Fudbaleri Škupija (©Facebook/FC Shkupi)
Fudbaleri Škupija (©Facebook/FC Shkupi)

Kreću Makedonci: Škendija pretnja za Škupi, osmorica Srba u ligi, Ibraimi mega pojačanje Struge

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.08.22. | 09:24

Ovog vikenda počinje elitno prvenstvo sa 11 klubova. Tim iz Tetova želi opet na vrh. Krsto Velkoski pojačao Rabotnički

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Najbolji fudbalski šampionat najjužnije zemlje Balkana kreće danas. Ovog vikenda počinje Prva makedonska fudbalska liga (PMFL) sa ukupno 11 ekipa. Čak tri meča prvog kola su odložena. Premijeru u makedonskom fudbalu imaće Struga i povratnik u najbolje društvo, Pobeda iz Prilepa (17.30).

Izabrane vesti

Stružani su imali dobar prelazni rok, a glavni adut Srđana Zaharievskog biće Besart Ibraimi. Najbolji strelac u istoriji PMFL-a vratio se u najbolju ligu posle kratke avanture u Ksantiju. Iako ima 35 godina, Kičevčanin se vidi kao kandidat za najboljeg strelca. Pobedu vodi bivši jugoslovenski i makedonski reprezentativac Boban Babunski, a primarni cilj je opstanak u najboljem društvu. Sa par novih imena, nekadašnji šampion Makedonije pokušaće da parira svima. Naravno, Pobeda će imati glavnu reč u gradu pod Markovim kulama.

U nedelju će na terene istrčati ekipe Akademije Pandev i Bregalnice Štip, odnosno Sileks i Rabotnički. Biće uzbudljivo u Strumici videti kako će podmlađeni Pandevci odmeriti snage sa Plavcima Ilča Đorđoskog. Bregalnica u ovu sezonu ulazi sa većim ambicijama da napadne Evropu. U klub je došlo 11 novih fudbalera, ima bar po jedno novo ime na svim pozicijama, tako da morate biti oprezni na premijeri jer je još rano za bilo kakve prognoze i navale. Početak sezone uvek donosi iznenađenja.

17.30: (1,50) Struga (3,80) Pobeda (6,50)

Rabotnički, predvođen novim kapitenom Krstom Velkoskim, ide kod Sileksom. Ekipa iz Kratova Gorazda Mihailova imala je odličnu sezonu u drugoj ligi i bila je daleko najbolja i obezbedila ekspresni povratak, a stigla je i do finala Kupa Makedonije gde je imala savršen taktički meč, ali je izgubila od Makedonije Đorče Petrov na penale. U klub je dovedeno nekoliko novih srpskih fudbalera, što je zaoštrilo konkurenciju. U odnosu na prošlu godinu ostali su i dosta prvotimaca poput Ljamalara, Bozinovskog, Cvetanoskog, Dukova, Koceva, Rajkova…

Rabotnički kreće s novim trenerom – Ljupčetom Markovskim. Posle mnogo godina slavni Kalc je odlučio da napusti Skoplje i posle skoro 20 godina krene u novu avanturu. U klubu je dobio par iskusnih imena kao Janakijevskog, Boškovskog, Ismailija, Ivanova, Velkoskog.

Favoriti za titulu neće igrati ovog vikenda. Škupi i Škendija imaju evropske obaveze, a mečevi sa Skopljem i Tikvešem su opravdano odloženi. Fudbaleri Goceta Sedloskog su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Tamo ih čeka dvomeč sa Šamrok Roversima iz Republike Irske. Za PMFL su se Golubovi iz Čaira prilično dobro pripremili – doneli su iskustvo i kvalitet. Angažovali su Besira Demirija, Ali Adema, Pepija Đorđeva, Renalda Čefasa...

Škupi je sa ovim timom i sa ovim takmičenjem ponovo favorit za tron, ali će se braniti od napada Škendije, koja želi da bude prva u makedonskom fudbalu. Artim Šaćiri je odlično odradio posao u Tetovu. Makedonska legenda je prešla dve evropske prepreke u Ligi konferencije i čeka ga meč sa švedskim AIK-om. U prvom meču u Švedskoj bilo je 1:1 pred revanš u Skoplju. Škendija ponovo deluje pouzdano na terenu, ali ostaje da se vidi da li može da parira Škupiju, koji je prošle godine dominirao domaćom scenom.

PMFL će početi sa jedanaest ekipa jer je nekadašnji šampion i osvajač Kupa Renova u poslednjem trenutku otkazao nastup u elitnom klubu zbog finansijske krize. Makedonija ĐP će tako biti slobodna u prvom kolu.

OSAM SRPSKIH FUDBALERA U MAKEDONSKOJ ELITI

U Prvoj makedonskoj fudbalskoj ligi u novoj sezoni igraće osam srpskih fudbalera. Prelazni rok nije završen, broj se može povećati. Za sada u makedonskom fudbalu iz Srbije su – Dušan Joković (Akademija Pandev), Vanja Vučićević (Makedonija ĐP), Uroš Mirković (Tikveš), Marko Marinković, Vladimir Petrović, Filip Obadović, Faruk Bihorac (Sileks) i Ognjen Đurković (Pobeda).

SVI TRENERI SU DOMAĆI

Jedanaest ekipa u ligi imaće jedanaest domaćih trenera. To su Su Goce Sedloski (Škupi), Đorđe Stojčev (Akademija Pandev), Artim Šaćiri (Škendija), tMuarem Bajrami (Makedonija ĐP), Srđan Zaharievski (Struga), Ilčo Đorđioski (Bregalnica), Ljupčo Markovski (Rabotnicki), Slavčo Georgijevski (Skoplje), Vlatko Kostov (Tikveš), Gorazd Mihailov (Sileks) i Boban Babunski (Pobeda). Tri od jedanaest ekipa imaju nove trenere u novoj sezoni, to su Rabotnički, Skoplje i Pobeda.

IBRAIMI I VELKOSKI NAJINTERESANTNIJI TRANSFERI

Besart Ibraimi (Struga) i Krste Velkoski (Rabotnički) su najglasniji transferi u dosadašnjem delu prelaznog roka. Dva veterana vratila su se u Prvu ligu da pomognu ekipama. Ibrahimi je najbolji strelac u istoriji makedonskog fudbala, dok Velkoski iza sebe ima nezaboravnu avanturu u Sarajevu, gde je bio redovni prvotimac i kapiten. U fokusu iz makedonskih fudbalera ove sezone biće Ljupčo Doriev iz Škendije koji igra u odličnoj formi. Najbolji strtanci su Fredi Alvarez i Sandej Adetunji iz Škupija. Dvojac šampiona je i najvredniji po Transfermarktu u ligi, obojica su procenjeni po 800.000 evra.

MAKEDONIJA 1 - 1. KOLO

Subota

17.30: (1,50) Struga (3,80) Pobeda (6,50)

***kvote su podložne promenama

Nedelja

17.30: Akademija Pandev – Bregalnica

17.30: Sileks – Rabotnički

Odloženo

Škendija - Skoplje (odloženo za 17.08.2022)

Tikveš – Škupi (odloženo za 07.09.2022)

Makedonija ĐP (slobodna)

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Makedonija 1MakedonijaStrugaPobeda PrilepŠkupiŠkendija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara