Ronald Kuman (©Reuters)
Ronald Kuman (©Reuters)

La Masija pere obraz Barselone, projekat poveren Kumanu u kog mnogi ne veruju

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.09.21. | 08:05

Katalonci primorani da smenu generacija povere holandskom treneru

U poslednje vreme dokumentarci se prave o svemu i svačemu, pa je i Ronald Kuman odlučio da snimi jedan o svom iskustvu u Barseloni. Uz određene jezičke poteškoće, s obzirom da ga je objavila holandska televizija, u španskim medijima su uspeli da dešifruju da mu nije ni najmanje svejedno to što mu Laporta letos nije ukazao poverenje i što ga je ostavio na klupi Barse samo jer je ostao bez adekvatne zamene.

Kuman je, izgleda, kao i mnogi drugi zaposleni u klubu na kraju odlučio da će da radi šta on hoće i da usput prima platu i čeka da ga izbace uz pozamašnu otpremninu. O tome svedoči flagrantno neispunjavanje nedavno otkrivenih klauzula njegovog novog ugovora. Na primer, da mora da sledi Krojfovu fudbalsku filozofiju. Ili da mora da stavlja u igru Rikija Puća.

Izabrane vesti

Ni Krojfa ni Rikija nema ni na vidiku. Uz to mister, jedan od retkih ostataka ere Bartomeu, ne deluje dorastao aktuelnoj situaciji. Ali premda se pominje njegova moguća smena, svima je jasno da Barsin problem nije Kuman. Ili u najmanju ruku nije samo Kuman.

PONEDELJAK, 21.00: (1.30) BARSELONA (6.25) GRANADA (10.0)

Ni Đoan Laporta više nije onaj na kojeg smo navikli, predsednik koji donosi hrabre odluke i pravi rezove kada je to potrebno. Deluje kao da se rasplinuo i sve više i više liči na svog prethodnika. Kuman mu je, uz to, odličan štit protiv svih kritika.

Barselona u utorak protiv Bajerna nije izvela ni jedan jedini šut ka golu Bavaraca. Đerard Pike, koji izgleda da je preuzeo ulogu kapitena, trenera, šefa kabineta za štampu i predsednika kluba, je filozofski izjavio: „To je što je, i to smo što smo“. Nešto slično je ponovio i mister, a prema raspoloženju na Kamp Nou, čini se da su navijači nekako brzo prihvatili ovu tezu.

Autokritika ipak nije dovoljna kada se realno skoro ništa ne koriguje. Nekada, već davno, kada su Barsi ideja vodilja prestali da budu određena fudbalska kultura i stil, i kada se Bartomeu opredelio za sistem zamene igrača za igrača, kao da se radi o šahovskim figurama, tim je i dalje imao Mesija, Nejmara i Suaresa koji su mogli uspešno da iznesu svaku utakmicu. Sada kada su sve zvezde otišle, najviše se upravo oseti nedostatak filozofije igre, tog čuvenog „krojfizma“ za koji se oduvek zalagao Laporta. Posle Mesija, otčepile su se i zjape sve rupe.

Kao jedina svetla tačka ostali su momčići iz Barselonine škole fudbala. Između ostalog i zbog činjenice da njihovi niski honorari savršeno odgovaraju trenutnoj finansijskoj situaciji. La Masia je ta koja bi trebalo da opere obraz kluba.

Mundo Deportivo je već sastavio ekipu krštenu kao „baby team“: Injaki Penja na golu, Oskar Mingesa/Serđinjo Dest na poziciji desnog beka, zatim štoperi Ronald Arauho i Erik Garsija i Alehandro Balde kao levi bek. Na sredini terena: Niko Gonsales, Pablo Paes GaviraGavi i Riki Puć. U napadu Jusuf Demir, Ansu Fati i Pedri Gonsales. Najmlađi ima 17, a najstariji 22 godine.

Uz prošlogodišnje debitante, Mingesu, Konrada de la Fuentea i Ilaiša Moribu (koje takođe treba dodati timu beba), ove sezone je Kuman isprobao prvo Nika Gonsalesa (19) protiv Real Sosijedada. Zatim Jusufa Demira (18) protiv Atetik Bilbaa. Gavi (17) je imao izvrsnu premijeru protiv Hetafea, a Alehandro Balde (17) je ušao u igru prvi put u Ligi šampiona. Gavi, Balde i Demir su trenutno ujedno među pet najmlađih igrača evropskog takmičenja.

Niko Gonsales se pokazao kao igrač sa odličnom individualnom tehnikom i prvoklasnim razumevanjem igre. Smatra se prirodnim naslednikom Serhija Busketsa. Gavi se ističe sposobnošću organizacije ekipe i kontrolom lopte, i verovatno najviše obećava od svih novina u Kumanovom timu. Demir po levom krilu kao adut ima driblinge i izuzetnu brzinu. Balde bi trebao da zauzme mesto Đordija Albe na poziciji levog beka i za sada je pokazao kvalitet i u odbrani i u napadu.

Kada je situacija protiv Bajerna postala bezizlazna, Kuman je odlučio da na teren izvede celo obdanište. I koliko god su Gavijev intenzitet, Baldeova brzina i Demirov kvalitet dobili reči hvale i aplauze publike, Kuman je žestoko kritikovan. Jedni kažu da je hteo da pokrije sebi leđa. Drugi da se Bajern sažalio na decu. Treći da će se momci obeshrabriti pre nego što dobiju šansu da zaista pokažu šta znaju. Četvrti - da ovo definitivno nije odgovarajući metod za smenu generacija.

Najbolji pokazatelj ove naopake logike je činjenica da je sveta Mesijeva desetka dodeljena dečku od osamnaest godina koji je povređen već godinu dana. Od Ansu Fatija se očekuje da na svojim leđima iznese celi tim i težinu dresa jednog od najboljih igrača svih vremena. Što može biti pun pogodak ili potpuna propast.

Bivši trener Barse B i mlađih kategorija, Fransisko Garcija Pimijenta, je u nedavnom intervjuu istakao Fatijeve brojne kvalitete, počevši od toga što odlično razume kulturu igre, preko njegovog nespornog talenta, do mentaliteta i čvrstine koji nisu svojstveni tako mladoj osobi. Već smo ga videli u komplikovanim situacijama i pokazao se kao izuzetan igrač u svakom pogledu. Ali sadašnja situacija je neuporedivo gora. A Ansu, premda poseduje sav potencijal za velika dela, ipak ima samo 18 godina. I poređenje sa Mesijem mu neće nimalo pomoći.

-------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------------

Dakle, očekivanja su u najmanju ruku stresna za povratak mladog Gvinejca – najverovatnije 20. septembra protiv Levantea. Uz to, izgleda da se za njega raspituju i drugi klubovi, kao npr. Mančester Siti. Prema izvorima bliskim Barsi, Ansu, njegova porodica i njegov menadžer Žorže Mendeš, jasno znaju da je njegova budućnost u Kataloniji. Ali, čim se u medijima pojavi vest o nečijem interesu, to je retko slučajnost. Mora se imati u vidu i mogućnost da Fati neće sedeti i čekati da klub propadne. Desetka vredi otprilike koliko i ekipa u kojoj je nosiš.

Sa druge strane Pedri, koji je u rekordnom vremenu postao neprikosnoven i nezamenjiv igrač u Barseloni i u reprezentaciji Luisa Enrikea, jedan je od favorita da zameni Halanda kao „Golden Boy“ i sigurno veliki adut u rukavu kluba. Međutim, Pedri je odigrao prošlu sezonu u skoro suludom ritmu, uključujući Evropsko prvenstvo i Olimpijadu koju nije želeo da propusti, i bez obzira na godine, umor je bio neminovan. Trenutno je povređen i neće igrati bar dve do tri sedmice.

Garsija Pimijenta koji odlično poznaje sve ove mlade fudbalere, bio je jasan. Ako se prerano na njih prebaci svo opterećenje, to može biti pogubno kako po njihov igrački potencijal, tako i po njihovo samopouzdanje. Uvođenje u prvi tim mora da bude postepeno, uz veterane koji bi im pružili podršku. Ni u kom slučaju rešenje ne može biti da se cela ekipa zameni odjednom.

Sa ovim sudom se slažu gotovo svi. Kumanovi potezi su preterano radikalni i do sada nije opravdao status trenera koji je stekao u holandskoj reprezentaciji upravo kao lider novih nada.

Premda, svima je jasno da ustoličene figure kao Pike, Alba, Buskets ili Serđi Roberto treba da se povuku i ustupe svoja mesta. Između ostalog zbog toga što su previše upili mehanizam igre čiji je centar bio Mesi i koji više neće funkcionisati.

Barsi su potrebni promena, intenzitet, svežina i entuzijazam. I iznad svega ulaganje u kulturu igre, ne u figure.

PIŠE: Ognjenka MARIĆ


tagovi

Ronald KumanBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara