Slavlje Mađara (©AFP)
Slavlje Mađara (©AFP)

Mađari pobedili Estoniju, ali se i oglušili o UEFA

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.03.23. | 21:30

Prvenac Martina Adama za nacionalni tim rešio pitanje pobednika prijateljskog meča u Budimpešti

Prvi put od novembra prošle godine, kada su u prijateljskim mečevima igrali 2:2 sa Luksemburgom i pobedili Grčku 2:1, fudbaleri mađarske reprezentacije ponovo su se našli na okupu. Na svojoj Puškaš areni u Budimpešti savladali su Estoniju 1:0 u utakmici koja predstavlja uvertiru u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024.

Rival Srbije u grupi u kojoj su još Bugarska, Crna Gora i Litvanija, startovaće 27. marta duelom sa Bugarskom kod kuće, dok će prvi susret sa Orlovima imati 7. septembra u Beogradu.

Izabrane vesti

Jedini gol u večerašnjem meču postigao je napadač južnokorejskog Ulsana, 28-godišnji Martin Adam, posle akcije iz kornera u 41. minutu. Veštim trzajem glavom skrenuo je loptu u mrežu posle voleja Žolta Kalmara i upisao svoj prvenac u 11. nastupu za A selekciju. Moguće je da će upravo Adam naslediti mesto u špicu nakon povlačenja Adama Šalaja. Večeras je bio starter i odigrao 60 minuta, kada ga je zamenio ofanzivni vezista Filadelfije, Danijel Gazdag.

Pobeda domaće selekcije mogla je da bude i ubedljivija da je Frajburgov Roland Šalaji iskoristio penal u 71. minutu,

Mađarska reprezentacija je dobrim igrama skrenula pažnju na sebe tokom Evropskog prvenstva na kom je igrala nerešeno sa Francuskom (1:1) i Nemačkom (2:2), ali ju je poraz od Portugalije (0:3) koštao eliminacije. Potom je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru igrala 1:1 sa Engleskom, ali ipak nije uspela da se domogne završnog turnira. Međutim, Mađari su zablistali u poslednjem izdanju Lige nacija. Dvaput su savladali Engleze i to 4:0 u gostima, te Nemce 1:0, takođe na strani, a kod kuće igrali 1:1. ali porazom od Italije 0:2 na svom stadionu ostali su bez plasmana na završni turnir.

Prethodnih dana Mađari su ponovo dospeli u centar pažnje javnosti, ali ne zbog rezultata, već najave da im je UEFA dozvolila isticanje zastave Velike Ugarske. Iz evropske Kuće fudbala to je demantovano, najavljena je i kazna u slučaju da se Mađari ogluše, ali oni su upravo to učinili. Na udarnom mestu tribine iza gola našla se pomenuta zastava, međutim, rumunski mediji koji su je i uslikali (OVDE) navode da je nedugo zatim prekrivena.

Fotografija će sigurno doći do UEFA disciplinaca, a videćemo da li će i na koji način reagovati.


tagovi

Fudbalska reprezentacija MađarskeMiloš KerkezMarko RosiPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara