©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Lazar "Basta" Nikolić: Gol Partizanu bio je šlag na tortu, nadam se da ću ga ponoviti i u Zvezdinom dresu

Vreme čitanja: 6min | uto. 24.01.23. | 08:35

Desni bek crveno-belih sumirao prve utiske po dolasku u redove šampiona

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Odluka Zvezde da u završnici jesenje polusezone angažuje Lazara Nikolića, bočnog igrača Javora, i tako zaoštri konkurenciju na desnom beku ispraćena je od strane šire zvezdaške javnosti sa dozom skepticizma, međutim 23-godišnji fudbaler već tokom priprema u Antaliji predstavio se u najboljem svetlu potvrdivši da je sa razlogom privukao pažnju šampiona Srbije.

Izabrane vesti

Školovan kao krilo, pedigrea mladog reprezentativca i člana jedne od najperspektivnijih klasa OFK Beograda, Nikolić je uspeo da postane prvi igrač iz Ivanjice koji je prešao u Crvenu zvezdu posle niza godina, odnosno od 2013. i transfera Ifeanjija Onjila u Ljutice Bogdana, a na prvim koracima u novoj sredini nagovestio je da bi mogao da bude osveženje i sa pravom zaslužio komplimente Miloša Milojevića.

"Prolazim prve pripreme sa Crvenom zvezdom i utisci su odlični. Saigrači su mi dosta pomogli, posebno iskusniji, stariji fudbaleri. Brzo sam se prilagodio ekipi i dobro treniram", rekao je na početku razgovora sa novinarima u Antaliji Nikolić.

Dobar rad na mediteranskoj obali defanzivac je upotpunio golom protiv Kopra.

"Pogodak je ukrasio je dosadašnji period. Znači mi za samopouzdanje pred nove izazove. Nadam se da će ih biti i u prvenstvu. Bio je atraktivan gol, ali nekako svaki moj pogodak ispadne da je atraktivan, priželjkujem da se tradicija nastavi i u zvaničnim utakmicama".

Važan gol za bivši klub Nikolić je postigao u remiju (3:3) sa Partizanom i tako ujedno učinio uslugu aktuelnom timu.

"Već sam imao dogovoren transfer kada smo izašli na crtu crno-belima. Pogodak koji sam postigao došao je kao šlag na tortu u čitavoj priči. Ta utakmica nosila je motiv više, bio sam svestan da je ona prilika da potvrdim da me je Zvezda sa pravom izabrala. Bio sam presrećan, posebno jer sam postigao gol večitom rivalu. To je osećaj koji je potrebno da se doživi, nemoguće ga je opisati. I dan danas se kroz poruke provlači taj gol. Navijači koji mi se javljaju čestitaju i pamte ga. Bilo bi lepo da ponovim gol protiv crno-belih u dresu Zvezde".

Prilikom transfera Nikolića su u klubu dočekala poznata lica, a među njima i Veljko Nikolić, fudbaler sa kojim ima poseban odnos.

"Sve se dogodilo u mesec i po dana. Prvi put kada sam čuo da se Zvezda interesuje za mene bilo mi je veoma drago i to mi je bio podstrek da dobro treniram i radim. Dočekao me je Veljko Nikolić sa kojim se znam još iz OFK Beograda, igrali smo četiri godine zajedno i postali bliski prijatelji. Značio mi je njegov savet jer dolazim u najveći klub na Balkanu. Nije postojao nikakav strah ili dilema. Radujem se izazovima i drago mi je što sam došao u Crvenu zvezdu. Smatram da nisam pogrešio i nijednog trenutka nisam doveo u pitanje svoju odluku. Naravno, crveno-beli dres ima svoju težinu. Postoji određeni pritisak, ali volim to. Nije kao u manjim timovima. Recimo, neuporediv je Javor sa Crvenom zvezdom u tom smislu. U Zvezdi moramo uvek da pobeđujemo što je normalno. Pritisak mi dolazi kao vetar u leđa".

Lucidni bek istakao je da je u Zvezdu stigao visokih ambicija, svestan velikih očekivanja, a potom se osvrnuo na konkurenciju uz desnu aut liniju.

"Motiv je pre svega Liga šampiona. Takođe, dupla kruna je jedan od ciljeva. Zvezda i prijateljske utakmice gleda kao zvanične, tako da je pobeda imperativ ko god da je rival. U timu vlada zdrava konkurencija koja je neophodna da bismo napredovali, a na meni je da se dokazujem na svakom treningu i svakoj utakmici. Prija mi svaki savet savet starijih, znači za samopouzdanje kada imate podršku iskusnijih saigrača. Takođe, drago mi je da sam zaslužio pohvale stratega posle utakmice sa Koprom. Mlad sam i moje je da dajem sve od sebe, da se svakodnevno dokazujem, na svakom treningu i svakoj utakmici. Na dnevnom nivou se savetujem sa članovima stručnog štava. Najčešće komuniciram sa Vujadinom Savićem koji je bio odbrambeni igrač i koji mi pokazuje kako da se postavim, kako da reagujem u određenim situacijama. Svakodnevno pričam i sa šefom, daje mi savete".

Nikolić je tokom većeg dela dosadašnje karijere imao ofanzivniju ulogu međutim vremenom se prilagodio na zadatke u odbrani.

"Počeo sam kao krilo, ali sam imao period u Italiji kada sam igrao ful beka i kako vreme prolazi sve se bolje snalazim na toj poziciji. Tako sam i došao u Zvezdu. Pružao sam dobre partije u Javoru i crveno-beli su to primetili. Dobro se snalazim i kao ving bek i kao klasičan bek. U Zvezdi imam kvalitetne saigrače te mogu još više da naredujem i da budem još ofanzivniji".

Napadački aduti fudbalera iz klase 99 OFK Beograda posebno dolaze do izražaja uz hitre ofanzivce ispred njega sa kojima već sjajno sarađuje.

"Sa Bukarijem sam više puta imao prilike da igram, čak i na treningu, te smo pronašli neki zajednički ritam. Ipak, podjednako se dobro snalazim sa svima. Trudim se da odgovorim na zahteve šefa. Dobro sve ide, napredujemo i to je najbitnije. Zvezda uvek igra ofanzivan fudbal i to mi izuzetno prija što se vidi na treninzima i utakmicama. Videćamo kako će sve delovati u prvenstvu. Nisam sebi postavio neki cilj po pitanju golova i asistencija, razmišljam trenutno samo o tome da se dobro pripremim".

Činjenica da su bekovi, odnosno njihov deficit, Ahilova peta današnjeg fudbala nametnulo je i pitanje o reprezentativnim snovima.

"Trenutno mi je prioritet samo Zvezda. Što se tiče reprezentacije naravno da imam motiv da se dokazujem i namećem, ali vreme će doneti odgovor", skroman je bio Nikolić.

BASTA, NADIMAK ZBOG DRESA

Iako je Nikolić otkrio da mu je Kaka bio idola iz dečačkih dana, sa ponosom nosi nadimak Basta.

"Basta mi je i dan danas nadimak, a dobio sam ga sa prvim fudbalskim koracima. Tako me zove i Velja Nikolić. Prija mi taj nadimak. Dobio sam ga jer sam kada sam počeo da treniram fudbal tražio da mi kupe Zvezdin dres, a ispostavilo se da u radnji imaju samo dres Dušana Baste. Počeo sam da treniram i na svakom sam treningu nosio Bastin dres, a trener dok nije zapamtio imena svih zvao me je Basta. Taj je nadimak ostao do danas. Nisam imao priliku da upoznam nekadašnjeg igrača Zvezde, ali mi je jednom prilikom dok sam bio u OFK Beogradu, a on u Laciju poslao dres što mi je veoma značilo".

PREKAZI FUDBALSKI OTAC

Zvezdin bek fudbalsko školovanje prošao je u OFK Beogradu gde je bio član klase 99 koja je imala veliki broj omladinskih reprezentativaca, međutim zapaženiju ulogu do danas preuzeli su samo Nikolići - Veljko i Lazar.

"Dževad Prekazi mi je kao fudbalski otac, prve fudbalske korake sam prošao sa njim i veoma mi je pomogao da se izgradim kao ličnost i igrač. U jednom momentu u OFK Beogradu smo čak imali i devet reprezentativaca i možda je to bila i najbolja generacija u školi Romantičara generalno. Za uspeh je potrebno je strpljenje, naporan rad i trud, i pre ili kasnije dođe sve na svoje. Velja je došao u Zvezdu pre četiri godine, ja pre dva meseca. Pre ili kasnije, rad se uvek isplati".

VANJA MILINKOVIĆ SAVIĆ VELIKA POMOĆ U ITALIJI

Nikolić je kao tek punoletni tinejdžer stekao priliku da okusi čari inostranog fudbala prešavši u SPAL, a iskustvo iz Italije označio je kao veoma važno u dosadašnjem igračkom sazrevanju

"Italija je za mene bila novo iskustvo, inostrani korak i prilika da okusim najviši mogući nivo treninga i rada. Bio sam okružen sjajnim igračima, a najviše mi je pomogao Vanja Milinković Savić, koji mi je bio dragocen za adaptaciju i oko jezika. I Jasmin Kurtić je bio tu za mene. Značila mi je njihova pomoć. Naučio sam dosta toga u Italiji i ostalo je to dragoceno iskustvo. Bilo je veoma teško na početku. Zbog jezika, načina treniranja... Bilo je dosta napornije od svega na šta sam navikao, ali sam u međuvremenu naučio jezik i kako je vreme odmicalo sve mi je bilo lakše".


tagovi

Lazar NikolićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara