Havijer Tebas i Naser Al-Kelaifi (Reuters)
Havijer Tebas i Naser Al-Kelaifi (Reuters)

La Liga zadala žestok udarac predsedniku PSŽ-a: Zamrznute desetine miliona BeIN sporta, skače temperatura u Uefi

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.10.22. | 10:07

Katarski emiter čiji je prvi čovek Naser Al-Kelaifi dužan više od 50.000.000 evra Špancima, pa se sud odlučio za ovaj potez zbog smanjenja rizika da sredstva budu vraćena u Katar

Kada je su najbogatiji klubovi, izuzev PSŽ-a, Bajerna i Borusije Dortmund, krenuli da osnivaju Superligu, prvi čovek La Lige Havijer Tebas i predsednik Svetaca Naser Al-Kelaifi bili su na istoj strani u "spasavanju" fudbala. Međutim ta ljubav iz interesa nedugo zatim je prešla, odnosno vratila se na nivo netrpeljivosti, a neko bi rekao i mržnje.

Naime, Španac već godinama javno označava PSŽ i Mančester Siti kao državne klubove koji se ne pridržavaju finansijskog fer-pleja i tako ruiniraju stubove klupskog fudbala u Evropi.

Izabrane vesti

Zatim je Svece i Al-Kelaifija uzeo na zub kada su produžili ugovor sa Kilijanom Mbapeom, baš kao što ih je kritikovao kada su angažovali Nejmara, odnosno kada je uputio kritike upravi Mančestera Sitija zbog angažovanja Erlinga Halanda, iako oba kluba imaju podebele dugove.

"Ne branim Real Madrid u ovom slučaju, već evropski fudbal. Odobrenje ovih operacija van tržišta kada su ovi klubovi već van tržišta opasnije je od Superlige. PSŽ će završiti sezonu sa gubicima od skoro 300.000.000... I produžuju Mbapea? To je nemoguće bez obmane oko (navodnih) sponzorstava ili kapitalnih uloga viših od onih koje je odobrila UEFA. To nije problem Francuza, to je problem ekosistema evropskog fudbala. Mi smo kao evropski Robin Hud, razgovarao sam sa drugim ligama, neke će da nam se pridruže. Ono što radi Al-Kelaifi je sj..avanje fudbala", žalio se tada Tebas.

Al-Kelaifi mu je ubrzo odgovorio.

"Ko je Tebas? Ne poznajem tu osobu. Naš stil je da se ne mešamo u poslove drugih klubova, liga ili saveza, ali neću da prihvatim da nam drugi drže lekcije", nije katarski biznismen ostao dužan na rečima Špancu.

Ali, ako je verovati sudu, jedna od kompanija na čijem je on čelu - BeIN Media Group - jeste dužna silne milione La Ligi.

Kako otkriva New York Times, ove nedelje, posle skoro dvomesečnog vođenja spora, Tebas i La Liga dobili su sudsku presudu prema kojoj imaju pravo za zamrzavanje desetine miliona dolara imovine u vlasništvu BeIN Media Group zbog neplaćanja prava za emitovanje utakmica španskog šampionata.

BeIN poseduje TV prava na utakmice La Lige u Aziji i Bliskom istoku, kao i na nekim ključnim evropskim tržištima. Međutim, prema sudskom dokumentu u koji je uvid imao njujorški dnevnik, do sada nije platio više od 50.000.000 evra za utakmice samo iz ove sezone.

U obrazloženju na 11 stranica, sud je naveo da je zamrznuo imovinu zbog rizika da sredstva budu vraćena u Katar. Zamrzavanje imovine BeIN-a je samo privremena mera, dok će sud održati potpunu raspravu o kompletnom slučaju, ali datum još nije određen.

"Naša reputacija je izgrađena na višedecenijskim značajnim ulaganjima, prvoklasnom emitovanju, dugoročnim i poverljivim odnosa sa vlasnicima TV prava i evidencijama isplata", odgovorila je La Liga New York Times-u.

Portparol BeIN-a za Ameriku rekao da je dug za 10.000.000 već smanjem uplatom od 5. oktobra, ne želeći da detaljnije priča o tekućem sporu.

Preostali dug navodno predstavlja samo mali deo novca koji je BeIN Media Group godinama ulivao u kasu La Lige (prema procenama ukupan iznos je oko 1.500.000.000 dolara od 2018. do danas).

Odložena plaćanja sportskim organizacijama nisu neuobičajena, pri čemu emiteri često pregovaraju o planovima reprograma sa svojim partnerima. Ali, ono što je retko su pomenute sudske mere koje je La Liga preduzela.

Slučaj će, kako navode brojni mediji, ponovo skrenuti reflektore na uticaj Al-Kelaifija, čije sedenje na nekoliko stolica istovremeno (predsednik PSŽ-a i BeIN-a, član izvršnog komiteta UEFA, predsednik ECA) ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u sportu.

Tebas je za njujorški dnevnik rekao da je BeIN odlagao plaćanja od prošle godine i odbacio tvrdnju emitera da se suočava sa ekonomskim problemima.

"Ne verujem", prokomentarisao je Španac, prema čijim rečima emiter pokušava da pregovara o revidiranju sporazuma.

Međutim nije tu stao, već je izneo mišljenje da Al-Kelaifi neplaćanjem zapravo hoće da ga natera da popusti sa kritikama upučenim katarskom biznismenu.

"On tačno zna šta radi. Pokušava da dođe do tačke u kojoj će klubovi reći predsedniku La Lige da više vole da uzmu novac i da me ućutkaju", rekao je Tebas.

BeIN je uzvratio:

"Kada bismo upravljali poslovanjem reagujući na komentare nekih rukovodilaca o drugima u sportskoj industriji, ne bismo bili u poslu", kažu iz katarske kompanije.

Kako god bilo, sukob dva njena velika 'igrača' izaziva nelagodu u UEFA već mesecima, a najnoviji sudski obračun i zamrzavanje imovine BeIN-a samo je podigao temperaturu u kancelarijama evropske organizacije u Nionu...


tagovi

Havijer TebasNaser Al KelaifiPrimeraPari Sen ŽermenUEFA

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara