FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Li proklinje dan kad je udario Sona... Sponzori ga napuštaju, a zemljaci progone

Vreme čitanja: 2min | uto. 20.02.24. | 19:00

Lanac brze hrane, mobilni operater, kompanija video igrica... U Koreji nema oprosta za vezistu Pari Sen Žermena

Pojam Taeguk u korejskom jeziku označava polaritet ili dvostrukost. Kroz nju žitelji delokoistočne lokalne sile tumače brojne pojave u prirodi i životu uopšteno, ali za dvostrukost u izboru svog najvećeg sportskog idola nema mesta. Hjong Min Son stekao je prethodnih godina status božanstva u Južnoj Koreji i ko god pokuša da udari ili ospori ideale o velikom superstaru biće u najboljem slučaju izopšten iz društva, makar to bio i fudbaler jednog od najplatežnijih svetskih klubova. Poslednjih dana sa progonstvom od svojih zemljaka suočava se Kang In Li.

Podsetimo, vezni igrač Parižana udario je Hjong Min Sona na večeri reprezentacije Južne Koreje pred polufinalnu utakmicu Azijskog kupa i kraha u duelu protiv Jordana. Tom prilikom iščašišio je prst zvezdi Totenhema i navukao na sebe bes čitave nacije. O čitavoj situaciji mogli ste da čitate opširnije OVDE.

Izabrane vesti

Brojne korejske kompanije suočavaju se poslednjih dana sa velikim pritiskom javnosti da raskinu sve sponzorske ugovore sa Lijem, a neke su to već i učinile. Lanac restorana pohovane piletine Araći prvi je pokrenuo lavinu i raskinuo ugovor sa 22-godišnjakom vredan 375.000 dolara godišnje. Jedan od zvaničnika kompanije rekao je da su na adresu resotrana stigle brojne poruke kojima je osnovna poruka veoma slična "Nećemo vam kupovati piletinu, čak i da umiremo od gladi, sklonite tog nitkova iz oglašavanja".

Toliko su Korejci revoltirani Lijem, da prema jednom od istraživanja tamošnje telekomunikacione kompanije veliki je broj onih koji ne žele da kupe model mobilnog telefona Samsung S24 samo zato što ga Li reklamira. Gigant među prozvođačima tehničke opreme već je uklonio postere sa Lijevim likom sa svih svojih poslovnica i razmotriće raskid kompletnog ugovora.

Kompanija za video igrice Nekon treća je velika koja se suočava sa sve većim pritiskom da doprinese proterivanju mladog igrača iz javnog prostora. Nekon se već suočio sa gubitkom od oko 500.000 dolara za prethodnih desetak dana od kada je razotkrivena afera koja potresa korejski fudbal. Li je glavno lice u nekoliko reklamnih spotova pomenute kompanije.

Čak je i državni telekomunikacioni operater KT naredio se uklone svi plakati sa Lijevim likom, s tim da je kao opravdanje naveo da je takav čin i bio predviđen završetkom promotivnog perioda.

Li je ubrzo po obelodanjivanju incidenta priznao da je kriv i izvnio se na Instagramu

"Znam da sam izazvao ogromno razočaranje ljubitelja fudbala. Najviše mi je žao svih navijača naše reprezentacije".

Nije jeftin pokušaj "izvlačenja" odobrovoljio Korejce, a engleski mediji navode da je prijavljeno čak i nekoliko peticija protiv Lijevog igranja za državni tim u nastavku karijere. Sada je na tamošnjem Fudbalskom savezu teška odluka. Zadržati Lija i navući gnev javnosti ili se odreći igrača koji bi posle Sonove ere trebalo da bude čovek broj 1 u igri Taeguk ratnika.


tagovi

reprezentacija Južne KorejeHjong-Min SonKang In LiPari Sen ŽermenTotenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara