Lois Openda - levo (©Reuters)
Lois Openda - levo (©Reuters)

Kraljevi plej-ofa se uzdaju u Opendu, AZ bi ponovo mogao da se osloni na Kerkeza

Vreme čitanja: 4min | ned. 29.05.22. | 13:05

Mladi fudbaler rođen u Srbiji odigrao 80 minuta u prvom meču finala za plasman u Ligu konferencije

Fudbaleri AZ Alkmara i Vitezea se od 14.30 sastaju u revanš meču finala doigravanja za plasman u Ligu konferencije. Sastav iz Arnema je dobio prvi meč kod kuće (2:1) i u Alkmaru brani prednost u borbi za poslednje mesto na evrosceni. Mladi napadač Lois Openda doneo je pobedu domaćinu Gelredom stadionu pogotkom u smiraj prve utakmice. Ponovo će biti u centru pažnje, dok se u AZ-u nadaju da bi holandski reprezentativac Oven Vijndal konačno mogao da se nađe u startnoj postavi.

U Arnemu su gosti mahom vodili glavnu reč. Imali dvostruko više udaraca, ali puleni Paskala Jansena nisu bili dovoljno skoncentrisani u završnici. Domaćin je to znao da kazni, poveo u 22. minutu preko Bujtinka kojeg je upravo sjajni Openda spojio sa golom. Iskusni Đordi Klasi je vratio AZ u igru sredinom drugog poluvremena, a onda je talentovani Belgijanac blesnuo. Strelac 18 golova u ligaškom delu sezone se fantastično snašao na ivici kaznenog prostora rivala, poslao snažan i prizeman šut ka golu rivala i matirao Petera Vindala za pobedu Vitezea. Openda navršava drugu godinu na pozajmici u Alkmaru, a na leto se vraća u matični Briž za koji će nesumnjivo predstavljati veliko pojačanje.

Izabrane vesti

"Videli ste da je bio leđima okrenut golu. Znali smo da uvek pokušava da se namesti na desnu nogu i morali smo da mu budemo blizu kako bi ga sprečili da šutira. Naravno da su momci razočarani. Gol je bio potpuno nepotreban i nismo ga očekivali, ali znamo da je Openda sposoban da tako reši utakmice. Tako je kako je", rekao je trener AZ-a Jansen.

Jasno je da će fokus odbrane tima iz Alkmara biti na Opendi u revanšu. Sa druge strane šef struke Vitezea Tomas Letš veoma oprezno pristupa drugoj utakmici, iako njegov tim ima prednost.

"Dobili smo prvo poluvreme, ali sada je pred nama nova situacija. Pravo finale. Moramo da budemo pametni i da shvatimo da jedan gol može da promeni sve. Naš cilj je od starta bio da se domognemo evropske scene i sada je jedna prepreka pred nama. Moramo da damo svoj maksimum kako bi sezonu okonačali na pravi način", rekao je nemački stručnjak u najavi utakmice.

U tri susreta ovih timova u tekućoj sezoni videli smo sve moguće ishode. Prvi duel na stadionu Vitezea okončan je bez golova. Az je kao domaćin bio ubedljiv (3:1), a onda je u poklekao u najbitnije od tri pomenuta meča.

Nedostajao je Jansenovom timu reprezentativni bek Oven Vijndal, koji se muči sa povredom. Umesto njega u startnoj postavi se našao naše gore list - Miloš Kerkez. Talentovani levi bek rodom iz Vrbasa u AZ je stigao početkom godine iz Milana za 2.000.000 evra. U Alkmaru su ga videli kao Vijndalovog naslednika, bilo mu je potrebno određeno vreme da se adaptira, ali je uskočio u kapitenove kopačke kada je bilo najpotrebnije i opravdao poverenje.

"Milošu je bilo potrebno određeno vreme da shvati šta želimo od njega. On je igrač sličnog profila kao Oven. Dobro smo ga skautirali, prema AZ principima. Onda su verovali da će se adaptirati što je pre moguće. Uradio je to jako dobro", rekao je Jansen.

Ostaje da se vidi da li će Vijndal biti u stanju da zaigra u revanšu. Jasno je da će dobiti prednost i pored činjenice da je Kerkez odradio dobih 80 minuta u prvoj utakmici. AZ radi sve u svojoj moći da igrača sa trakom oko ruke osposobi za najvažniji, a ujedno i poslednji meč u sezoni. Postoje naznake da bi mogao da se nađe u startnih 11.

Viteze može da se uzda u tradiciju, pošto je od uvođenja doigravanja u sezoni 2005/06 dobio ubedljivo najviše mečeva. Kraljevi plej-ofa slavili su u čak 18 navrata i s razlogom veruju da mogu do pobede koja im obezbeđuje mesto u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Nešto kasnije na programu je i meč za popunu Eredivizije (18.00). Den Hag i Ekselsior se bore za poslednje mesto u elitnom rangu, a prvi meč finala baraža okončan je bez pobednika (1:1).

Svojevrsno iznenađenje već je napravljeno, jer je jedini učesnik baraža iz elitnog ranga ispao. Ekselsior je u polufinalu bio prilično ubedljiv protiv Eraklesa (3:0, 3:1). Sa druge strane Den Hag je posle Brede (2:1, 2:1) bio bolji i od Ajndhovena (2:1, 2:1).

U Roterdamu je pre pet dana domaćin poveo u 47. minutu, dok su Rode došle do izjednačenja u nadoknadi. Sem Steijn je postigao zlata vredna gol u poslednjim trenucima meča.

Interesantno je da su susreti ovih rivala u ligaškom delu drugog ranga okončani pobedama gostiju. Ekselsior je slavio u Hagu sa 2:0, Den Hag u Roterdamu sa 3:2.

Ekscelsior je u prvom meču finala bio oslavljen za mladog srpskog internacionalca Nikolasa Agrafiotisa. Momku koji je ponikao u Vitezeu majka je Srpkinja, te je nastupao i za U16 selekciju Orlova (četiri nastupa, jedan gol). Redove roterdamske ekipe pojačao je krajem januara iz Dorderhta. Ostaje da se vidi da li će moći da se oporavi od povrede na vreme i pomogne saigračima u revanšu.

EREDIVIZIJA

Nedelja

Plej-of za Ligu konferencije

14.30: (1,70) AZ Alkmar (3,70) Viteze (5,20) /prvi meč 1:2/

Baraž - finale

18.00: (2,55) Den Hag (3,30) Ekscelsior (2,75) /prvi meč 1:1/

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Holandija 1Miloš Kerkez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara