Soboslaj obilazi Stefena pre prvog gola (AFP)
Soboslaj obilazi Stefena pre prvog gola (AFP)

Lajpcig se u velikom stilu seli u Ligu Evrope, Mesi prestigao Pelea (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.12.21. | 20:35

Siti poražen na istoku Nemačke, Pari Sen Žermen pregazio Briž u Francuskoj

Mnogo se u poslednje vreme priča i piše o mekanom pristupu Maurisija Poketina i nesposobnosti da iz Pari Sen Žermenovog drim tima izvuče magiju koji svaki navijač priželjkuje kada dođe na stadion da gleda Mesija, Mbapea, Di Mariju... Međutim publika koja je okupirala Park Prinčeva na oproštajnom meču od grupne faze Lige šampiona, za razliku od prethodnih prošlonedeljnih mečeva u Ligi 1 (remi sa Nicom bez golova i sa Lansom 1:1) večeras je mogla da uživa i da se uveri da je fudbal tako jednostavan kada majstori hoće da ga igraju. Osetio je to na svojoj koži Klub Briž za koji na proleće neće biti mesta u Evropi - 4:1.

Međutim, čak i da je kojim čudom sutuacija bila dijametralno suprotna, te belgijski predstavnik slavio u Parizu, ni to mu ne bi bilo dovoljno da se kao trećeplasirani u grupi preseli u Ligi Evrope. Razlog je Lajpcigova pobeda protiv Mančester Sitija na istoku Nemačke - 2:1. Uoči poslednjeg kola znalo se da će Građani u nokaut fazu sa prve pozicije, a PSŽ kao drugoplasirani, pa su u Lajpcigu mogli da odahnu kada su videli da Parižani već posle sedam minuta igre imaju dva gola prednosti.

Izabrane vesti

Utakmica tek što je počela, a Kilijan Mbape je savršeno precizno pogodio dalji ugao i uz malu pomoć stative postao prvi fudbaler koji je postigao 30 golova u Ligi šampiona pre 23. rođendana (22 godine i 352 dana). Rekorder je do večeras bio Vejn Runi. Ali nije se Francuz tu zaustavio te je u sedmom minutu samo ulepšao genijalnu asistenciju Anhela di Marije. Da postane najbrži starter-strelac dva gola u Ligi šampiona nedostajalo mu je 11 sekundi pošto je to učinio za šest minuta i 23 sekunde, pa rekorder ostaje Real Madridov Brazilac Rodrigo (šest minuta i 13 sekundi).

Do kraja poluvremena, Parižani su otklonili sve sumnje da će zabeležiti treću pobedu grupnoj fazi. Mbape ovoga puta u ulozi asistenta, mada je veći posaso odradio vlasnik sedam Zlatnih lopti. Lionel Mesi je u svom stilu sa dvadesetak metara pogodio dalji ugao izjednačivši se sa legendarnim Edson Arantes Donasimentom Peleom - bio mu je to 757. gol u seniorskom fudbalu, a brazilsku ikonu preskočio je u 77. minutu iz penala koji je sam iznudio.

Nije belgijski velikan bio puki statista u Parizu. De Ketelare je sredinom prvog dela primorao Donarumu na vrlo zahtevnu intervenciju. Potom je početkom drugog dela glavom pretio Mats Ric, isti fudbaler koji je u 68. minutu unovčio asistenciju Noe Langa i doneo Brižu počasni gol za ispis iz ovogodišnje avanture u kontinentalnoj eliti.

Maurisio Poketino je u Parizu igrao maltene sa najkvalitetnijim timom koji je imao na raspolaganju, dok je Pep Gvardiola u Nemačkoj promešao karte, ali i dalje na terenu imao proverene snage poput Kevina de Brujnea, Rijada Mareza, Fila Fodena, Ilkaja Gundogana... Međutim, to ekipi sa Etihada nije bilo dovoljno za osmu uzastopnu pobedu u svim takmičenjima. Za to vreme Lajpcig je u velikom stilu obezbedio proleće u Ligi Evrope gde bi mogao da bude potencijalni rival Crvenoj Zvezdi ukoliko ekipa Dejana Stankovića bude bila druga u grupi.

Pukla je odbrana gostiju polovinom prvog poluvremena, a presekao ju je pas Lajmera. Dominiku Soboslaju je ostalo da prevari rezervnog čuvara mreže Zeka Stefena i odloži loptu u praznu mrežu. Dvadesetak minuta pre kraja, potvrda da Džon Stouns i pored zapaženih partija prošle sezone i dalje boluje od dečijih bolesti i da će s vremena na vreme pokloniti gol rivalu. Istrčao je engleski štoper na četrdeset i kusur metara od gola, naizgled osvojio loptu koju je sekund kasnije poklonio Emilu Forzbergu. Sevnula je kontra, Šveđanin poslužio Andrea Silvu, a Portugalac pogodio za nedostižnih 2:0.

Uspeo je Siti da ublaži poraz preko Rijada Mareza, ali jedan podatak vezan za Građane poprilično upada u oči. Prošlosezonski finalista Lige šampiona je tada grupnu fazu okončao sa samo jednim primljenim golom. Ove takmičarske godine, Sitijeva odbrana je u elitnom takmičenju kapitulirala čak deset puta. To otvara veliko pitanje, mogu li Građani koji godinama očajnički priželjkuju Ušati pehar, bar da ponove prošlosezonsko dostignuće ili pokore Evropu?

LIGA ŠAMPIONA – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA A

Pari Sen Žermen - Klub Briž 4:1 (3:0)

/Mbape 2, 7, Mesi 38, 77 - Ric 68/

Lajpcig - Mančester Siti 2:1 (1:0) /Soboslaj 24, Silva 71 - Marez 77/




tagovi

Pari Sen ŽermenLionel MesiKilijan EmbapeMančester SitiDominik Soboslaj

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara