Mirčea Lučesku (©Reuters)
Mirčea Lučesku (©Reuters)

Legendarni trener Šahtjora donosi Dinamu triplu krunu, a sebi 35. trofej u karijeri

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.05.21. | 12:28

Velikan iz Kijeva u četvrtak od 18 časova u Ternopolju igra finale Kupa Ukrajine protiv Zorje

Da li možete da zamislite da isti trener godinama osvaja trofeje sa Partizanom, pa potom pređe na klupu Crvene zvezde i tamo nastavi da beleži uspehe? Ili obrnuto, nebitno. Upravo to se desilo u Ukrajini, gde je slavni rumunski stručnjak Mirčea Lučesku sa Dinamom iz Kijeva ove godine prekinuo dominaciju Šahtjora, koju je sam i uspostavio. Iskusni strateg u četvrtak ima priliku da donese Kijevljanima duplu krunu, pošto od 18 časova u Ternopolju igra finale Kupa Ukrajine protiv Zorje.

Pre Lučeskuovog dolaska u Donjeck u maju 2004. godine Šahtjor je u vitrini imao ukupno jednu titulu prvaka Ukrajine, pet nacionalnih kupova te zemlje i četiri kupova Sovjetskog Saveza. Rumun je u narednih 12 godina doneo Šahtjoru osam titula, šest kupova, sedam superkupova i trofej u Kupu UEFA u sezoni 2008/09. Sve to je bilo dovoljno da bude proglašen klupskom legendom najvišeg nivoa.

Izabrane vesti

18.00: (1,62) Dinamo Kijev (3,60) Zorja (5,30)

U tom statusu Lučesku je uživao sve do prošle godine, kada je mimo svih očekivanja seo na klupu Dinama, najvećeg rivala kojeg Šahtjor ima. Bilo je tu mnogo problema, nezadovoljni su bili tim potezom i Kijevljani i navijači Rudara. Lučesku je čak ponudio odmah i ostavku, ali ona nije usvojena. Ostao je na klupi i odmah, u prvoj sezoni, doneo Dinamu dva trofeja. Najpre Superkup, a zatim i titulu. Prvu posle četiri godine vladavine Šahtjora. Overena je upravo u duelu sa Rudarima.

Sada Lučesku ima priliku da dodatno uveliča uspeh. Protiv Zorje, trećeplasiranog tima iz minulog šampionata, pokušaće da donese Dinamu 13. trofej u Kupu Ukrajine. Ako uspe u tome, Kijevljani će se izjednačiti sa Šahtjorom po broju trofeja u ovom takmičenju.

Zorja nikada nije uspevala da osvoji kup, igrala je finale samo jednom, 2016. godine. Tada baš protiv Dinama, koji je trijumfovao posle produžetaka sa 5:2. Ukoliko sada ipak trijumfuje, Zorja će da postane tek šesti krunisani klub u Ukrajini. Pored dva velikana, dva puta je trofej osvojio Černomorec (1992. i 1994. godine), a po jednom Vorskla (2009) i Tavrija (2010. godine).

Trofej je trofej. Morate da ga zaslužite da biste ga osvojili. Možemo da ispišemo istoriju. Želimo da duel sa Dinamom bude pravo finale, šlag na tortu ove sezone“, kazao je Viktor Sripnik, trener Zorje i nekadašnji strateg Verdera i Rige.

On je u trenerskoj karijeri osvajao trofeje samo u Letoniji, 2018. godine je sa Rigom uzeo duplu krunu. Lučesku, koji je 24 godine stariji od njega, naravno mnogo je uspešniji. Sada ima priliku da osvoji ukupno 35. veliki trofej kao trener, a prethodno ih je skupio sedam i kao igrač Dinama iz Bukurešta. Još jedan lep uspeh bi mogao da postavi u četvrtak. Ukoliko njegov tim postigne dva gola, stići će do zbirne brojke od neverovatnih 1.300 pogodaka u ukrajinskom fudbalu!

Dinamo je do sada osam puta osvajao u istoj sezoni i prvenstvo i Kup, a do rekordnog devetog moraće da proba da dođe bez Volodimira Šepeleva i Oleksandra Andrijevskog. Njih dvojica su povređeni, a uprkos naporima nisu uspeli da se oporave za finale.

Odluka FS Ukrajine da delegira Jurija Ivanova za glavnog arbitra velikog finala izazvala je brojne reakcije u toj zemlji. Ivanov je bio na udaru posle 17. kola šampionata, kada nije priznao čist pogodak Olimpiku. Pre nekoliko godina je bio u centru još jednog skandala. Posle meča Prve lige pretukao ga je vlasnik Agribiznisa Oleh Sobutski, posle čega je on doživotno izbačen iz fudbala.

Ivanov je ove sezone delio pravdu na samo 13 mečeva. Važi za izuzetno strogog sudiju, pošto je pokazao 72 žuta i čak 10 crvenih kartona. Uz to je dosudio i četiri jedanaesterca.

Od poslednjih 10 susreta Zorje i Dinama, nerešeno su završene četiri utakmice. Kijevljani su slavili u pet navrata, dok je tim iz Luganska trijumfovao samo jednom, u decembru 2019. godine sa 2:1. Zorja će svakako u kvalifikacije za Ligu Evrope, a Dinamo u Ligu šampiona sledeće sezone, bez obzira na ishod ovog meča.

KUP UKRAJINE - FINALE

Četvrtak

18.00: (1,62) Dinamo Kijev (3,60) Zorja (5,30)


tagovi

Kup UkrajineDinamo KijevZorja LuganjksZorjaMirčea Lučesku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara