Fudbaleri Miljonariosa (©AFP)
Fudbaleri Miljonariosa (©AFP)

Kreće kolumbijska Klausura: Miljonarios bi da objedini titule, pretnje iz Medeljina i Kalija

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.07.23. | 23:05

Noćas počinje drugi deo šampionata ove južnoameričke države. Ekipa iz Bogote slavila u Aperturi, a najveći rivali u novom šampionatu su Atletiko Nasional i Amerika. Karlos Baka nije oduševio u dresu Ajkula iz Barankilje. Između dve sezone četiri trenerske promene

Posle nešto više od tri nedelje lopta se ponovo kotrlja u Kolumbiji. Miljonarios iz Bogote je bio najbolji u Aperturi, a noćas kreće Klausura. Šampionat u ovoj južnoameričkoj državi je veoma neizvestan. Klubovi se smenjuju na tronu.

Agilas je bio lider posle prvog dela šampionata ove godine, odnosno 20 kola, ali u takozvanom Kvadrangularu (dve grupe sa po četiri ekipe), plasman u finale su izborili Atletiko Nasional i Miljonarios. U sudaru velikana slavila je ekipa iz prestonice Bogote posle boljeg izvođenja jedanesteraca na El Kampinu krajem prošlog meseca.

Izabrane vesti

Nije bilo mnogo promena između dve sezone. Timovi će pretežno sa starim snagama da se bore za titulu u drugom delu šampionata. Igra se standardni kolumbijski sistem sa 20 klubova, a najboljih osam će izboriti plasman u drugu rundu.

02.40: (1,90) Atletiko Uila (3,35) Union Magdalena (3,90)

Miljonarios je posle šest godina osvojio titulu u Kolumbiji, prošle sezone je bio najbolji u Kupu, a cilj je nova kruna. Fernando Uribe, Žader Valensija, kapiten David Silva, kontroverzni napadač Danijel Katanjo, Stiven Vega, perjanice su tima koji bi i ove sezone mogao do pehara. Na golu je reprezentativac Kolumbije Alvaro Montero. Tri i po godine na kormilu kluba je iskusni strateg Alberto Gamero.

Atletiko Nasional je večiti konkurent za tron. Tim iz Medeljina brani krunu u Klausuri osvojenu prošle godine. Paulo Autori nije više trener, postao je tehnički direktor velikana iz Medeljina, dok će na klupu da bude braizilski tandem Vilijam Amaral i Kajo Melo.

Ekipa je ostala u nepromenjenom sastavu. Veteran Džeferson Duke je i dalje prva opcija u napadu, a tu su i Hajder Asprilja, Dorlan Pabon, Harlan Barera, Kristijan Zapata…

Osim Atletiko Nasionala, nove kormilare između dve sezone imaju još tri kluba. U Santa Feu je Ubert Boder zamenio Herarda Bedoju, na klupu Independijente Medeljina je Urugvajac Alfredo Arijas koji je stigao umesto smenjenog Sebastijana Botera, dok je novi trener Deportivo Kalija Serhio Erera, menja Horhe Luisa Pinta.

Karlos Baka (©AFP)Karlos Baka (©AFP)

Junior iz Barankilje je tokom prošle Aperture promenio trenera. Na kormilu je stigao iskusni Ernan Gomez. Prva zvezda tima je nekadašnji fudbaler Milana, Sevilje i Viljareala Karlos Baka. Veteran ima 36 godina, stigao je prošle godine iz Granade kao zamena za Migela Borhu koji je otišao u River Plejt. Nije se iskusni napadač proslavio u prvom delu šampionata, postigao je samo jedan gol na 17 utakmica.

23.00: (2,00) Independijente Medeljin (3,35) Ekidad (3,70)

Amerika iz Kalija je zimus dovela veliko pojačanje iz Italije, Španca Jaga Falkea. Njega neće biti na početku šampionata zbog povrede. Stigao je početkom godine iz Torina, a pre toga je branio boje Đenove, Beneventa, Rome, Totenhema, Rajo Valjekana...

Kapiten tima je Adrijan Ramos koji ima zavidnu karijeru u Evropi. Pre tri godine se napadač vratio u otadžbinu iz Granade, a najbolje godine proveo je u nemačkim bundesligašima Borusiju iz Dortmunda i Herte.

Argentinac Fakundo Suarez je zimus stigao iz Bolivije, iz Orijento Petrolera. Postigao je sedam golova u Aperturi ove godine. Gaučos bi trebalo da ima bitnu ulogu u redovima Crvenih đavola. Ekipa iz Kalija je bila druga u Grupi B Kvadrangulara, imala je tri boda manje od Atletiko Nasionala koji je izborio veliko finale.

Tolima je prošle godine osvojila titulu, ali ove godine u Aperturi nije uspela da dođe do prvih osam, bila je tek 13. Agilas je bio senzacionalni lider ove godine u Aperturi, ali je posustao u Kvandrangularu.

Na kraju godine ispadaju dva kluba koja su bila najgora u poslednje tri sezone. Trenutno su najugroženiji Union Magdalena (0,98) i Atletiko Uila (0,90). Strepe i Onse Kaldas i Alijansa Petrolera (po 1,15) i Jaguares Kordoba (1,20).

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA – 1. KOLO

Petak

Envigado – Bukaramanga u toku

Subota

02.40: (1,90) Atletiko Uila (3,35) Union Magdalena (3,90)

23.00: (2,00) Independijente Medeljin (3,35) Ekidad (3,70)

Nedelja

01.10: (1,90) Junior (3,30) Agilas (4,00)

03.20: (2,70) Pasto (2,90) Miljonarios (2,75)

Ponedeljak

00.15: (2,00) Amerika Kali (3,30) Tolima (3,60)

02.30: (2,60) Onse Kaldas (3,00) Atletiko Nasional (2,75)

Utorak

03.00: (2,30) Deportivo Pereira (3,25) Deportivo Kali (2,95)

Četvrtak

03.00: (1,70) Santa Fe (3,50) Jaguares Kordoba (4,80)

***kvote su podložne promenama

TABELE APERTURE 2023.



tagovi

Južna AmerikaKolumbija 1KolumbijaMiljonariosAtletiko NasionalIndependijente Santa FeAmerika KaliJuniorKarlos Baka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara