Toni Kros (Reuters)
Toni Kros (Reuters)

Kros ide stopama Leva: Kraj reprezentativne karijere posle Eura

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.03.21. | 17:45

Tvrdi Bild

Sa informacijom da će Joakim Lev posle predstojećeg evropskog prvenstva napustiti klupu Nemačke, postalo je jasno da će 15-godišnja bajka dobiti završno podglavlje. Čitava jedna generacija Nemaca stasavala je isključivo gledajući Levove momke kako seju strah po Evropi i svetu. Ali nije samo selektor osetio da je vreme za rastanak. Njegovim stopama, tvrdi Bild, poći će Toni Kros baš kada Panceri sa peharom ili praznih ruku okončaju učešće na Euru. Odluka je da se posle kontinentalne smotre potpuno posveti Real Madridu sa kojim ima ugovor do 2023. godine.

Tokom više od dve trećine mandata Joakima Leva prisutan je nekadašnji vezista Bajerna, sada Real Madrida. Debitovao je 2010. godine, sa Manšaftom odigrao dva evropska, tri svetska prvenstva i popeo se na krov fudbalske planete 2014. Na svetskim smotrama ima 14 nastupa, tri gola i četiri asistencije za nacionalni tim, a ozbiljno je učestvovao u onom istorijskom rastavljanju Brazila na proste činioce i to u njihovoj kući - bio je asistent i dvostruki strelac u pobedi 7:1.

Izabrane vesti

(8,00) Rumunija (5,30) Nemačka (1,35)

Član je kluba 100, koji čine fudbaleri sa trocifrenim brojem nastupa za nemačku reprezentaciju. Kros je na brojci od 101, sa 17 postignutih i 19 nameštenih golova. Rekorder je Lotar Mateus sa 150, slede ga Miroslav Klose (137), Lukas Podolski (130), Bastijan Švajnštajger (121), Filip Lam (113) - oni su praktično nedodirljivi za Krosa. Međutim, jedan od najboljih veznih fudbalera 21. veka će već večeras protiv Rumunije prestići Tomasa Haslera sa kojim deli deseto mesto. Kroz nekoliko dana trebalo bi da se izjednači sa legendarnim Francom Bekenbauerom. Uz sve tri utakmice u grupnoj fazi Eura pašće i Per Mertezaker (104), kao i Jirgen Koler (105), a pravi izazov biće sustizanje nekadašnjeg selektrora Jirgena Klinsmana koji ima 108 utakmica za Pancere.

Možda Manšaft na spisku nema neka legendarna imena kao recimo 2014. godine i možda ekipa ne isijava onim iskustvom koje su davali Lam, Švajnštajger, Klose, Miler... Ali fudbal, pardon, Nemci su nas kroz istoriju toliko puta naučili da ne bi smeli da budu otpisani. A kakav će samo motiv imati da se suprotstave konkurenciji u grupi smrti koju čine Francuska, Portugal i Mađarska i peharom koji nisu osvojili od1996. legendarnom selektoru i vezisti podare veličanstven ispraćaj.



tagovi

Toni KrosNemačkaFudbalska reprezentacija Nemačke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara