Luis Suarez (©AFP)
Luis Suarez (©AFP)

Kopa Sudamerikana: Nasionalu je Suarez jedina nada

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.08.22. | 22:45

Urugvajski tim gostuje noćas Atletiko Gojanienseu i nalazi se pred eliminacijom u četvrtfinalu, pošto je poražen kod kuće u prvom duelu sa 1:0

Pomalo rasterećeni pošto je uspeo da prekine post u Brazilu, Atletiko Gojaniense noćas (00.15) će u sklopu revanš meča četvrtfinala Kopa Sudamerikane da ugosti urugvajskog i kontinentalnog velikana Nasional. Kako nije mogao da igra na svom stadionu Antonio Askioli, koji nema minimalni kapacitet utvrđen pravilnikom KONMEBOL-a za ovu fazu takmičenja, Dragao je za domaći teren izabrao Sera Durado, u Gojaniji. U prvom meču u Montevideu, brazilski klub pobedio je sa 1:0. Ako ekipa trenera Žoržinja ponovo pobedi ili odigra nerešeno, obezbediće plasman u polufinale, gde će ukrstiti koplja sa pobednikom okršaja između Sao Paula i Seare. S druge strane, urugvajskom timu, da bi preokrenuo scenario, biće neophodna pobeda od dva ili više golova razlike, dok slavlje sa minimalnom razlikom odovodi dvomeč u penal završnicu.

Što se tiče prve utakmice, Nasional je imao veći posed lopte, veću iniciajtivu u ofanzivi i više šuteva. Atletiko Gojaniense je spustio linije, branio se u srednjem i niskom bloku i davao prioritet kontranapadima po bokovima, čime je i uspeo da iznenadi protivnika. Kao što vidimo iz konačnog rezultata, strategija koju je osmislio trener Žoržinjo, koji je odlučio da poštedi neke nosioce igre, a sve zbog izuzetno teške situacije u šampionatu Brazila, ipak je bila ispravna. Za revanš duel u Gojaniji, nije isključeno i vrlo je verovatno da će Atletiko zauzeti sličan stav kao i u Montevideu.

Izabrane vesti

Kuriozitet u vezi prve utakmice je da je Luis Suarez debitovao za Nasional, a ako pogledamo unazad igranje protiv Brazilaca ne budi lepa sećanja za čuvenog napadača. Kada je imao samo 19 godina, Suarez je nosio dres Nasionala u Kopa Libertadores 2006. Urugvajski tim je bio deo Grupe 6, zajedno sa Internasionalom, i oba sastava su obezbedila plasman u osminu finala te godine posle remija i trijumfa Kolorada. Dva tima su se ponovo sastala u nokaut fazi. Urugvajci su izgubili kod kuće, dok je revanš na Beira Riju završen bez pobednika. Nasional je time bio eliminisan, a Suarez je ostao bez datog gola u sva četiri duela protiv Intera.

00.15: (2,55) Atletiko Gojaniense (3,10) Nasional (2,90)

Posle sedam mečeva bez pobede u Brazilu, sa samo jednim remijem i čak šest poraza, Atletiko Gojaniense je uspeo da okonča post u subotu, 6. avgusta, u meču 21. kola Serije A, kada je na svom terenu pobedio Red Bul Bragantino rezultatom 2:1. Iako im je nedavni trijumf malo olakšao borbu za opstanak, Zmajevi se i dalje nalaze u zoni ispadanja. Sa 20 bodova iz pet pobeda, pet remija i 11 poraza, Dragao zauzima 19. i pretposlednju poziciju na tabeli Brasileiraa. Uspeo je da smanji zadostatak na dva boda u odnosu na Avai, koji zauzima 16. mesto i prvi je klub van zone ispadanja.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Na strani urugvajskog velikana, možda će Luis Suarez, najveći potpis u skorijoj istoriji Nasionala, prvi put biti uvršten u startnu postavu. U subotu, 6. avgusta, postigao je prvi gol u dresu svog novog-starog tima. Na svom stadionu, protiv Rentistasa, u obračunu za drugo kolo Torneho Enseramenta, iliti formata Klausura, Nasional je slavio sa 3:0. Baš kao što se to desilo u meču sa Zmajevima, Suarez je na poluvremenu zamenio Fagundeza. Domaći tim već je vodio sa dva gola razlike kada je nekadašnji napadač Liverpula, Barselone i Atletiko Madrida u 60. minutu dodavanjem Okampa postigao treći pogodak i time postavio konačan ishod duela.

Atletiko Gojaniense ima priliku da prvi put u istoriji kluba izbori ulaznicu u polufinale Kopa Sudamerikane. Njihov učinak na ovom turniru je oštar kontrast u odnosu na ono što su pokazali u nacionalnom prvenstvu, gde su trenutno drugi tim po broju primljenih golova u Seriji A. Sa druge strane na međunarodnoj sceni odbrana im je kapitulirala tek u dva navrata, a treba naglasiti da ostvaruju i zavidne rezultate u Kupu Brazila, gde su u prvom četvrtfinalnom duelu ostvarili prednost od 2:0 protiv Korintijansa.

Nada celokupnog klupskog fudbala u Urugvaju na kontinentalnoj sceni u 2022. godini leži u rukama Nasionala, koji se nije plasirao u polufinale ovog takmičenja još od 2002. godine. Iako je to bilo pre 20 godina, postoji neki relevantan presedan koji treba da ih podseti na to izdanje, pošto je Nasional ušao u odlučujuću utakmicu protiv Alijanse iz Lime, ​​sa minimalnim zaostatkom, ali je u revanšu uspeo da dođe do pobede od 3:1 i tako napreduje u polufinale takmičenja, gde je na kraju ipak bio poražen od imenjaka iz Kolumbije, Atletiko Nasionala.

------------------

Sve mečeve Kopa Sudamerikane možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------

KOPA SUDAMERIKANA, ČETVRTFINALA - REVANŠI

Sreda

00.15: (2,55) Atletiko Gojaniense (3,10) Nasional (2,90) /prvi meč 1:0/

02.30: (1,33) Independijente Del Valje (5,00) Tačira (10,0) /prvi meč 1:0/

Četvrtak

00.15: (2,50) Seara (2,95) Sao Paulo (3,20) /prvi meč 0:1/

Petak

00.15: (1,45) Internasional (4,20) Melgar (8,00) /prvi meč 0:0/

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaNasionalAtletiko Gojanense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara