisu osvajale Kopa Ameriku (uz Venecuelu se šampionskim zvanjem nije okitisao samo još Ekvador) se ne nazire.

Selektor Venecuele, Hose Peseiro, primoran je da improvizuje i protiv velikog favorita, na njegovom terenu, izađe sa improvizovanim sastavom. Sve što je Peseiro uigravao alo je u vodu, ali to ne mora nužno da bude loše. Užasna je bila Venecuela u kvalifikacijama za Mundijal, sakupila je samo četiti boda i sada kada je iznenada pogođena izostancima, neće imati šta da izgubi.

Veneculela je večita mušterija Brazila. Selesao je na 26 duela slavio 22 puta, a Venecuela je samo jednom osetila slast pobede. Najvea briga Brazilaca biće da li ima novih slučajeva u redovima protivnika čiji se simptomi neće manifestovati u startu i pokazati na prvom testiranju. Zaraza bi potencijalno mogla da se proširi i na Titeov sastav, ali to je nešto sa čime će morati da se nose kroz ceo turnir.

I dok Hose Peseiro i dalje mozga sa kime da napadne moćni Brazil, Tite nema tih problema. Tijago Silva će otvaranje Kopa Amerike posmatrati sa klupe, verovatno neće ni ulaziti u igru kako ne bi rizikovao da dođe do pojačanja bola u butini, koji je osetio neposredno pre meča sa Venecuelom. Golman Alison preseliće se na klupu, Ederson se vraća u startnu postavu. Takođe, Renan Lodi i Lukas Paketa krenuće od starta, a Aleksu Sandru i Robertu Firminu će Tite nameniti uloge rezervista. Trozubac Nejmar – Rišarlison – Gabrijel Žezus predstavljaće najveću opasnost po selekciju Venecuele.

Najbolji sudija Zelenog kontinenta, Urugvajac Esteban Ostojić, deliće pravdu na otvaranju Kopa Amerike, koje će po svemu sudeći biti igra mačke i miša.

GRUPA B

Nedelja

23.00: (1,08) Brazil (11,0) Venecuela (28,0)

Ponedeljak

02.00: (1,95) Kolumbija (3,40) Ekvador (4,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa AmerikaReprezentacija BrazilaFudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija Venecuele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara