Kultni gol Serhija Aguera protiv Kvins Park Rendžersa (©Reuters)
Kultni gol Serhija Aguera protiv Kvins Park Rendžersa (©Reuters)

Kunem vam se, nikada nećete videti ništa slično

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.03.21. | 11:39

Kraj jedne ere…

"Mančester Siti je i dalje u životu ovde. Baloteli, Aguerooooooooo…"

Postoje momenti u fudbalu za koje objašnjenje gotovo da vam nije potrebno. Eto, čak i samo to "Aguerooooooooo" Martina Tajlera bilo bi dovoljno da svakoga koga fudbal iole zanima vrati nekih devet godina unazad: poslednje kolo Premijer lige, duboka nadoknada u plavom delu Mančestera, ceo Etihad na nogama, na semaforu otkucava 93:20 – istorija.

Izabrane vesti

Dalje i ne moramo. Bio je to, i ostao, najpoznatiji gol otkada je Premijer lige i nešto zaista neverovatno, čudesno će morati da se dogodi kako bi mu skinulo zvanje "prve asocijacije na ostrvski fudbal". Jer kao što legendarni komentator Martin Tajler u nastavku gorepomenute izjave reče: "Kunem vam se, nikada nećete videti ništa slično."

Šta god da se desi u budućnosti taj gol protiv Kvins Park Rendžersa zauvek će ostati urezan u sećanju svakog Građanina. Gol kojim je Mančester Siti na osnovu bolje gol-razlike oteo titulu ispred nosa klubu u čijoj je senci živeo pune dve decenije. Prvu posle 44 godine. Strelac – Serhio Aguero, mada kao što rekosmo, ako ste u materiji, podsećanje nije ni potrebno.

Pa i da nakon tog gola ništa više nije uradio na Etihadu, ispred njega bi dobio statuu, koja će svakako biti postavljena na kraju sezone, kada Argentinac zaokruži decenijski boravak u Mančesteru. Nalik onoj koju je ispred Emirata dobio Tjeri Anri. Nostalgičari, a najpre oni koji Siti oslovljavaju "plastikom", reći će da ne mogu rame uz rame, mada ovde i nismo zbog toga. Aguerove brojke same govore u njegovo ime.

Za nepunih deset godina na Ostrvu postao je najbolji strelac u istoriji Mančester Sitija (257), četvrti najefikasniji igrač (181, sedam mu fali da prestigne Endija Kola) i ujedno igrač sa najviše het-trikova (12) u Premijer ligi, osvajač četiri titule prvaka Engleske (na putu je da osvoji i petu) i još devet trofeja u kup takmičenjima: od FA kupa, preko Komjuniti Šilda, do Liga kupa.

(2,80) Vels (3,00) Češka (2,75)

Konkurencija mu nije mogla ništa. Edin Džeko, Stevan Jovetić, Alvaro Negredo, Vilfrid Boni, Gabrijel Žezus – koga god da mu je šeik Mansur doveo, učinio bi ga još jačim. Svaku od dosadašnjih devet sezona završio je sa dvocifrenim brojem golova. Štaviše, samo je jednom ostao na ispod 20 pogodaka u svim takmičenjima. Njegov bivši saigrač, Mika Ričards, nema dilemu: kada bi mu gol odlučivao o životu, nekadašnji desni bek zna kome bi ga poverio.

"Neverovatno, sećam se da sam se pitao oko čega je sva ta frka nastala kada je prvi put počeo da trenira sa nama nakon što je iz Atletika stigao za 40.000.000 evra. Na prvih nekoliko treninga bih ga pogledao i pomislio: ‘Da li je toliko poseban?’. Ali kada je jednom prešao tu belu liniju i u takmičarskoj utakmici prošao na teren, dečko je pokazao da je poseban. Imao sam čak i tu sreću da budem asistent njegovog prvog gola za Mančester Siti, na gostovanju protiv Svonsija. Rekao sam mu nakon meča: ‘Serhio! Odakle je to došlo? Na treningu nisam to video!’ Nasmejao se i rekao: ‘Polako, polako! Utakmice su bitne’. Kakav čovek. Da moram da biram nekoga da postigne gol kako bi mi spasao život, to bi bio Aguero svaki put", rekao je Ričards nakon što je Aguero objavio da će na kraju sezone napustiti klub.

Serhio Aguero sa šampionskim peharom (©Reuters)Serhio Aguero sa šampionskim peharom (©Reuters)

Kunov jedini problem oduvek je bio on sam. Zapravo, njegovo "stakleno" telo, zbog kojeg je usled povreda, ako je verovati podacima Transfermarkta, propustio 106 utakmica otkako je stigao u Mančester Siti. Ove sezone odigrao je svega 14 mečeva, od čega je tek četiri počeo. Pep Gvardiola, pa i njegovi saigrači, izgubili su veru u Aguera. U revanš meču sa Menhengladbahom Serhio je ušao u igru u 75. minutu i ostao bez udarca na gol. Razlog? Aguero se jednom od pomoćnih trenera požalio da saigrači neće da mu dodaju loptu.

Kun nezadovoljan minutažom, Pep sumnjičav po pitanju produžetka ugovora. Sve je u prethodnih nekoliko dana i nedelja nagoveštavalo na rastanak. Poslednji Mohikanac četvorke koja je postavila temelj nove ostrvske sile odjahaće na kraju sezone u još uvek nepoznatom pravcu. Kraj jedne ere...

Jaja Ture se na kraju izborio za valjani oproštaj i onu čuvenu tortu. O preostalu trojicu se Siti nije ogrešio. Na kraju sezone će statue Vensana Kompanija, Davida Silve i Serhija Aguera, kao njih trojica do nedavno na terenu, stajati pokraj Etihada, kao testament da Siti nije "suva plastika" kako ga mnogi nazivaju i da i plavi deo Mančestera ima kime da se podiči, ako mlađi naraštaji već nisu čuli za Kolina Bela, Berta Trotmana i Majka Samerbija...

Ostaće ipak zauvek upamćena i ona Aguerova izjava da će Siti napustiti tek kada osvoji Ligu šampiona. Vremena je sve manje, ali ga ima dovoljno da Kun i to promeni, i ko zna, možda natera Martina Tajlera da proguta svoje reči.


tagovi

Serhio Aguero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara