Loren Džejms slavi pogodak sa saigračicama (©Reuters)
Loren Džejms slavi pogodak sa saigračicama (©Reuters)

Loren Džejms vodi Englesku ka svetskom tronu

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.08.23. | 23:09

Rival Lavicama u osmini finala je Nigerija u Brizbejnu

Prvi put na Svetskom prvenstvu za žene, tri afričke reprezentacije su se plasirale u osminu ​​finala. Dok se Južna Afrika, predstavnik Crnog kontinenta, već odjavila sa globalne smotre usled poraza od Holandije, u ponedeljak ujutru ista sudbina preti i Nigeriji. U borbi za mesto u četvrtfinalu Nigerijke će u Brizbejnu da odmere snage sa Engleskom. Lavice su aktuelne evropske šampionke, ujedno i selekcija koja je jedan od najvećih favorita za svetsku krunu.

Početna pozicija pred meč je jasna, iako su Afrikanke do sada bile među pozitivnim iznenađenjima na turniru. Pre svega, pobeda protiv domaćina Australije pokazala je da višestrukog šampiona Crnog kontinenta svakako ne treba potceniti. Ipak, individualna prednost u kvalitetu, uključujući bogato iskustvo u važnim nokaut utakmicama na velikim turnirima, idu naruku reprezentacije koju sa klupe predvodi Sarina Vigman.

Izabrane vesti

Pre Svetskog prvenstva 2023. godine, Amerikankama su davane najveće šanse za osvajanje pehara. Međutim, plima se promenila tokom turnira, a selekcija Vlatka Andonovskog eliminisana je u nedelju posle penal ruleta od Švedske. Engleska sada ima najniže kvote za ukupnu pobedu. Uglavnom zbog zrelih nastupa u grupnoj fazi.

09.30: (1,30) Engleska (5,20) Nigerija (11,0)

Iako se ekipa Vigmanove nije ovenčala slavom u uvodna dva meča protiv Haitija i Danske, po jedan gol i stabilna odbrana bili su dovoljni da sa šest bodova postavi kurs za prolaz u nokaut rundu pred poslednje kolo prve faze. Loren Džejms i drugarice demonstrirale su svoj najbolji učinak u prethodnoj utakmica, kada je azijski šampion Kina deklasirana sa 6:1.

Inače, pomenuta Loren Džejms igra besprekoran turnir. Sestra zvezde Čelsija Risa Džejmsa bila je direktno uključena u šest od osam postignutih golova Engleske, sa tri pogotka i tri asistencije.

S druge strane, ženska reprezentacija Nigerije već dugo je redovna na Svetskim prvenstvima. Od 1991. godine, jedanaestostruki šampion Afrike učestvovao je u svih devet dosadašnjih izdanja Mundijala. Najbolji učinak Nigerijke su imale 1999. godine, kada su stigle do četvrtfinala.

Na aktuelnoj smotri najboljih selekcija Rendija Voldruma remizirala je bez golova protiv Kanade i Republike Irske, ali je porazila domaćina Australiju sa 3:2. Pet sakupljenih bodova je bilo dovoljno za drugo mesto u Grupi B.

12.30: (1,95) Australija (3,35) Danska (4,20)

U preostalom sukobu osmine finala u ponedeljak Danska će pokušati da se plasira u četvrtfinale Svetskog prvenstva prvi put u ovom veku. Da bi to uradila, mora da prekine nade Australije, jednog od domaćina. Australija je završila na vrhu Grupe D, dok Danksa bila drugoplasirana u Grupi D.

------------------

DAME IGRAJU, MOZZART NAGRAĐUJE

Tokom SP za žene, priključi se Mozzartovom takmičenju "Osvoji za nju" gde imaš priliku da osvojiš preko 450 vrednih nagrada, odnosno 20 nagrada svakog dana takmičenja - prva je Samsung Galaxy Z flip 4, druga vikend za dvoje u hotelu Ramonda, treća vaučer Belodore parfimerije od 25.000 dinara, četvrta vaučer Fashion&Friends od 12.000… u uz svaku nagradu ide i novčani dodatak. I TAKO SVAKOGA DANA!

Prvi takmičarski dan je počeo u sredu 19. jula, u 16 časova i traje do sutradan u isto vreme. Rang-lista će biti vidljiva na kraju svakog od 23 takmičarska dana i uvek dostupna na sajtu.

Tačno u 16.00 časova biće objavljen novi dnevni izazov, koji je potrebno ispuniti u narednih 24 časa, kako bi se kvalifikovao za neku od nagrada. Učestvuju samo web tiketi.

--------------------

MUNDIJAL ZA DAME U AUSTRALIJI I NA NOVOM ZELANDU – OSMINA FINALA

Subota

Švajcarska - Španija 1:5 (1:4)

/Kodina ag 11 - Bonmati 5, 36, Redondo Ferer 17, Kodina 45, Ermoso 70/

Japan - Norveška 3:1 (1:1)

/Engen 15ag, Šimicu 50, Mijazava 81 – Reiten 20/

Nedelja

Holandija - Južna Afrika 2:0 (1:0)

/Rord 9, Brernstejn 68/

Švedska - SAD 0:0, penalima 5:4

Ponedeljak

09.30: (1,30) Engleska (5,20) Nigerija (11,0)

12.30: (1,95) Australija (3,35) Danska (4,20)

Utorak

10.00: (2,15) Kolumbija (3,15) Jamajka (3,70)

13.00: (1,15) Francuska (7,75) Maroko (19,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara