Đanluka Lapadula i Huan Gvadrado (©Shutterstock, ©Reuters)
Đanluka Lapadula i Huan Gvadrado (©Shutterstock, ©Reuters)

Kopa Amerika: Kolumbijci spremaju osvetu Peruancima

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.07.21. | 23:05

Četa Reinalda Ruede ima kvalitetniji tim, ali je vicešampion Južne Amerike od pre dve godine dobio Kafeterose u grupnoj fazi pre dvadesetak dana. Đanluka Lapadula najveći adut Inka

Da li je Kolumbija favorit u borbi za treće mesto na Kopa Amerika? Svakako. Ali sve ono što je Peru radio na kontinentalnom takmičenju u minuloj deceniji nagoveštava da će se na Nacionalnom stadionu u Braziliji noćas (02.00) odigrati pravi mali rat. Četvrti put u poslednjih 10 godina, Peru je igrao polufinale prvenstva Južne Amerike – 2011. pripala mu je bronza, četiri godine kasnije takođe je bio treći, na Sentenariju ga je u četvrtfinalu eliminisala upravo Kolumbija, dok je 2019. poražen u borbi za trofej od Brazila na kultnoj Marakani u Rio de Žaneiru sa 3:1.

Inke su konstanta, iako na papiru nemaju jedan od jačih sastava u Južnoj Americi. I ove godine im je Brazil došao glave, ali sa svima ostalima mogu, hoće i umeju. Kolumbijce su u grupi savladali sa 2:1, mada je to činjenica koja im možda i ne ide u prilog ako se pozovemo na onu staru da je na velikom takmičenju teško savladati istog rivala u dva navrata. Kolumbijci se dobro sećaju bronze sa Sentenarija od pre pet godina i streme ponavljanju identičnog uspeha.

Izabrane vesti

02.00: (4,30) Peru (3,50) Kolumbija (1,92)

Dok će se Peruanci u napadu najviše oslanjati na Đanluku Lapadulu koji je postigao dva pogotka na šampionatu, napadačka raznovrsnost Trikolora znatno je veća sa Duvanom Zapatom, Luisom Murijelom, Santosom Boreom, Luisom Dijazom, Migelom Borhom... Nisu Kolumbijci imali sreće da prođu Argentinu na penale i domognu se finala s Brazilom.

Za pobedu u Braziliji moraju pod hitno da zaborave golmanske bravure Gaučosa Emilijana Martineza, a selektor Reinaldo Rueda da pronađe idealan napadački mozaik. Dosta je novi kormilar Kolumbije, kome je ovo prvo veliko takmičenje, menjao ne prethodnih šest mečeva u Kopa Amerika. Nijednom nije igrao sa istim napadačima. Na startu prvenstva Južne Amerike prednost je imao napadač Juniora iz Barankilje Migel Borha, a kasnije su smenjivali Murijel, Zapata i Bore. I tako zvučna imena u napadu nisu rešila efikasnost. Na šest utakmica Kopa Amerike Kolumbijci su postigli samo četiri gola.

Protiv Argentine su prednost dobili u napadu Duvan Zapata iz Atalante i novi fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta Rafael Santos Bore koji je pre nedelju dana pojačao nemačkog bundesligaša iz River Plejta.

Problem za Perunce je što nisu mogli da račinaju na legendu ove zemlje, najboljeg igrača u ovom milenijumu Paola Gerera. Napadač Internasionala više od godinu dana se bori s povredama, a i u poznim je igračkim godianama. Inke će u meču za bronzu da budu jači za krilo Andrea Karilja koji je izdržao suspenzuiju zbog crvenog kartona protiv Paragvaja u četvrtfinalu. On bi trebalo da se vrati u startnu postavu. Argentinski stručnjak Kareka igra sa jednim klasičnim napadačem Đanlukom Lapadulom, koji za ovu južnoameričku selekciju igra od prošle godine. Fudbaler Beneventa je rođen u Italiji, u Torinu, a majka mu je iz Perua.

Ove dve selekcije su odigrali meč pre nešto više od mesec dana u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru naredne godine. Kolumbija je bila ubedljiva, dobila Peru sa 3:0 u Limi, a pogotke su postigli Mina, Uribe i Dijaz. Pre poraza u Brazilu u grupnoj fazi takmičenja, Kafeterosi su imali niz od tri trijumfa protiv Peruanaca.

PERU - KOLUMBIJA (02.00)

BRAZILIIJA - Nacionalni stadion. Sudija: Klaus (Brazil)

PERU (4-2-3-1): Gales - Korzo, Ramos, Kalnes, Trauko - Tapija, Jotun - Kariljo, Penja, Kueva - Lapadula

KOLUMBIJA (4-4-2): Ospina - Munjoz, Mina, Sančez, Tesiljo - Kvadrado, Barios, Kueljar, Dijaz - Zapata, Borha

KOPA AMERIKA (BRAZIL)

Subota

ZA 3. MESTO (BRAZILIJA)

02.00: (4,30) Peru (3,50) Kolumbija (1,92)

Nedelja

FINALE (RIO DE ŽANEIRO)

02.00: (2,25) Brazil (3,00) Argentina (3,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa Amerika 2021Kopa Amerikareprezentacija Kolumbijereprezentacija Perua

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara