Majkon i Renato Augusto (©Reuters)
Majkon i Renato Augusto (©Reuters)

Korintijansu Kopa Sudamerikana nije prioritet, Hajnce i Njuels mogu da profitiraju

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.08.23. | 23:07

Prvi meč osmine finala drugrangiranog klupskog takmičenja u Južnoj Americi Timao i Leprozni igraju u Sao Paulu

Ukazujući na mogućnost da se preispita značaj koji pridaje turniru, Korintijans će noćas da se suoči sa Njuels Old Bojsima u meču koji je deo rasporeda prvog meča osmine finala Kopa Sudamerikane. Duel će se održati na Neo Kimika Areni u Sao Paulu sa početkom od 02.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je revanš na argentinskom tlu zakazan za 8. avgust. Onaj koji prođe za protivnika u četvrtfinalu imaće pobednika susreta između još jednog argentinsko-brazilskog okršaja, Estudijantesa i Gojasa.

Poslednjih pet sezona pokazalo se kao posebno jalov period za Timao, koji od osvajanja sedme domaće titule 2017. godine, nije uspeo da bude čak ni konkurentan. Iako se Korintijans od početka kampanje predstavio kao tim sa izvesnim poteškoćama u organizaciji igre, sastav Vanderleja Luksemburga ide u treću uzastopnu utakmicu kod kuće, sa ciljem da zabeleži isto toliko pobeda.

Izabrane vesti

Kao polufinalista Kupa Brazila, ali i tim kojem više preti ispadanje u Seriju B nego mesto u narednom izdanju nekog od kontinentalnih takmičenja, čini se kao da trener Luksemburgo ne bi oklevao da svesno žrtvuje Kopa Sudamerikanu, kao takmičenje koje je poslednje na listi prioriteta, i u koju je Korintijans ispao posle neuspeha u Kopa Libertadores. U rekvalifikacionoj fazi, izveo je tim pun rezervista kako bi se suočio sa Universitariom iz Perua. Ipak uspeo da se kvalifikuje u dalji tok takmičenja.

Scenario se, međutim, u međvremenu menja. Savladavanjem Vaska, rezultatom 3:1, u subotu, 29. jula, u utakmici koja je takođe odigrana na Neo Kimika Areni, ali pred praznim tribinama zbog izrečene kazne, Timao je produžio niz neporaženosti na sedam mečeva u kojima je zabeležio šest pobeda i jedan remi. Tako je Korintijans je uspeo da se udalji u odnosu na klubove koji se nalaze u zoni uspadanja i stigne do 19 bodova iz pet pobeda, četiri remija i sedam poraza.

02.30: (2,05) Korintijans (3,15) Njuels (4,10)

Trenutno se nalazi na 14. poziciji na tabeli brazilske Serije A, gde je uspostavio određenu prednost od četiri boda u poređenju sa Baijom, koja je kao 17. prva ispod crte. To je dovelo do mogućnosti promene strategije i odnosa prema Kopa Sudamerikani, koji se analizira. Tim sa većim brojem startera može biti izabran da se suoči sa Njuels Old Bojsima pošto Internasional, rival za sledeće kolo u domaćem šapionatu, takođe učestvuje u međunarodnim borbama, ali za Kopa Libertadores i verovatno neće imati svoj glavni tim u susretu zakazanom za 5. avgust.

Korintijans će zbog dugotrajnih povreda kolena ostati bez Rafaela Ramosa, Paulinja i Gustava Silve, dok Gabrijel Moskardo ima problem sa slepim crevom. Luksemburgo bi mogao da napravi i nekoliko promena u odnosu na sastav koji je u subotu savladao Vasko de Gamu sa 3:1, a Fausto Vera i Pedro su dve odlične opcije za ulazak u startnu listu. Još jedna veoma važna činjenica za Timao je prisustvo Renata Agusta, koji daje dodatni kvalitet veznom redu ali i samoj ofanzivi, što je nedavno pokazao sa dva postignuta gola, kojim je njegova ekipa slavila u prvom polufinalnom meču Kupa Brazila protiv Sao Paula.

Na strani Njuels Old Bojsa, tu već nema dileme da će argentinski predstavnik na Neo Kimika Arenu izaći sa najboljim timom kojim raspolaže. Na kraju krajeva, trenutno jedino takmičenje na kojem učestvuju je Kopa Sudamerikana. U petak, 28. jula, tim je igrao protiv Taljeresa za dvadeset sedmo i poslednje kolo argentinske Profesionalne lige u sezoni 2023. godine.

----------

Ako na svoj tiket dodaš jednu utakmicu Svetskog prvenstva za žene, možeš da dobiješ Samsung Galaxy Z flip 4 + 10.000 rsd

----------

Sa remijem od 1:1, Leprozni su pohod u ligi okončali sa 35 osvojenih bodova iz osam pobeda, 11 remija i osam poraza. Tek toliko da zauzmu skromno 14. mesto na tabeli, sa 26 bodova zaostatka u odnosu na River Plejt, zvaničnog šampiona. Van zone su koja im daje mesta na međunarodnim takmičenjima za narednu sezonu, te će im tako poslednja šansa za plasman na kontinentalni turnir biti Kup profesionalne lige, koji počinje u drugoj polovini oktobra. Ili, naravno, osvajanje titule Kopa Sudamerikane.

Na turniru je u grupnoj fazi dostigao 16 bodova iz pet pobeda i sa jednim remijem, plasiravši se na prvo mesto u Grupi E. To je značilo da je tim Gabrijela Hajncea bio oslobođen igranja u rekvalifikacijama i direktno se plasirao u osminu finala. Kao gost pobedio je u tri meča koje je odigrao i postigao šest golova, ali mu je u sva tri navrata procurila odbrana.

Njuels u međuvremenu, nije došao do trofeja u svojoj domaćoj diviziji ravno jednu deceniju. Štaviše, nikada nije podigao trofej nekog kontinentalnog takmičenja u 120 godina dugoj istoriji. Bivši defanzivac Mančester Junajteda Gabrijel Hajnce zadužen je za njih od prošlog oktobra, zasluživši mnogo pohvala jer je do sada vodio svoju ekipu u nokaut fazu ovog takmičenja sa skoro savršenim rezultatom. Zaista, pošto su pobedili u prvih pet mečeva u Grupi E, propustili su da ostvare maksimalan učinak tako što su u poslednjem kolu grupne faze remizirali protiv Audaks Italijana. Ipak, to im daje dovoljno samopouzdanja da se suprotstave Korintijansu u naredne dve utakmice.

Leprozni će u međuvremenu u Brazil otputovati bez Pabla Pereza, Fabijana Anđela, Bruna Pitona, Fransiska Gonzalesa i Džasta Đanija zbog problema sa povredama. Brajan Agire je bio neiskorišćena zamena tokom vikenda, a Hajnce bi mogao biti u iskušenju da vrati krilnog igrača napadača u startnu postavu.

Prolazeći kroz period zatišja nakon brojnih turbulencija na početku sezone, Korintijans bi mogao da preispita svoju strategiju i postavi tim sa više iskustva i većim tehničkim kapacitetom. Iako brazilski sastav ove godine nije igrao sjajan fudbal, bio je konkurentan, posebno igrajući kod kuće. Sa druge strane Njuels Old Bojsi nemaju poraz u ovom takmičenju, zabeležili su sve pobede na gostovanjima. Pored toga, tim iz Rosarija je bez obaveza u nacionalnim takmičenjima sve do oktobra meseca.

KOPA SUDAMERIKANA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak

23.55: (2,20) Libertad (3,30) Fortaleza (3,40)

Sreda

02.00: (2,80) Emelek (3,05) Defensa i Hustisija (2,70)

02.30: (2,05) Korintijans (3,15) Njuels (4,10)

23.55: (1,40) Botafogo (4,60) Guarani (8,00)

23.55: (1,65) Estudijantes (3,60) Gojas (5,80)

Četvrtak

23.55: (2,55) San Lorenco (3,00) Sao Paulo (3,05)

Petak

02.00: (2,80) Amerika Mineiro (3,15) RB Bragantino (2,65)

02.00: (2,85) Njublense (3,15) LDU Kito (2,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kopa SudamerikanaKorintijansNjuels Old Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara