Hose Sand (©AFP)
Hose Sand (©AFP)

Lanus mora da se modifikuje, Zubeldija uključio alarm

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.10.21. | 23:10

Četvrtoplasirani tim argentinskog šampionata posle dva vezana poraza traži izlaz iz krize protiv Sentral Kordobe (subota, 02.15)

U sklopu 14. kola argentinske Profesionalne lige, u noći između petka i subote (02.15) se u južnom Buenos Ajresu, na stadionu „Nestod Diaz Perez“, sastaju Lanus i Sentral Kordoba. Dva sastava nalaze na totalno suprotnim krajevima tabele, pa su im tako želje i ciljevi isto tako različiti. Dok jedni pokušavaju da održe priključak za vodećim timovima u šampionatu, drugi pak žele da se izvuku sa dna, i što je moguće više, poprave ukupan koeficijent učinka.

Popularne Granate će ponovo imati podršku svojih obožavalaca posle tačno godinu dana i sedam meseci. Poslednji put kada je publika ispunjavala tribine La Fortaleze bilo je to 1. marta 2020. u remiju od 1:1 protiv Estudiantesa. Rukovodstvo je odlučilo da se za ovu utakmicu karte neće naći u slobodnoj prodaji i da će na stadion moći da uđu samo članovi sa sezonskom propusnicama, sve u skladu sa merama predostrožnosti i suzbijanja pandemije virusa Kovid-19.

Izabrane vesti

02.15: (2,10) Lanus (3,35) Sentral Kordoba (3,60)

Impulsom sa tribina, tim predvođen Luisom Zubeldijom nastojaće da se na pobednički kolosek posle dva uzastupna poraza od Njuels Old Bojsa (2:1) i Arsenala (1:0). Lanus trenutno zauzima četvrtu poziciju na tabeli sa 23 osvojena boda, šest manje od lidera šampionata Taljeres Kordobe.

Luis Zubeldija će morati da promeni i modifikuje poziciju Brajana Agirea, jednog od svojih igrača sa najvećom minutažom na terenu u dosadašnjem delu šampionata. Desni bek Lanusa pretrpeo je povredu leve noge i neće moći da igra protiv Sentral Kordobe. Njegovo mesto zauzeće Nikolas Morgantini. To je priličan gubitak za tim koji u napadima obično koristi krila, sa čestim ubacivanjem bekova kao jedno od glavnih oružja, a slučaj Agirea jasan je primer, budući da se isticao svojim prodorima na protivničku polovinu, kao i velikim angažovanjem u defanzivi svog tima.

Osim ove varijante, Zubeldija razmišlja o dodatnim modifikacijama. Lanus dolazi posle dva uzastopna poraza, protiv Njuelsa i Arsenala, a poslednji neuspeh je doživeo sa vrlo slabim učinkom u ofanzivi, gde nisu uspeli da ozbiljnije ugroze gol ekipe iz Sarandija. Zbog toga strateg iz čuvene fudbalske porodice, razmišlja i o promenama na sredini terena, pa bi se u startnoj postavi umesto Anhela Gonzaleza i Lautara Akoste, mogli naći Ignasio Malkora i Matias Eskivel. Sam napad i dalje je prepušten jednom čoveku koji neumoljivo dokazuje da su godine samo broj. Sa 10 postignutih golova, Hose Sand (41) najefikasniji je igrač u redovima Granata, ali isto tako i najbolji stralac u dosadašnjem toku prvenstva.

-------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Sentral Kordoba u južni Buenos Ajres takođe dolazi iz dva poraza protiv Kolona (1:0) i River Plejta (3:1). Tim Železničara iz Santjago del Estera, ima najlošijih učinak od svih klubova u elitnom rangu takmičenja kada su u pitanju gostovanja, na kojima su već deset utakmica bez pobede, sa šest remija i četiri poraza. S toga i ne čudi što je sa tek 11 osvojenih bodova njihova trenutna pozicija na tabeli tik iznad dna, na kome se nalazi Arsenal, i to samo zbog lošije gol-razlike.

Novi trener Ferovijariosa, Serhio Rondina zvanično je preuzeo dužnost pre nešto više od dve nedelje, nakon što je gotovo tri godine proveo u Arsenalu iz Sarandija. Sa timom iz Estera, potpisao je ugovor do decembra 2022. godine. Rondina, je debitovao kao trener u Midlandu 2005. godine, a zatim je vodio Kanjelas, Kolegiales, Lujan, Eskursionistas, Flandriju, Atlantu, Platense, Vilu Dalmine, Arsenal, Nueva Čikago i Los Andes, i mada su sve to timovi iz drugog, trećeg pa i četvrtog ranga, sa svima njima, uspeo je da izbori promociju u viši rang takmičenja. Zanimljivo je to da je ovo prvi put da stručnjak napušta Buenos Aires, a tek drugi put da predvodi ekipu iz najvišeg ranga. Od 561 utakmice kao trener, Rondina je ostvario 218 pobeda, 171 remi i doživeo 172 poraza.

Sentral Kordoba je u procesu započinjanja nove etape, sa isto tako novim strategom. Navijači, igrači, menadžeri i kao sam trener počeli su da se veruju u oporavak tima posle pobede na Rondininom debiju protiv Atletico Tucumana sa 2:0, ali su u sledeća dva kola pretrpeli neuspeh protiv Kolona i mora se priznati, od daleko moćnijeg Rivera. Ipak, primećen je znatan pomak u igri. Takođe ekipa, stručni štab i igrači su ohrabreni dosadašnjim pomakom i analiziraju šta bi tim mogao još da uradio u cilju celokupnog poboljšanja.

U svojoj četvrtoj utakmici na čelu Železničara, Serhio Rondina će imati povratka urugvajskih defanzivca Sebastiana Ribasa i Matiasa Mijera, koji su se oporavili od povreda naprezanja mišića u nogama. Ribas bi mogao biti jedna od opcija sa klupe, dok bi Mijer trebalo da se nađe u startnoj postavi. Oskar Salomon se takođe vraća nakon što je odradio suspenziju zbog nagomilavanja žutih kartona.

Međutim, u sastavu gostujuće ekipe, pojavljuju se i dva odsustva. Jedno od njih je Lukas Bročero, koji je pre nedelju dana, pokidao mišić kvadricepsa desne noge i nastavlja da se oporavlja od povrede. Ali čelnike crno-belih više zabrinjava povreda koju je zadobio prvi čuvar mreže Andres Mering. Pre meča sa Riverom, Mering je osetio bol u kolenu, i iz predostrožnosti je ostao van protokola, a kasnija ispitivanja medicinskog tima pokazala su da je došlo do rupture prednjih ukrštenih ligamenta levog kolena. Njega će u noćašnjem okršaju na golu zameniti Sezar Rigamonti.

Poslednja dva okršaja ovih timova, završena su sa po pobedom za obe strane. Lanus je pre dve sezone u ligaškom meču savladao tim iz Estera sa 1:0, dok je Sentral Kordoba, iste godine samo par meseci kasnije, identičnim rezultatom eliminisala Granate u polufinalu Kupa Argentine.


tagovi

Argentina 1LanusSentral Kordoba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara