Joahim Lev sa reprezentativcima (©Reuters)
Joahim Lev sa reprezentativcima (©Reuters)

Kreće poslednja Jogijeva deonica: Lev pogazio principe zarad uspeha Nemačke

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.06.21. | 11:46

Panceri večeras odmeravaju snage sa Danskom u Inzbruku, u sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo

Poslednja deonica selektorskog "bivstvovanja" Joahima Jogija Leva na klupi Nemačke startuje večeras u Inzbruku, prijateljskim duelom sa Danskom (21.00). Podsećamo, 1. jula naslediće ga doskorašnji trener Bajerna Hans-Diter Flik, koji mu je od 2006. do 2014. bio asistent u taboru Pancera.

Stručnjak koji je Nemačkoj te 2014. doneo titulu prvaka sveta tokom petnaestogodišnjeg mandata neretko je prelazio put od trnja do zvezda i uprkos pomenutom rezultatu više je onih koji su ga osporavali nego hvalili. Broj nezadovoljnih naročito je porastao u minulih sedam-osam meseci, preciznije posle poraza od Španije - 6:0 u Sevilji - u Ligi nacija i Makedonije - 1:2 u Duizburgu - u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru koji su, svaki na svoj način, doživljeni kao nacionalne sramote.

Izabrane vesti

21.00: (2,10) Nemačka (3,45) Danska (3,50)

Da bi malo ublažio gnev javnosti, Lev je pogazio sopstvene principe i na spisak reprezentativaca za predstojeće Evropsko prvenstvo uvrstio neke igrače kojih se svojevremeno odrekao "za vijeki vijekov". To su štoper Dortmunda Mats Humels i polušpic Bajerna Tomas Miler. Time je kompletirao kvartet koji je briljirao na putu ka Zlatnoj boginji u Brazilu – ostatak čine golman i kapiten Manuel Nojer i vezista Toni Kros – u nadi da će njihovo iskustvo i pobednički mentalitet izvući iz letargije "gomilu izuzetno talentovanih, ali na reprezentativnom planu nedokazanih momaka.

U toj nesigurnosti Nemaca je i najveća šansa Danaca koji su kompaktni i uigrani, pošto ogromna većina fudbalera iza sebe ima nekoliko velikih takmičenja, a pritom na poslednja četiri duela imaju identičan bilans sa nemačkim komšijama, po jedna pobeda i poraz i dva nerešena ishoda.

Poslednji duel Nemačke završio se neslavno po Pancere, pošto su kod kuće izgubili od Makedonije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine. Posle dominacije u svetskom fudbalu, protekle dve godine obeležile su pad Nemačke. Nadaju se u taboru Manšafta još jednoj uspešnoj seriji na Evropskom prvenstvu, a pripreme započinju prijateljskom utakmicom protiv Danske, u Austriji.

Lev neć moći da računa na Tonija Krosa koji je u izolaciji, dok Leon Gorecka ima problem sa povredom. Najmanje četiri igrača treba da propuste utakmicu pošto su učestvovali u finalu Lige šampiona u borbi Mančester Sitija i Čelsija.

U poslednje vreme Nemci nisu izgubili mnogo utakmica, ali takođe nisu ni pobeđivali preterano. U poslednjih 11 mečeva ostvarili su pet trijumfa i dva puta su bili poraženi, a četiri su završene nerešeno. Sa druge strane, Danska ima dva neuspeha na proteklih 11 mečeva, a oba su došla protiv Belgije, najbolje rangirane selekcije na svetu.

Danci imaju sjajnu seriju iza sebe. Pobedili su u svakoj od svoje uvodne tri utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. i to sa vrlo velikom razlikom. Stradao je Izrael sa 2:0 u gostima, potom je razbijena Moldavija sa 8:0 kod kuće, onda i Austrija na strani 4:0. U svakom od poslednjih šest mečeva, Danska je uspela da postigne dva ili više golova.


tagovi

Prijateljske utakmiceFudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija DanskeJoahim Lev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara