Paolo Gerero protiv Defense i Hustisije (©AFP)
Paolo Gerero protiv Defense i Hustisije (©AFP)

LDU bez Gerera hoće povratak na vrh

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 23:03

Blankosi iz Kita gostuju Delfinu posle plasmana u finale Kopa Sudamerikane

Sa ogromnim samopouzdanjem posle remija u revanš meču polufinala Kopa Sudamerikane sa Defensom i Hustisijom u Argentini, koji im je omogućio prolazak u veliko finale, LDU iz Kita noćas (01.00) se posle gotovo dve nedelje vraća obavezama u nacionalnom šampionatu Ekvadora, kada će u gostujućim okolnostima izaći na megdan Sporting Delfinu. Blankosi će se krajem ovog meseca boriti za još jednu međunarodnu titulu sa brazilskom Fortalezom, prvu posle 14 godina i podizanja istog trofeja u sezoni 2009, kada su takođe odmeravali snage sa brazilskim predstavnikom, Fluminenseom.

Treba napomenuti da se izabranici Luisa Zubeldije prethodnog vikenda nisu takmičili u sklopu 8. kola druge faze ekvadorske Pro Lige. Na zahtev čelnika Blankosa, njihov meč protiv Universidad Katolike, zvanično organizaciono telo elitnog ranga je odložilo, izašavši im tako u susret kao jedinom preostalom ekvadorskom učesniku na kontinentalnoj sceni.

Izabrane vesti

Ovoga puta, u 9. kolu druge faze nacionalnog prvenstva, protivnik će im biti Delfin, tim koji se takođe bori za prvo mesto i trenutno se nalazi na trećem mestu, sa 15 osvojenih bodova, jedan ispod prvoplasirane Barselone. Blankosi imaju dva boda manje od lidera prvenstva i pobeda bi takođe mogla da stavi ovu ekipu u vrh takmičenja. Veoma važno za LDU je to što imaju samo sedam utakmica, dok svi njihovi rivali već imaju osam odigranih utakmica i to će biti osnovni element u borbi za titulu. U prethodnih sedam kola, zabeležili su četiri, dva remija i samo jedan poraz, uz osam postignutih i dva primljena gola, što ih svrstava u tim sa najboljom defanzivnom linijom u takmičenju.

Reč je o ekipi koja nije igrala utakmice sa mnogo golova, uglavnom zbog dobrog odbrambenog kapaciteta, ali verujemo da će trend za ovaj meč biti malo drugačiji. Jedan od razloga može biti i to što će se suočiti sa još jednim jakim kandidatom za titulu, pored toga što je LDU je i dalje veoma nestabilan tim kada igra u gostima. Od početka kampanje u drugoj fazi prvenstva, zabeležili su samo jednu pobedu protiv Gvalaseoa, remi sa Aukasom i poraz koji su pretrpeli od Barselone.

01.00: (2,90) Delfin (3,30) LDU Kito (2,30)

Jedan od većih nedostataka u timu LDU-a za ovaj duel biće izostanak 39-godišnjieg peruanskog napadača Paola Gerera, koji je otputovao u Limu i pridružio se treninzima svog nacionalnog tima pred duplim terminom u južnoameričkim kvalifikacijama na put do Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi 2026. godine. Tehnička komanda na čelu sa Luisom Zubeldijom, posle koordinacije igrača, dala je zeleno svetlo za kapitena peruanskog tima da stigne ranije nego što se očekivalo u kamp reprezentacije. Peru će se suočiti sa Čileom sledećeg četvrtka, 12. oktobra na stadionu Monumental u Santjagu, a zatim će se sastati sa Argentinom u utorak, 17. oktobra na Nacionalnom stadionu u Limi.

Sa druge strane, Delfin se nalazi na trećem mestu lige sa 15 bodova sa čvrstom i jedinom obavezom da do kraja istraje u borbi za titulu. Njihova udaljenost od Barselone, koja je lider u takmičenju je samo jedan bod, a pobeda bi ovu ekipu mogla da stavi na vrh prvenstvene tabele. Za to bi im bio potreban pozitivan rezultat i nada da drugoplasirana Mušuk Runa neće pobediti El Nasional u gostima, a da Barselona takođe neće pobediti Aukas u gostima.

Zato bi u ovom meču trebalo da vidimo veoma agresivnu ekipu Delfina, koja ima dobre šanse za pobedu. U prethodnih osam utakmica imaju četiri pobede, tri remija i jedan poraz, uz devet postignutih i šest primljenih golova. Ipak, ovaj trenutak nije baš idealan, pošto su dobili samo jednu od poslednje tri odigrane utakmice. Izgubili su u gostima od Mušuk Rune sa 2:0, zatim minimalnim rezultatom pobedili Gvajakil Siti kod kuće, a u prošlom kolu su remizirali 2:2 sa Nasionalom u gostima.

Ipak, u drugoj fazi, Delfin je i dalje neporažen kada igra kod kuće, sa dve ostvarene pobede i remijem. Pred svojom publikom na stadionu Hokaj u Manti, uspeli su da savladaju Independijente del Valje, veoma snažnog kandidata za titulu i remiziraju sa Barselonom, još jednim jakim kandidatom i trenutnim liderom prvenstva.

Poslednji okršaj ovih rivala, u prvom delu šampionata na stadionu Kasa Blanka završen je remijem 1:1. Početkom tekuće godine, ova dva tima suočila su se u kvalifikacionoj fazi Kopa Sudamerikane, kada je LDU bio ubedljivo bolji rival, sa pobedom od 4:0. Jedna od zanimljivih činjenica u njihovim sukobima je ta što u poslednja 23 duela, nije pobedila gostujuća ekipa. Poslednji put je to učinio Delfin rezultatom 2:0, još početkom 2017 godine.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

EKVADOR 1, DRUGA FAZA - 9. KOLO

Subota

Deportivo Kuenka - Universidad Katolika 2:3 (1:2)

Tehniko Universitario - Orense 2:1 (2:0)

Emelek - Kumbaja 3:0 (1:0)

Nedelja

Aukas - Barselona 3:2 (1:2)

Nasional - Mušuk Runa U TOKU

Independijente del Valje - Gvalaseo U TOKU

Ponedeljak

01.00: (2,90) Delfin (3,30) LDU Kito (2,30)

Utorak

02.00: (1,75) Libertad (3,45) Gvajakil Siti (4,50)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1DelfinLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara