Kristof Galtije (©Reuters)
Kristof Galtije (©Reuters)

Kristof Galtije i duga lista rasističkih komentara: Alžirci su najgori, Todibo je salafista, a crni štoper – King Kong

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.12.23. | 11:20

Ne piše se dobro proslavljenom francuskom treneru, iako on i dalje tvrdi da je nevin

Lavinu je pokrenuo bivši sportski direktor Nice Žilijen Furnije, kada je u javnosti procurilo njegovo pismo upravi Nice u kojem se žali na izražene rasističke poglede tadašnjeg šefa stručnog štaba. Kristof Galtije se kasnije branio glasnim demantijima, ali sudeći prema izjavama svedoka iz istrage u Nici – teško će se iščupati.

Nekadašnji trener Sent Etjena, Lila, pa i Pari Sen Žermena je doduše na vreme pobegao i sada radi u katarskom Al Duhailu, posle otkrovenja u uglednom L'Ekipu teško da će u skorijem periodu moći nazad u Francusku. Jer mnogo je njegovih bivših saradnika potvrdilo da nije baš blagonaklono gledao na veliki broj muslimana i crnaca u Nicinom timu.

Izabrane vesti

Recimo, Frederik Glorija, klupska legenda koji je celu igračku karijeru proveo u Nici, a potom radio kod Galtijea kao pomoćnik u stručnom štabu, prisetio se šefovog nezadovoljstva kada je saznao da mu u tim stiže Bilal Braimi.

Još jedan musliman. Nisam to želeo, imamo ih dovoljno“, rekao je Galtije, koji je u tom trenutku, između ostalih, već imao u ekipi i Jusefa Atala i Hičama Budauija.

Nazivao ih je “prljavim momcima“.

Alžirci su najgori“, govorio je Galtije prema rečima Glorije, mada njegov bivši šef i to negira.

Ali negiranje može samo donekle da bude prihvaćeno, jer duga je lista onih koji su Galtijea optužili za rasizam. Hašim Ali Embaje, video-analitičar koji danas radi za Strazbur, premotao je film na utakmice sa Sent Etjenom iz septembra 2021. godine. Na poluvremenu je Galtije tamnopute štopere protivnika Aarolda Mukudija i Mikaela Nadea oposivao kao „dva King Konga“.

Posebno je nervozan Galtije postajao kada bi se približavao ramadanski post. Još je pomenuti Furnije pisao da je Galtije tražio otkaze za Atalan, Budauija i Žan Klera Todiboa, sve muslimane, a da se usprotivio predlogu direktora da mu kao zamenu dovede Turčina Ozana Kabaka.

Žilijen, i dalje ne razumeš. Ne želim više crnaca ili Arapa“.

 Nekada reprezentativni štoper Žan Kler Todibo je u istrazi otkrio da ga je Galtije pritiskao da prekine post, a dodao je i da je preko trećeg lica čuo kako ga trener opisuje kao salafistu (radikalna verzija islama) i ekstremistu. Samo zbog toga što je jednog dana u trening centar došao u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji.

Galtijeovi advokati su na L'Ekipov upit odgovorili da su odlučni u nameri da dokažu da je njihov klijent nevin, te da njegova karijera svedoči o besprekornoj ličnosti.


tagovi

Kristof GaltijeŽan Kler TodiboJusef AtalBilal Braimi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara