Santijago Solari, Havijer Agire i Ugo Sančez (©Reuters,©Shutterstock)
Santijago Solari, Havijer Agire i Ugo Sančez (©Reuters,©Shutterstock)

Kreće Klausura u Meksiku: Agire vodi Monterej, Solari Ameriku, a Ugo Sančez Kruz Azul

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.01.21. | 23:04

Najbolji timovi promenili trenere. Velika imena na klupama favoriita za titulu. Neuništivi Francuz Pjer Andre Žinjak i dalje predvodi napad Tigresa. Leon i Unam Pumas su dominirali prošle sezone u Aperturi

Posle nešto manje od mesec dana lopta će opet da se zakotrlja u Meksiku. U subotu ujutru po našem vremenu startuje Klausura, drugi deo šampionata Sombrerosa. U Aperturi prošle godine, 14. decembra, titulu je osvojio Leon. Ekipe iz istoimenog grada u dvomeču finla plej-ofa bila je bolja od Unam Pumasa iz Meksiko Sitija. U prvom meču u prestonici nije bilo pobednika, a u revanšu u Leonu izabranici trenera Ignasija Ambriza su slavili sa 2:0. Bila je to osma titula za klub, prva posle 2014. godine kada je osvojena Klausura.

Sistem takmičenje je isti kao u Aperturi. Igraće se jednokružni sistem takmičenje, 17 kola, a onda najboljih 12 ekipa nastavljaju takmičenje u plej-ofu, odnosno za 17 dana biće rešeno pitanje šampiona. Revanš finala doigravanja planiran je za 30. maj.

Izabrane vesti

Najviše promena je bilo na klupama meksičkih velikana. Prošlogodišnji šampion Klausure i osvajač duple krune Monterej u novu sezonu ulazi sa novim kormilarom, iskusnim Havijerom Agireom, nekadašnjim selektorom Meksika. On je od 7. decembra na klupi ovog tima koji je razočarao u prošlogodišnjoj Aperturi.

Poslednji angažman 62-godišnjeg trenera je bilo vođenje španskog Leganesa. Sa timom iz Madrida je prošle sezone ispao iz Primere, a odlučio je da se vrati u otadžbinu. Prema proceni specijalizovanog portala Transfermarkt Monterej ima najvredniji tim – 71.800.000 evra. Igrači sa najvećom cenom na tržištu su Karlos Rodrigez (7.500.000) i Argentinac Roželio Funes Mori (6.500.000).

Smena i na klupu Kruz Azula, najvećeg tragičara prošlogodišnje sezone. Velikan iz Meksiko Sitija je u prvom polufinalnom meču plej-ofa bio bolji od gradskog rivala Unam Pumasa sa 4:0, ali u revanšu je poražen istim rezultatom, pa je ispao jer je rival bio bolji u ligaškom delu sezone. U pauzu između dve sezone došlo je do smene na klupi. Novi kormilar postao je legendarni Ugo Sančez, nekadašnji trofejni centarfor madridskog Reala.

Stigli su Ignasio Rivera iz Tihuane i Hoakin Martinez iz Pačuke, a klub je prihodovao 3.500.000 evra za obeštećenje posle odlazaka Igora Lihonvskog u saudijski Al Šabab i Lukasa Paserinija u Nekaksu (1.000.000). Prošle sezone najbolji strelac Aperture bio je napadač Kruz Azula, Urugvajac Žonatan Rodrigez sa 13 golova.

I slavna Amerika je promenila trenera. Velikan sa stadiona Acteka imenovao je argentinskog stučnjaka Santijaga Solarija za novog trenera. Radi se o nekadašnjem fudbaleru Reala koji je gradio trenersku karijeru u madridskom velikanu. Vodio je Kastilju, filijalu šampiona Španije, a bio je i privremeno na klupi kraljevskog kluba na četiri mečeva u sezoni 2018/2019 pre nego što se na Santijago Bernabeu vratio Zinedin Zidan.

Najveće pojačanje tokom dve sezone je dolazak peruanskog veziste iz šampionskog Leona Pedra Akunje za 3.500.00 evra. U suprotnom pravcu u Leon krenuo je Fernando Gonzalez.

Pjer Andre Žinjak (©Reuters)Pjer Andre Žinjak (©Reuters)

Tigres će i u narednom šampionatu da predvodi iskusni francuski napadač Pjer Andre Žinjak, prošle sezone strelac 13 golova. Najveće pojačanje tima je paragvajski napadač Karlos Gonzalez koji je plaćen šampionu Leonu čak 4.480.000 evra.

U finišu prošlog šampionata klub je napustio čileanski napadač Eduardo Vargas koji je pojačao brazilski Atletiko Mineiro trenera Horhea Sampaolija.

Gvadalahara, tim za koji igraju isključivo domaći igrači, nije mnogo menjao tim. Na klupi je ostao Viktor Manuel Vučetić, poznati meksički stručnjak koji je vodio veliki broj klubova u zemlji. On je od avgusta prošle godine na kormilu Čivasa.

Šampion Leon je ostao bez Perunca Viktora Akunje, ali je za 4.500.000 evra doveo krilnog napadača, Čileanca Viktora Davilju iz Pačuke. Finalista prošlogodišnjeg plej-ofa Aperture Unam Pumas u novi šampionat ulazi sa starim snagama. Osim Paragvajca Karlosa Gonzaleza nije bilo značajnih odlazaka.


tagovi

klausuraTihuanaPumasČivas GvadalaharaPueblaMeksikoMeksiko 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara