Jan Dal Tomason, Vensan Kompani, Troj Dini, Ismaila Sar i Temu Puki (©Reuters)
Jan Dal Tomason, Vensan Kompani, Troj Dini, Ismaila Sar i Temu Puki (©Reuters)

Kreće najjača druga liga na svetu: "Jo-jo" klubovi – gospodari Čempionšipa, povratak Vigana i Sanderlenda

Vreme čitanja: 13min | pet. 29.07.22. | 08:12

Noriču i Votfordu, prošlogodišnjim premijerligašima, daju se najveće šanse za ulazak u najviši rang engleskog fudbala. Kompani vodi Barnli, Danac Jan Dal Tomason budi nekadašnjeg šampiona Blekberna. VBA i Šefild junajted hoće opet u Premijer ligu. Zvučna pojačanja u Hal Sitiju

Nema više Aleksandra Mitrovića da teroriše golmane u drugoligaškom karavanu u Engleskoj. Nadamo se da će srpski reprezentativac da trese mreže u Premijer ligi naredne sezone u dresu Fulama. Izgubio je Čempionšip golgetera, najboljeg strelca u istoriji ovog takmičenja (43 golova prošle sezone), ali i dalje ostaje najjača druga liga na svetu.

Vrednost igrača u Čempionšipu, prema proceni portala Transfermarkt, je preko milijardu evra – tačnije 1.080.000.000. Na papiru, najskuplje fudbalere ima Votford – 124.800.000, slede Norič – 115.000.000, VBA – 83.300.000, Šefild junajted – 82.300.000, a najskromniji tim ima povratnik u ovaj rang Roteram sa 12.080.000. Primera radi, vrednost fudbalera u nemačkoj Cvajti je trostruko manja – 331.600.000, u italijanskoj Seriji B je 480.990.000, španskoj Segundi – 448.780.000...

Izabrane vesti

Mečom Hadersfild – Barnli večeras (21.00) kreće jedna od najdužih liga na svetu sa čak 24 kluba. Poslednje, 46. kolo, igraće se 6. maja, a onda sledi plej-of za trećeg putnika u Premijer ligu. Prvenstvo će se prekinuti sredinom novembra na četiri nedelje zbog Mundijala u Kataru, centralnog sportskog događaja u svetu sporta u 2022. godini. Dva najbolja tima izboriće promociju u elitu, dok će klubovi od trećeg do šestog mesta da igraju plej-of za treće putnika u Premijer ligi. Tri najslabije ekipe sele se u Ligu 1. Gol-razlika je prvi kriterijum ako timovi budu izjednačeni po broju bodova.

21.00: (2,85) Hadersfild (3,05) Barnli (2,65)

Posle samo godinu u ligu su se vratili Norič i Votford, a tu je, posle ere Šona Dajša na klupi, i Barnli koji nije uspeo da ostane u eliti. Novi članovi Čempionšipa postali su i osvajač FA kupa 2013. godine Vigan i Crne mačke iz Sanderlenda, koje su se posle plej-ofa u Ligi 1 domogle povratka u drugi rang engleskog fudbala.

Srbiju će ove godine predstavljati samo mladi vezista Redinga Dejan Tetek. Prethodnih godina na klupama članove Čempionšipa sedeli su Slaviša Jokanović, Vladimir Ivić i Veljko Paunović, ali sada nema nijednog našeg stručnjaka. Zanimljivo, najviše stranaca, ako ne računamo zemlje članice Ujedinjenog kraljevstva i Severne Irske, dolaze iz Jamajke – 11, a po devet ima Nigerija i SAD.

Sedam timova je promenilo trenera između dve sezone. Vensan Kompani je posle tri godina na klupi Anderlehta seo na užareno kormilo Barnlija, Jan Dal Tomason je posle Lige šampiona sa Malmeom, stigao u Blekbern Rovers. Novi menadžer Kvins Park Rendžersa je Majkl Bil, Velšanin Rob Edvards je zamenio vremešnog Roja Hodžsona na klupi Votforda, Majkl Elton je novi trener Blekpula, Džon Džustas Birmingema, a Deni Šofeld Hadersfilda.

Fudbaleri Sanderlenda slave na Vembliju ulazak u viši rang (©Reuters)Fudbaleri Sanderlenda slave na Vembliju ulazak u viši rang (©Reuters)

Najveći stadion u ligi ima Sanderlend. Na Stadionu svetlosti može da stane 49.000 navijača, dok Šeširdžije iz Lutona imaju objekat koji može da primi samo 10.356 gledalaca. Londona ima dva tima u ovom rangu, Milvol i Kvins Park Rendžers.

NORIČ NA KLACKALICI – SLAB ZA PREMIJER LIGI, PREJAK ZA ČEMPIONŠIP

Godinama u najjačoj drugoj ligi na svetu dominiraju timovi koji su ispali iz Premijer ligi. I ove godne je situacija ista, Norič i Votford su glavni kandidati za povratak u najbolje društvo. Finansijski „puni kao brod“ od marketinških prava u elitnoj ligi engleskog fudbala gospodari su Čempionšipa. Tipičan primer „jo-jo“ kluba je Norič. Kanarinci su u sezoni 2018/2019 bili šampioni Čempionšipa, a onda su svake sledeće menjali rang. Dva puta nisu uspevali da ostanu u eliti. Sada žele novu promociju.

Kvota u Mozzartu da će Norič da bude pobednik Čempionšipa je 6,50.

Nekada uspešni menadžer Aston Vile, Din Smit, stigao je kormilo Noriča 15. novembra prošle godine, ali nije uspeo da zaustavi brod koji tone. Engleski stručnjak ima ugovor do narednog juna i zasad ima podršku čelnika kluba sa Kerou Rouda. Zeleno-žuti nisu mnogo menjali tim. Najveće pojačanje je dolazak brazilskog veziste iz Sao Paula, Gabrijela Sara, koji je plaćen 10.500.000 evra, dok je na pozajmicu iz Njukasla stigao Isak Hejden. Pjer Les Melo je prodat Brestu za 2.300.000 evra. Smit će se opet osloniti na zaštitno lice kluba u prethodnih nekoliko godina, finskog napadača Temua Pukija. Tu je i Albanac Milot Rašica, prošlogodišnja neuspela investicija iz Verdera. Beograđanin, reprezentativac Luksemburga, Danel Sinani, šetao se prethodnih godina na pozajmicama, a sada će probati da se ustali u najbolji tim Noriča. Na golu će stajati iskusni Holanđanin Tim Krul. Ambicije Kanarinaca je ekspresni povratak u elitu.

VOTFORD – LETEĆI CIRKUS ĐINA POCA, POSLE RANIJERIJA I HODŽSONA – ANONIMUS NA KORMILU

Stršljenovi su krenuli putevima Noriča i Fulama, timova koji su poslednjih godina na klackalici između Premijer lige i Čempionšipa. Klub u vlasništvu italijanske porodice Poco više liči na Leteći cirkus Monti Pajtona. Otac Đampolo gazduje Udinezeom, dok je sin Đino zadužen za Votford. Za 11 godina otpustio je čak 16 trenera. Prošle sezone Ćisko Munjoz, koji je nasledio Vladimira Ivića, uveo je klub u Premijer ligi. Posle lošeg starta stigao je iskusni Klaudio Ranijeri, tvorac čuda sa Lesterom. I njega je Đino zamenio vremešnim Rojom Hodžsonom. Posle iskustva, sada je na delu mladost. Novi menadžer tima iz grada u blizini Londona je Velšanin Rob Edvards (39). On je prošle sezone vodio niželigaša Forest Grin.

I dalje pršti od stranaca, ima ih čak 25, najviše u ligi. Najveće pojačanje je napadač Vakon Isuf Bajo, koji je stigao iz belgijske Šarlroe za 5.800.000 evra. Najveća prodaja je odlazak Kolumbijca Čuča Ernandeza koji je za 9.550.000 evra otišao u MLS, u redove Kolumbusa. Talentovani Senegalac Ismaila Sar i Brazilac Žoao Pedro trebalo bi da budu perjanice tima u narednoj sezoni i glavni aduti u napadu na Premijer ligu.

KOMPANIJU VRUĆ KROMPIR U BARNLIJU

Uspešna era Šona Dajša u Barnliju je završena pred kraj prošle sezone. Vruć krompir u ruke je preuzeo Belgijanac Vensan Kompani, koji ima status legende Mančester Sitija. Iz kopački kao kapiten Građana seo je na klupu Anderlehta, ali nije oduševio za tri sezone u Briselu. Nije uspeo sa velikanom da napravi niša epohalno i da sruši vladavinu Klub Briža u Župiler ligi. Vratio se na Ostrvu s ambicijom da ispeče trenerski zanat i vrati Barnli gde mu pripada – u elitu. Prošle sezone premijerligaš je dobro napunio kasu ovog leta. Za skoro 50.000.000 evra prodati su Natan Kolins u Vulverhempton i Dvajt Meknil u Everton.

Belgijski stručnjak je iz Anderlehta za 3.000.000 evra doveo vezistu Džoša Kalena, dok je za 2.900.000 plaćen MK Donsu Skot Tvajn. Iz Čelsija je stigao Jan Matsen, a iz Sitija golman Arijanet Murić. Skromna pojačanja za napad na Premijer ligu. Najviše se očekuje od krila Maksvela Kornea.

VBA SA STARIM SNAGAMA, OŠTRICE IZ ŠEFILDA SE NAOŠTRILE ZA NAPAD NA ELITU

Bili Šarp, kapiten Šefild junajteda (©Reuters)Bili Šarp, kapiten Šefild junajteda (©Reuters)

Ni VBA ni Šefild junajted u povratničkoj sezoni u Čempionšipu nisu uspeli da se vrate u elitu, a sada imaju cilj da opet igraju sa Sitijem. Čelsijem, Liverpulom, Mančester junajtedom... Avantura VBA sa Francuzom Valerijenom Ismaelom nije dala rezultate prošle sezone. Trener koji je pravio čuda u LASK-u i Barsnliju, nije uspeo da trgne plavo-bele. Na kormilu je ostao legendarni Stiv Brus. Nije bilo burno ovog leta. Došla su skromna pojačanja – Okaj Jokuslu iz Selte, Džon Svift iz Redinga, Džed Volas iz Milvola...

Nekadašnji as Njukasla i skup promašaj Liverpula, Endi Kerol, napustio je klub. Najviše se očekuje od skupo plaćenog Amerikanca, napadača Darila Dajka, koji je briljirao u dresu Barnslija pretprošle sezone. Kupljen je od Orlanda zimus za 9.000.000 evra, ali je snažni napadač kuburio s povredama prošle polusezone. Kalum Robinson i Aleks Movat trebalo bi da budu nosioci igre naredne sezone.

Nije išlo Šefild junajtedu sa Slavišom Jokanovićem na kormilu, pa ga je uspešno krajem prošle godine zamenio na klupi Pol Hekinbotom koji je odveo Oštrice do plej-ofa, ali je Notingem stao na putu u polufinalu. Nije bilo velikih promena na Bramal Lejnu. Najveće pojačanje je defanzivac Anel Ahmedhodžić, plaćen Malmeu 4.500.000 evra. I dalje će sa kapitenskom trakom tim da predvodi neuništivi napadač Bili Šarp. Tu su i dalje i Rajan Bruster, Ben Ozborn, Oliver Norvud, Sander Berge, mada je norveški vezista na meti Volfzburga i mogao bi ovog leta da se preseli u Bundesligu.

Tradicija kaže da su ovi timovi kandidati za Premijer ligi, mada su sastavi skromnog kvaliteta, nije bilo značajnijih pojačanja.

DUG POST ZA TIM SA RIVERSAJDA – KAKO BEZ ĐEDA?

Kris Vajlder zna kako se ulazi u Premijer ligu (©Reuters)Kris Vajlder zna kako se ulazi u Premijer ligu (©Reuters)

Midlsbro u svojim vitrinama ima Liga kup Engleske 2004. godine, igrao je 2006. finale Kupa UEFA (izgubio od Sevilje), a od 2016. tim sa Riversajda ne uspeva da se vrati u elitu iako je svake sezone kandidat za najviši plasman. Drugu sezonu na klupi tima iz Severnog Jorkšira sedeće iskusni Kris Vajlder, koji je pre toga s velikim uspehom vodio Šefild junajted. Od 7. novembra 2021. godine je seo na klupu Midslbroa. Prošle sezone blizu je bio plasmana u plej-of, na kraju sedmo mesto, ali loš finiš sezone uticao je da opet tim koji su nekada proslavili Fabricio Ravaneli i Brazilac Žuninjo ne gledamo u borbi za elitu.

Kvota u Mozzartu da će Midlsbro da bude pobednik lige je 10,0.

Veliki hendikep biće odlazak Đeda Spensa u Totenhem za 14.700.000 evra. Najveće pojačanje trebalo bi da bude napadač pristigao iz Brentforda, Markus Fors, plaćen 3.600.000 evra. Gol tima sa Riversajda čuvaće Amerikanc Zek Stefen koji u konkurenciji Edersona nema mesta u Mančester Sitiju, pa će probati da pomogne Midlsbrou da se konačno dokopa najboljeg društva engleskog fudbala.

JAN DAL TOMASON – VESNIK RENESANSE NA IVUD PARKU

Nekadašnji napadač Fajenorda i Milana Jan Dal Tomason prošle godine je uveo Malme u Ligu šampiona. Ovog leta, Danac je potpisao trogodišnji ugovor sa Blekbernom, uspavanim divom sa Ivud parka. Nekadašnji šampion iz vremena Alana Širera i Krisa Satona nikako da se vrati na staze stare slave, a možda je Tomason taj koji će da bude vesnik renesanse Roversa. Nije bilo mnogo promena u Blekbernu, a najveće pojačanje je ostanak čileanskog reprezentativca, napadača Bena Breretona Dijaza. On je prošle sezone završio sa 22 gola na kontu. U prvom delu šampiona je disao za vratom Aleksandru Mitroviću na listi strelaca, ali su ga povrede u drugom delu sezone sprečile da Blekbern učini konkurentnijim u borbi za makar plej-of.

SKROMNI VELŠANI, TEŠKO DO BORBE ZA PREMIJER LIGU

Tinjala je nada navijača Kardifa da će dres ovog kluba da nosi Geret Bejl, ali je najbolji velški fudbaler u ovom veku odlučio da ode u Los Anđeles. Trenirao je ovog leta sa popularnim Pticama, ali ipak nije došlo do saradnje. Mladi stručnjak Stiv Morison imaće težak zadatak ove sezone. Kardif se ne ubraja u kandidate za ulazak u Premijer ligu. U proteklom šampionatu je ispadanje iz lige visio kao Damoklov mač iznad glave fudbalera tima iz velške prestonice.

Labudovi iz Svonsija takođe su u padu. Škot Rasel Martin drugu godinu će sedeti na klupu tima koj je ne tako davno igrao Premijer ligu, a pretprošle sezone stigao do finale plej-ofa, kada je poražen na Vembliju od Brentforda. Hendikep je odlazak najboljeg igrača, Flina Daunsa u Vest Hem. Ovaj vezista je plaćen od strane Čekićara čak 10.650.000 evra. Heri Derling je stigao iz MK Donsa za 2.300.000 evra. Menadžer Martin dobro ga poznaje jer ga je trenirao u ovom klubu pre dolaska u tabor Labudova.

TERIJERI IZ HADERSFILDA SLABIJI, NEMOGUĆE MISIJE ZA KLUBOVE IZ LONDONA

Hari Tofolo je napustio Haderfild i preselio se u Notingem Forest (©Reuters)Hari Tofolo je napustio Haderfild i preselio se u Notingem Forest (©Reuters)

Posle poraza od Notingem Foresta u finalu plej-ofa na Vembliju, mladi španski stručnjak Karlos Korberan je otišao s kormila Hadersfild Tauna, a na njegovo mesto stigao je Deni Šofild (42). Treće mesto u ligaškom delu sezone i borba za Premijer ligu uspeh je koji će Terijeri teško da ponove ove sezone. Dvojica najboljih igrača - Hari Tofolo i Luis O’Brajan prodati su Notingem Forestu za 11.800.000 evra (obojica po 5.900.000). Pipa je otišao u Olimpijakos za milion, dok su stigla skromna pojačanja, pre svega na pozajmice. Jedini je plaćeno obeštećenje za Džeka Rudonija AFC Vimbldonu – 940.000 evra.

Milvol je nekada bio zloglasni klub na Ostrvu zbog prgavih navijača koji su punili krajem prošlog veka stupce novina i dokumentarnih emisija o huliganima iz Pekama. „Niko nas ne voli, ali nas baš briga“, kultni je slogan navijača tima sa stadiona Den. Poslednjih godina, Milvol je stabilan član Čempionšipa. Opstanak je prvobitni cilj, sredina tabele realnost, dok je san plej-of. Geri Ruet je na klupu tima od 2019. godine. Najveći transfer ovog leta je dolazak Holanđanina Zijana Fleminga, mladog veziste iz Fortune Sitard koji je plaćen 2.500.000. Na pozajmice su stigla dvojica fudbalera iz Lidsa, Čarli Kresvel i Džejmi Šeklton. Najviše se očekuje od napadača Benika Afobea koji je prošle sezone postigao 12 golova u Čempionšipu i bio najbolji strelac Lavova sa stadiona Den.

Ni od Kvins Park Rendžersa se ne očekuju veliki dometi, teško će do borbe za plej-of. Opstanak ne bi trebalo da preti timu sa Loftus Rouda.

TROJ DINI ADUT BIRMINGEMA, ZVUČNA POJAČANJA U HAL SITIJU

Legenda Votforda Troj Dini na početku prošle sezone je stigao u voljeni klub, Birmingem. Veteran će i ove godine da predvodi tim sa Sent Endrujsa. Džon Džustas imenovan je početkom ovog meseca za novog menadžera, potpisao je trogodišnji ugovor. Skroman sastav tima iz Birmingema ne garantuju velike domete od u ovom prvenstvu. Pojačanja su dovođena uglavnom na pozajmice iz timova iz Premijer lige. Dion Sanderson i Džon Rudi su stigli iz Vulverhemptona, a Oston Trasti iz Arsenala...

Šeširdžije iz Lutona su bile najprijatnije iznenađenje prošle sezone, kada su stigli do plej-ofa, ali ih je na put do Premijer lige zaustavio Hadersfild u polufinalu. Velšanin Netan Džons ima skoro isti tim kao i prethodnom Čempionšipu. Karlton Dejvis iz Barsnlija je plaćen 2.000.000 evra.

Preston i Stouk Siti nisu bili aktivni ovog leta. Nije bilo velikih promena u ova dva tima koja bi trebalo da se nađu u sredini tabele Čempionšipa, dok bi Blekpul, Koventri, Bristol Siti i Reding bili zadovoljni opstankom u najjačoj drugoj ligi na svetu. U Hal Sitiju igraće kolumbijski napadač Oskar Estupinjan koji je bio na meti Crvene zvezde. Napadač je stigao iz Viktorije Gimarais u kojoj je prošle sezone u Primeiri postigao 15 golova na 28 utakmica. Na klupi ovog kluba sedi legendarni Gruzin Šota Arveladze.

Stigla su zvučna pojačanja u redove Tigrova. Iz Fenerbahčea je došao turski reprezentativac Ozan Tufan, plaćen 3.000.000 evra. Iz redove plavo-žutih iz Istanbula novajlija je i Iranac Alahjar Sajadmaneš, plaćen 4.500.000 evra. Pojačanje iz Antalije je Dogukan Sinik, dok je nekada skupo plaćen Francuz Žan Mišel Seri došao iz Fulama kao slobodan igrač. Mogao je Hal lepo da pazari jer je prodao talentovano krilo Kina Luisa Potera Brentfordu. Pčelice su za njega izdvojile čak 19.000.000 evra.

VIGAN SE NA VELIKA VRATA VRATIO, CRNE MAČKE OPET ĆE DA GRIZU

Navijači Vigana (©Reuters)Navijači Vigana (©Reuters)

Roberto Martinez, sadašnji selektor Belgije, doneo je Viganu trofej FA kupa 2013. godine. Posle toga je usledio pad, selidba prvo u Čempionšip, a posle oduzimanja 12 bodova zbog finansijskih problema pre dve godine, Vigan se strovalio u Ligu 1, treći rang engleskog fudbala. Prošle sezone, osvajač FA kupa 2013. godine, bio je pobednik trećeg ranga u Engleskoj. Imao je dva boda više od Roterama. Lim Ričardson je vratio tim u Čempionšip. Nije bio mnogo promena ovog leta. Stigao je samo Rajan Nijambe iz Blekberna.

Mladi škotski stručnjak Aleks Nil uveo je Sanderlend u drugi ligu. Srušen je na Vembliju u finalu plej-ofa Vikomb. Pojačale su se Crne mačke. Kupljen je mladi štoper iz Arsenala Danijel Balard za 2.300.000 evra, dok je Lein Dajaku došao za 870.000 iz Union Berlina, kao i Džek Klark iz Totenhema i Aji Aleks iz Vest Hema. Ne treba očekivati od tima sa Stadiona svelosti velika dela u povratničkoj sezoni. U ovom šampionatu bi trebalo da bude stabilizacija i bezbrižna sredina tabele. Nema sumnje da će tribine da budu dobro popunjene. Neće navijači još gledati derbi severa sa mrskim neprijateljem Njukaslom, ali ulazak u Čempionšip najavljuje da se crveno-beli vraćaju na staze stare slave.

Roteram je prethodnih godina bio na klackalici između dugog i trećeg ranga engleskog fudbala. Najveći dobitak je ostanak trenera Pola Vornija koji će i šestu sezonu da predvodi s klupe tim sa Njujork stadiona, kapaciteta samo 12.000 mesta, posle Lutonovog, najmanji objekat u Čempionšipu.

Možda je za nijansu slabiji prethodne sezona, nema zvezde kao što je bio Mitrović, ali Čempionšip nikada nije dosadan. Spremite se, polećemo, lopta počinje da se kotrlja na Ostrvu. Utakmice najjače druge lige na svetu ove sezone možete da gledate na kanalima Arene Sport.

ČEMPIONŠIP – 1. KOLO

Petak

21.00: (2,85) Hadersfild (3,05) Barnli (2,65)

Subota

16.00: (2,15) Blekbern (3,35) KPR (3,50)

16.00: (2,15) Blekpul (3,35) Reding (3,50)

16.00: (2,95) Kardif (3,20) Norič (2,50)

16.00: (2,40) Hal (3,20) Bristol Siti (3,10)

16.00: (2,00) Luton (3,40) Birmingem (3,90)

16.00: (2,35) Milvol (3,10) Stouk (3,25)

16.00: (2,70) Roteram (3,25) Svonsi (2,65)

16.00: (2,50) Vigan (3,10) Preston (3,00)

18.30: (2,35) Midlsbro (3,20) VBA (3,15)

Nedelja

13.00: (2,65) Sanderlend (3.10) Koventri (2,80)

Ponedeljak

21.00: (2,35) Votford (3,20) Šefild junajted (3,15)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

SanderlendViganVBAHadersfildMilvolKPRIsmaila SarTemu PukiNorič SitiNoričJan Dal TomasonVensan KompaniČempionšipvotfordMidlzbro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara