Nejmar i Aleksis Sančez (©Shutterstock, ©Reuters)
Nejmar i Aleksis Sančez (©Shutterstock, ©Reuters)

Kopa Amerika: Oporavljeni Sančez bi da spreči sambu u Riju

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.07.21. | 23:05

Branilac trofeja Brazil ima ulogu favorita protiv Čilea u četvrtfinalu. As Intera odigraće prve minute na prvenstvu Južne Amerike. Ederson pre Alisona na golu, Tite ne odustaje od trojice napadača

Narednih desetak dana poslastica na Kopa Amerika - bitka za tron na Zelenom kontinentu. Već u prvoj nokaut rundi u četvrtfinalu derbi noćas (02.00) u Rio de Žaneiru na Olimpijskom stadionu Nilton Santos. Igraće šampioni Južne Amerike na prethodna tri prvenstva, Brazil i Čile. Selesao je branilac krune iz 2019. godine, dok su Čielanci pokorili kontinent 2015. i 2016. godine.

Ako je selektor Brazila Tite gledao utakmice osmine finala Evropskog prvenstva između Francuske i Švajcarske, odnosno Španije i Hrvatske morao, je da dođe do zaključka da njegovi izabranici ne smeju olako da uđu u duel sa Čileom, a takvo ponašanje nije im strano.

Izabrane vesti

To se desilo u već dva navrata u grupnoj fazi Kopa Amerike, najpre protiv Kolumbije koju su pobedili posle preokreta, i to golom Kazemira u "milionitom" minutu sudijske nadoknade, a zatim i u susretu sa Ekvadorom koji im je otkinuo bod, mada je Tite tada preventivno izostavio nekolicinu startera, budući da je Selesao već bio osigurao prvo mesto. Selektor Brazila je dosta menjao u prethodna četiri meča, igrao je pretežno sa trojicom u špicu. Veliki izbor kvalitetnih igrača ima Tite, pa je recimo zvezda Liverpula Roberto Firmino u drugom planu.

02.00: (1,38) Brazil (4,60) Čile (9,00)

Čile je ekipa ratnika, a taj duh La Rohe je najprisutniji kada nasuprot sebe ima najzvučnije rivale poput Argentine i Urugvaja. I sa jednima, i sa drugima odigrao je 1:1, što je dodatni poziv na oprez, a ne bi trebalo smetnuti s uma ni to da je dosta fudbalera koji su okosnica ekipe koju sa klupe predvodi Urugvajac Martin Lasarte učestvovalo u osvajanju kontinentalnih šampionata 2015. i 2016. Dakle, preiskusni su i znaju kako se igraju velike utakmice.

Brazil je apsolutni favorit, pokazao je najviše u grupnoj fazi i s pravom je najveći kandidat za tron Južne Amerike. Čileanci su bili tek četvrti u Grupi A iza Argentine, Urugvaja i Paragvaja, sa samo pet bodova (pobeda, dva remija i poraz). Žuto-plavi su skup prekaljenih vedeta i mladih "lavova" koji su do pomenutog okršaja sa Ekvadorom imali deset uzastopnih trijumfa, a Čile pritom na Kopa Amerike nije savladao Kanarince gotovo dve decenije. Domaći teren i želja da po prvi put od 2007. odbrane titulu dodatna su prednost za odmorne Nejmara, Tijaga Silvu, Rišarlisona i kompaniju.

Čileanci su u Kopa Amerike igrali bez prve vezde Aleksisa Sančeza. Napadač Intera, sklon povredama, poslednjih put igrao je pre nešto manje od mesec dana, 8. juna u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru protiv Bolivije. Dobra vest za šampiona Južne Amerike iz 2015. i 2016. godine je da je iskusni napadač spreman za duel u Riju. Ostaje samo nedoumica da li će Sančez da igra od starta ili će da dobije šansu u nastavku utakmice. Selektor Lasarte je rekao da je iskusni napadač fizički spreman, ali na konferenciji za medije nije potvrdio da li će biti u startnih 11.

"Svi znaju da je Aleksis imao tešku povredu. Blizu je potpunog oporavka. Svaki minut koji provede na terenu je naša prednost. Sačekaćemo do poslednjeg trenutka, da vidimo kako se oseća", tajanstven je bio Lasarte.

Umesto asa Intera u prvom planu na 47. izdanju Kopa Amerike bili su Eduardo Vargas iz Atletiko Mineira i Brereton, igrač engleskog Blekberna.

Domaćin ima problema s povredom Aleksa Sandra. Umesto njega u startnoj postavi se očekuje Renan Lodi koji je protiv Ekvadroa ima lakšu povredu, ali je spreman, trenirao je prethodnih dana. Tite je zatvorio poslednji trening za medije. Selektor je samo potvrdio da će golman Mančester Sitija Ederson da stane među stative, ima prednost u odnosu na čuvara mreže Liverpula Alisona Bekera i Vevertona iz Pameirasa. Sva trojica su dobijali šansu u grupnoj fazi, ali Tite najviše poverenje ima u golmana šampiona Engleske.Van konkurencije je povređeni Felipe, dok je naknadni poziv dobio Leo Ortiz.

Tite ne odustaje od ofanzivne formacije 4-3-3. U napadu su sigurni Nejmar, Gabrijel Žezus i Rišarlison. Danilo i Renan Lodi špartaće po desnoj i levoj strani terena. Štoperi bi trebalo da budu iskusni Tijago Silva i Markinjos. Na sredini su sigurni igrači Reala i Mančester junajteda Kazemiro i Fred kao defanzivni vezni, dok najviše šanse da bude kreator igre ima as Flamenga Everton Ribeiro. Alternativa mu je Lukas Paketa iz Liona.

U poslednjem odmaravanju snaga ovih selekcija pre četiri godine u kvaliifkacijama za Mundijal u Rusiji, Selesao je slavio u Sao Paulu sa 3:0, a istakao se dvostruki strelac Gabrijel Žezus. U listu strelaca se upisao i Paulinjo, fudbaler kineskog Guangdžou koji nije više deo nacionalnog tima. Na poslednjih 14 utakmica protiv rivala u četvrtfinalu, Brazil ima čak 11 pobeda, dva meča su završena remijem, dok je Čile slavio pre šest godina u Santijago de Čilea sa 2:0 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Pogotke su postigli Vargas i Sančez, napadači koji bi i noćas mogli da budu aduti La Rohe.

Pobednik ovog meča igraće u polufinalu sa boljim iz duela Perua i Paragvaja.

BRAZIL - ČILE (02.00)

RIO DE ŽANEIRO - Olimpijski stadion Nilton Santos. Igraće se bez prisustva gledalaca

BRAZIL (4-3-3): Ederson - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Renan Lodi - Fred, Kazemiro, Everton Ribeiro - Gabrijel Žezus, Nejmar, Rišarlison

ČILE (4-3-3): Bravo - Isla, Medel, Maripan, Mena - Pulgar, Vidal, Aranguiz - Palasios - Vargas, Sančez

KOPA AMERIKA – ČETVRTFINALE

Petak

Peru - Paragvaj u toku

Subota

02.00: (1,38) Brazil (4,60) Čile (9,00)

23.55: (2,50) Urugvaj (3,00) Kolumbija (3,10)

Nedelja

03.00: (1,50) Argentina (4,00) Ekvador (7,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa Amerika 2021Kopa AmerikaJužna AmerikaFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija Čilea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara