Luka Ivanušec (©GNK Dinamo)
Luka Ivanušec (©GNK Dinamo)

Kreću i Hrvati: Dinamo naučio lekciju i ponovo je iznad svih, Livaja još jednom zapalio Dalmaciju

Vreme čitanja: 11min | pet. 15.07.22. | 11:32

Osijek zadržao Bjelicu, ali i dalje nema podršku u HNS. Rijeka se vratila u igru Halilovićevim potpisom...

Deset klubova i konačno – drama. Tako je bilo prošle sezone kada su se do pred sam kraj Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka borili za titulu šampiona. Na kraju se ispostavilo da su Zagrepčani relativno komforno stigli do šestog uzastopnog pehara i što je mnogo važnije – prisetili da nije lako ostati na vrhu. Pred početak sezone u novoj sezoni Hrvatske nogometne lige opšti je utisak da su Modri jači nego lane i da se ponovo napravio jaz između najvećeg kluba i “ostatka sveta”.

Pa opet, sinoćnja objava Marka Livaje da će ostati veran Splitu i to do 2027. godine zapalila je Dalmaciju kako to samo Hajduk ume. Istina je da je poslednjih godina ta ista euforija umela da im pojede razume, ali i to je fudbal. Osijek i Rijeka ostaće u vrhu, avaj, pitanje je sa koliko realnim šansama da ugroze Dinamovu supremaciju.

Izabrane vesti

No, krenimo redom.

DINAMO ZAGREB

Dinamo u novu sezonu HNL-a ulazi kao apsolutni favorit. Sve osim novog pehara za klub iz Maksimira bilo bi iznenađenje. Zapravo, bila bi senzacija. Opametili su se u Modri videvši da se konkurencija približila pa su odmah reagovali na tržištu i doveli ozbiljne igrače. Josip Drmić je garancija dvadesetak golova po sezoni, Ljubičić je stigao iz Rapida i pokazao da je pojačanje na levom boku što je već godinama pozicija koja izaziva glavobolje svakom treneru Dinama. Stigao je Boško Šutalo iz Atalante, a zadržani su gotovo svi standardni prvotimci osim Bartola Franjića koji je prodat u Volfzburg za 7.500.000 eura. Zanimljivo, Franjić je defenzivni vezni, ali je u Dinamo pokrivao poziciju levog beka i štopera. I kao takav je otišao za pravo malo bogatstvo.

Na klupi je ostao Ante Čačić što je izazvalo oduševljenje u svlačionici koja ga izuzetno poštuje.

Jedini problem Dinama u ovoj sezoni mogao bi da bude – sam Dinamo. Naime, kada nastupi kriza na Maksimiru po pravilu odgovaraju radikalnim merama koje su često kontraproduktivne te se ona oduži. Lani je Dinamo imao tri takve krize koje su zaslužne što titula prvaka nije rešena već oko marta. To je motivisalo Hajduk, Osijek i Rijeku da zapnu, približe se i stvore utisak da su konkurentni. Međutim, sasvim je jasno da je Dinamo apsolutni favorit i da se on sam pita. Zapravo, ponekad se stvori utisak da bi aktuelni kadar mogao da se podeli na dve ekipe koje bi konkurisale za pehar.

Cilj Dinama u ovoj sezoni je isti kao i u poslednjih desetak godina: dvostruka kruna u Hrvatskoj i plasman u neku od evropskih grupa.

Prognoza: 1. mesto

HAJDUK SPLIT

Marko Livaja (©NK Split)Marko Livaja (©NK Split)

U Splitu su poleteli posle osvajanja Kupa i činjenice da su bili u borbi za titulu dva kola prije kraja sezone. Iako je jasno da su “samo” iskoristili slabiju sezonu Dinama, to im je dalo motiva da u predstojećoj još više zapnu.

Hajduk ima problem nerealnih očekivanja navijača koji sanjaju pehar već 17 godina. Ta silna energija i temperament pomaže Hajduku, ali često bude i teg s kojim se igrači i vođstvo kluba teško nose. S dve, tri pobede padaju u trans, a s lošim rezultatom nastupa gorčina i napetost. Niko ne želi objektivno da prizna da je Dinamo kvalitetniji, finansijski moćniji i lišen bilo kakvog presinga s tribina. I da samo slučajno klub s Poljuda može biti prvak. No, nada umire posljednja…

Na Poljudu su zadržali kostur ekipe iz prošle sezone. Pozajmili su Tonija Borevkovića iz Portugala na poziciji štopera, golman Kalinić je raskinuo s Aston Villom i sada je trajno rešenje među stativama. Od igrača koji su lani participirali u prvom timu otišao je Marin Ljubičić u LASK na posudbu. No, sve je to nebitno sad kad je Livaja ostao … On je u kratkom vremenu stekao kultni status u Hajduku i sve se vrti oko njega. To je lani vrlo dobro funkcioniralo, no i Livaja ima svoje granice. Ako nije njegov dan - Hajduk je u problemima.

Biće izazov za predsednika Jakobušića odoleti do kraja prelaznog roka prodaji Stipe Biuka koji je najtraženiji igrač Hajduka, no sredstva koja se očekuju (oko 7.000.000 do 8.000.000 evra) od najvrednijeg igrača u svlačionici trebalo bi se da iskoristei za pojačanja koja su preko potrebna.

Prognoza: borba za 2. i 3. mesto

OSIJEK

(©NK Osijek)(©NK Osijek)

Iza Osijeka su dve ponajbolje sezone u istoriji kluba. Međutim, trofej je još uvek pusta želja. U prošloj sezoni su zapeli u samom finišu kada su na površinu izašli unutrašnji sukobi, odnosno neslaganje šefa struke Nenada Bjelice i vođstva kluba. Činilo se kako je Bjelica bivši, ali očigledno su rešili sukobe i nastavljaju zajedno. Ova sezona ujedno je i oproštaj od Gradskog vrta, legendarnog stadiona iz bivše države. Naime, početkom sledeće godine Osijek se seli na Pampas, novi stadion koji bi trebalo da bude najmodernija fudbalska arena u Hrvatskoj. Ima li većeg motiva da za oproštaj od mitskog prostora osječkog fudbala no da to bude s barem jednim trofejom?

Osijek nije puno trgovao ovog leta. Oni su svoje napravili u zimskom prelaznom roku kada su doveli Miju Caktaša, Kristijana Lovrića i Marina Leovca. Potom su otkupili Nejašmića od Hajduka, a s pozajmice je vraćen Dion Drena Beljo, jedan od najtalentovanijih napadača u Hrvatskoj. Otišao je Bohar koji ionako nije nivo Osijeka. No, ono što je prednost tima iz Gradskog vrta su rezerve iz kluba. Nekoliko igrača nije u prošloj sezoni bilo na očekivanoj visini (Mijerez, Kleinheisler, Fiolić…) i ako bi se oni vratili starim navikama pa uz pomoć igrača koji su na zimu došli, a koji su prošli proces adaptacije, Osijek bi trebao da bude značajno bolji.

Ono što Osijek nema, za razliku od svoje konkurencije, jeste činjenica da nema podršku u HNS-u. Nisu jaki u fudbalskim forumima i kao takvi su podložni zakidanju na svakom koraku. Bjelica je pokušao to u prošloj sezoni da komunicira javnosti, ali naišao je na osudu ostatka Hrvatske i od trenera koji je bio glavni favorit da nasledi Zlatka Dalića nakon Mundijala postao tek jedan u nizu…

U zaključku, Osijek će se boriti za sam vrh. No, kao i Hajduk, ne zavisi samo od sebe već i od toga kako će se Dinamo nositi s domaćim obavezama.

Prognoza: borba za 2. i 3. mesto

RIJEKA

(©NK Rijeka)(©NK Rijeka)

Mnogi su Riječanima prognozirali krah nakon što su svlačionicu napustili neki od nosioca igre u prošloj sezoni kao i trener Tomić koji slovi za jednog od najtalentovanijih trenera novije generacije u Hrvatskoj. Rijeka je kasnila s popunjavanjem kadra, a onda se s nekoliko poteza upisala na listu favorita za visoke pozicije. Doveli su Alena Halilovića koji pokušava da rehabilituje karijeru koja je otišla u slepu ulicu, a nekada je figurirao kao “Balkanski Mesi”. Doveli su dva štopera reprezentativnog kalibra (Pavlovića i Mitrovića), međutim imali su peh da se Mitrović povredi tokom priprema te je za njega polusezona završena. Haris Vučkić je ozbiljan golgeter koji bi trebalo da zameni Josipa Drmića, novog napadača Dinama. Otišli su Murić, Smolčić i Pavičić, jaki aduti Rijeke u protekloj sezoni.

Za trenera je došao Dragan Tadić koji je u prošloj sezoni sedeo na klupi Hrvatskog dragovoljca kao kadar Rijeke i koji je senzacionalnom pobedom upravo nad Rijekom lišio svoj sadašnji klub borbe za vrh tabele.

Rijeka je uz Dinamo konstanta HNL-a zadnjih desetak godina. To će biti i u sezoni koja kreće danas. Teško da će se upustiti u borbu za titulu, ali bit će svakako nagazna mina za sve klubove HNL-a. Cilj Rijeke je prolaz u grupu Lige konferencije i na tome će temeljiti svoje ambicije u prvom delu sezone. Što se ostalih ambicija tiče, minulih godina postali su eksperti za Kup, a u prvenstvu će probati da dosegnu poziciju koja će im osigurati nastup u Evropi. Sve ostalo bila bi senzacija.

Prognoza: 4. mesto

HNK GORICA

Gorica poslednjih godina krupnim koracima grabi prema vrhu. Imaju sjajan menadžment kluba i orijentaciju da pronađu talenta, izbruse ga kroz HNL i prodaju. Njihov prvi i osnovni cilj je osigurati opstanak u ligi. Potom da se parkiraju iza velike četvorke i čekaju svoju priliku da netko od velikana malo zapne pa da se upuste u borbu za Europu. Veliki problem za trenera Toplaka je što nisu formirali kadar a sezona već počinje. Prodali su svog najboljeg igrača Babeca u Letoniju, nisu pronašli zamjenu za Lovrića koji je zimus otišao u Osijek, a nemaju ni desno krilo. Doveli su nekoliko talentovanih igrača koji su perspektiva kluba (Julardžija, Žiger), pozajmili su od Dinama Denija Jurića koji će biti špic, a ostalo je podložno promenama.

Gorica puno radi na školi, okupljaju talente iz svih delova zemlje, a koliko su ozbiljni svedoči da su bili u ozbiljnoj borbi s Dinamom oko Marka Brkljače, jednog od najperspektivnijih mladih Hrvata koji je ovo leto napustio Hajduk i otišao u Dinamo. A ako Gorica može da se tuče s Dinamom, onda je jasno da rade dobar posao. Naime, oni se ne mogu da se finansijski nose s velikom četvorkom, ali nude platformu razvijanja mladih igrača u prvoj ligi i kao takvi su prepoznati i poželjni.

Gorica je klub koji je sposoban svakom da uzme bodove, ali i koji lako može da upadne u krize. Dakle, zlatna sredina u kojoj će čekati svoju priliku za iskorak.

Prognoza: 5. ili 6. mesto

LOKOMOTIVA ZAGREB

Nekada je bila Dinamova mlađa sestra, no s vremenom se osamostalila i postala svet za sebe. Lokomotiva je u idealnoj poziciji za razvoj i prodaju igrača. Nemaju navijača, nemaju opoziciju i niko ih neće prozivati zbog kadriranja. Njihov cilj je da svake godine odgoje nekog igrača koji će im osigurati budžet za sledeću sezonu. Do sada su prodavali Dinamu (Majer, Ivanušec…), no sve češće sami idu u transfere prema Evropi. Najbolji primjer je Roko Šimić kojeg su prodali u RB Salcburg izazvavši gnev Mamića koji ga je hteo u Dinamo.

Odnosi s Dinamom ozbiljno su narušeni na primjeru Lukasa Kačavende, mladog talenta za kojeg je Dinamo hteo da izdvojiti gotovo 4.500.000 evra. Međutim, Lokomotiva je imala bolju opciju iz inostranstva koja bi se realiziovala da mladi igrač nije ovih dana stradao. Naime, otišao mu je ukršteni ligamenti i sledi dugotrajan proces oporavka. I to je ozbiljan udarac za Lokomotivu koje je preko noći ostala bez značajnih sredstva na koja su računali. U ovom prelaznom roku nisu ništa zaradili, nisu preterano ni investirali, jer su doveli nekoliko neafirmisanih igrača koji su projekti kluba za budućnost. Ipak, zadržana je okosnica tima i Lokomotiva će se sigurno zadovoljiti izbegavanjem borbe za ostanak u ligi. Sve ostalo bila bi premija…

Prognoza: 5. ili 6. mesto

SLAVEN BELUPO

Slično kao i Gorica. Njihov je motiv ostati u ligi, pronaći par igrača koje će afirmiSati i što pre ih prodati u inostranstvo kako bi zadržali ovaj nivo funkcioniranja kluba. Oni su već dugi niz sezona u sredini. Daleko od vrha, pristojno udaljeni od zone ispadanja i za sada se time zadovoljavaju. Nemaju nekih ambicija otkako je lokalna vlast (Podravka i Belupo) malo zatvorila pritok sponzorskog novca. I još uvijek se traže…

I nastaviće istim smerom jer su u ovoj pauzi kompletno izmijenili sliku tima. Otišlo je 16 igrača, stiglo njih 13. Čak su i predsednika promijenili. Podmladili su ekipu, zadržali kralja HNL strelaca Ivana Krstanovića i kreću u bitku za opstanak. Traže još levog beka i krilnog napadača. Po mogućnosti da im dođe besplatno, ali to nije lako pronaći.

Prognoza: 7. mesto

ŠIBENIK

Ako je Slaven Belupo promijenio momčad, šta onda da se kaže za Šibenik? Lani su imali odličnu jesen u kojoj su osigurali ostanak u prvoj ligi da bi na proleće bili katastrofalni. No, komfornu situaciju iskoristili su da već tada udare neke temelje za sezonu koja sledi. Dakle, promenili su sportskog direktora, trenera i niz igrača. Doveli su iz Dinama Čopa, iz Hajduka Dolčeka. Nekoliko iskusnih igrača su ostavili, a doveli još par onih koji su perspektiva kluba.

Osnovni cilj je ostati u ligi, iskoristiti sezonu za dodatnu stabilizaciju i odgojiti par igrača za prodaju. Rezultatske ambicije nisu primarne. Najvažnije je dobiti utakmice s klubovima iz donjeg dela HNL-a i što pre osigurati ostanak u ligi. Sve više od toga bila bi senzacija za Šibenik.

Prognoza: 7. ili 8. mesto

ISTRA 1961

U Puli su doživeli poprilične promene u odnosu na prošlu sezonu. Nema više sportskog direktora koji je otišao u Šibenik. Nema Belje koji je postigao 15 golova lani, jer ga je Osijek povukao u Gradski vrt. Klub su napustili Bande, Perera, Silva i Kaseres, a do kraja prijelaznog roka zasigurno će još neko.

Novi sportski direktor Saša Bjelanović radi punom parom. Dobre relacije s Dinamom iskoristili su za dolazak Duvnjaka (transfer s pravom otkupa) i Barišića. Iz Osijeka su doveli Petkovića te još nekoliko igrača koji ne garantuju ništa osim borbe za ostanak u elitnom društvu.

Zanimljivo, Istra je bogata regija u Hrvatskoj i kao takva trebalo bi da ima stabilnog prvoligaša s evropskim ambicijama. Međutim, fudbal je neželjeno dete u Puli te se Istra svake godine bori za ostanak. Jednostavno, u Istri ne prepoznaju fudbal kao dio promocije regije u kojoj stoluju ozbiljne kompanije i koja od turizma živi na visokoj nozi.

A dok je tako, onda nije čudno što je Istra uvijek na ivici…

Prognoza: 8. ili 9. mesto

VARAŽDIN

Kako su se vratili u elitno društvo, tako bi mogli i ispasti vrlo lako. Borili su se s Rudešom do poslednjeg kola za ulazak u 1. HNL. Na kraju su uspeli u namjerama. Sada misle ovde i da ostanu. Njihov plus je što su uspeli da zadrže većinu igrača koji su izborili plasman. Dakle, uigrani su. S istim trenerom… Ostao im je Brodić koji je bio na pozajmici iz Gorice. Stigli su Teklić i Šego. Iz Dinama su doveli Filipa Brekala (mlađi brat reprezentativca Josipa). Iz Augzburga je stigao Stanić, iz Zaprešića Luka Jelinić.

Varaždin ima samo jedan cilj – da izbegne povratak u drugu ligu. Žele ostati dio nogometne elite i iskoristiti ovu sezonu da se stabiliziraju. To će biti jako teška misija, pogotovo jer ovise sami o sebi. Nemaju podršku lokalne zajednice, odnosno ona je više deklarativna nego konkretna. Nemaju niti igrača koji bi im mogao transferom osigurati sredstva potrebna za preživljavanje. Uglavnom, nemaju ništa osim uspomena na vrijeme kada su bili bitan faktor hrvatskog nogometa. A od uspomena se ne živi.

Ostanak Varaždina u prvoj ligi bila bi senzacija.

Prognoza: 9. – 10. mesto. 

HNL, PRVO KOLO

Petak

20.00: (1,23) Dinamo Zagreb (6,25) Lokomotiva Zagreb (13,0)

Subota

19.00: (1,55) Osijek (4,00) Gorica (6,25)

21.00: (5,50) Šibenik (3,80) Rijeka (1,65)

Nedelja

19.00: (2,50) Varaždin (3,25) Slaven Belupo (2,90)

21.00: (6,50) Istra 1961 (4,10) Hajduk (1,53)

 Piše: Alen LESIČKI, Germanijak.hr

 


tagovi

Dinamo ZagrebOsijekRijekaHajduk SplitHNLHrvatskaHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara