Stadion Brizbejna (©Shutterstock)
Stadion Brizbejna (©Shutterstock)

Krejg Nun i Melburn ne plaše se lavovske rike

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.12.20. | 06:12

U zemlji Kengura čeka se prvi trijumf nekog tima u novoj sezoni

Prva fudbalska liga Australije, poznata pod imenom A-liga, startovala je utakmicom između Adelejd Junajteda i Vestern Junajteda. Timovi su podelili bodove, pa će sve oči biti uprte u okršaj Brizbejn Rora i Melburn Sitija na Sankorp stadionu (09.05) u nadi da će u novoj sezoni biti viđen prvi trijumf.

A-liga osnovana je 2005. godine, a ove sezone se u australijskom prvenstvu takmiči 12 klubova. Njih 11 je sa kontinenta, a Velington Finiks je „uljez“ sa Novog Zelanda. Od osnivanja A-lige, najtrofejniji klub je FK Sidnej, za koji nastupa Miloš Ninković

Izabrane vesti

Melburn Siti dupli je vicešampion. Poražen je Melburn u protekloj sezoni u finalu od FK Sidneja (1:0) i izmakla mu je prilika da se domogne prve šampionske krune u A-ligi. Takođe, posustao je Melburn i u finalu nacionalnog kupa. Adelejd je demolirao Melburn u finalu – 4:0. Melburn Siti nikada nije osvojio šampionsku titulu i samo jednom je prigrabio trofej namenjen pobedniku Kupa Australije. Bilo je to 2016. godine, pa prošlogodišnji porazi u finalima i te kako bole i ostavili su gorak ukus u ustima koji ne jenjava ni na startu nove sezone.


Posle neuspešne sezone, jer se porazi u finalima definitivno u Melburn Sitiju ne smatraju dobrim rezultatima, uprava je krenula u rekonstrukciju tima. Na klupu je seo Patrik Kinsboro, nekadašnji fudbaler engleskog Lestera. Promene nisu mogle da zaobiđu ni igrački kadar, pa su tako za vreme pauze pristigla sedmorica fudbalera, a njih čak desetorica su krenula put izlaznih vrata. Prva zvezda Melburn Sitija je Englez Krejg Nun, koji je nastupao na Ostrvu za Brajton, Bolton i Kardif. Drugo veliko ime Melburna, ali i A-lige jeste Endrju Nabut, nekadašnji reprezentativac Australije.

Kako nema kluba u kojem nema bar neki igrač poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, u Melburn sitiju je napadač Stefan Čolakovski.


Velika senzacija je bio Brizbejn na svetskoj sceni kada je prvi trener ekipe postao legendarni as Liverpula Robi Fauler. Ali, pokazalo se da mora još mnogo da uči da bi ozbiljno zaplivao trenerskim vodama. Umesto njega usred prethodne sezone je na klupu seo domaći stručnjak Voren Mun i stabilizovao ekipu, pre svega zategao odbranu i doveo je do četvrtog mesta u ligaškom delu takmičenja.

Trostruki prvak Australije je ostao bez dvojice najboljih defanzivaca i veliko je pitanje da li će odbrana Brizbejna ove sezone pod komandnom palicom Vorena Muna biti na nivou prošlogodišnje. Deni Bouls se penzionisao. Rekao je da je bilo dosta, okačio je kopačke o klin, a Mun u svom sastavu više nema ni Skotija Nevila, koji je otišao u Indiju.

Lavovi će u tekućoj sezoni, za razliku od prethodne, nade polagati u napadače. Uzdaju se Lavovi u napadače koji su pristigli iz Japana. Masata Kudo došao je iz Hirošime, a Riku Danzaki iz Sapora. Vremešni Skot Mekdonald, nekadašnji reprezentativac Kengurova, gazi ka petoj deceniji, ali ne namerava da se oprosti od aktivnog igranja fudbala. Nekadašnji napadač Seltika, Midlzbroa, Milvola i Madervela u 37. godini vratio se u rodni grad. U kombinaciji za meč i priliku da debituju trebalo bi da dobiju izdanci Brizbejnove akademije – Kigan Jelačić, Aleks Parsons i Džesi Dejli.

U poslednja tri međusobna okršaja u A-ligi, Brizbejn i Melburn su odneli po jednu pobedu. Melburn je kada se prethodni put našao oči u oči sa Brizbejnom slavio minimalcem. Brizbejnu je pripala goleada – 4:3, a meč koji je završen bez pobednika ušao je u GG3+.


AUSTRALIJA – 1. KOLO

Ponedeljak

Vestern Junajted - Adelajd 0:0

Utorak

09.05 (3.20) Brizbejn Ror (3.30) Melburn Siti (2.15)



tagovi

Brizbejn RorMelburn SitiAustralija 1A liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara