Magistarski rad najpotcenjenijeg trenera Evrope

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.02.24. | 14:07

Simone Inzagi ima priliku da na delu dokaže da zaslužuje mnogo veći ugled u everopskom trenerskom miljeu od trenutnog

Ono što Inter u ovoj sezoni, a posebno u 2024. godini, radi pod dirigentskom palicom Simonea Inzagija, može se smatrati fudbalskom perfekcijom. U fantastičnom naletu koji je započeo 6. januara protiv Verone Nerazuri su posložili kockice u italijanskom fudbalu, osvojili Superkup i direktnom pobedom i dominacijom protiv Juventusa, stigli na prag osvajanja jubilarnog 20. "skudeta".

Inzagijeve tri i po godine na Đuzepe Meaci mogu se smatrati nekom vrstom sticanja fakultetske diplome na putu od zvanja trenera sa visokim potencijalom, do sticanja najvišeg obrazovanja. Njegov trenerski razvoj išao je savršenom uzlaznom putanjom. Kada je prevazišao Lacio, otišao je na nivo iznad, a onda je usledio proces dodatnog usavrašavanja. Prvo se privikavao na novu sredinu, a potom su se igrači privikavali na njegovu filozofiju. Kockice su se konačno počele da se poklapaju u završnici prošle sezone, što nije bilo dovoljno da se ugrozi sjajni Napoli, ali jeste za osvajanje Kupa i Superkupa Italije, odnosno za proboj do velikog finala Lige šampiona sa neprikosnovenim Mančester Sitijem.

Izabrane vesti

Mnogi smatraju da je Inzagi jedan od najpotcenjenijih trenera u Evropi. Gotovo nikad nije povezivan sa nekim drugim klubovima na Starom kontinentu, što negde može da se poveže i sa njegovim nenametljivim temperamentom. Ipak, niko ne može da mu ospori da je sam gradio integritet i snagu ovog tima, te da su Nerazuri trenutno ovako snažni upravo zahvaljujući njegovom feomenalnom radu.

"Doživeli smo nekoliko magičnih noći prošle sezone sa klubom i našim navijačima. Voleli bismo da ih ponovimo, ali znamo da postoje klubovi koji imaju slične ambicije kao i mi. Biće veoma teška utakmica, ali ulazmo u nju sa velikom željom. Znamo da će biti sjajna atmosfera i da ćemo morati da pružimo svoje najbolje izdanje", rekao je Inzagi.

Inter je poražen u prošlogodišnjem finalu na Ataturku, ali je to finale iskoristio za veliko nadograđivanje. Došao do igre i samopozdanja, što mu je omogućilo da ostvari dominaciju u italijanskom fudbalu i dođe do prilike da napravi korak više. Dvomeč sa Atletiko Madridom mogao bi da se smatra nekom vrstom magistarskog rada sa Simonea Inzagija, jer će biti u prilici da se nadmeće sa jednim od najboljih evropskih trenera u protekle dve decenije. Dijego Simeone nije prepoznatljiv samo kao odličan taktičar i motivator, već se radi o čoveku koji vrlo dobro zna i kako se pravi medijska uvertira pred ovako važne mečeve, pa je tako iskusno prebacio teret na večerašnjeg protivnika.

"Da bismo pričali o Interu, moramo misliti o timu koji se nalazi među četiri-pet najboljih u Evropi. Liga šampiona je potvrda samog toga - način na koji su se takmičili sa Sitijem. Zaista mi se sviđa kako igraju. Кonkretni su i jednostavni. Jednostavne stvari su one koje najbolje funkcionišu. Кolektivan rad... Biće to meč jakih duela, ko dobije najviše duela biće blizu pobede", rekao je Simeone.

INTEROV TI-LU TANDEM POSTIGAO 35 GOLOVA, ODSUSTVO MORATE RADUJE DOMAĆINA

Inter se zaista oslanja na kompletan kolektiv, ali sa savršenim egzekutorima u navali. Dvojac "TI-LA", koji čini tandem Tiram-Lautaro postigao je 35 golova u ovoj sezoni, pa nema sumnje da će predstavljati ogroman problem za odbranu Jorgandžija u ovom dvomeču, a posebno na rasprodatoj Đuzepe Meaci.

Sa druge strane, Čolov Atletiko kao da je promenio ćud, jer se više ne radi o defanzivnoj ekipi, koja je gotovo isključivo usmerena na odbranu svog gola. Jorgandžije su postigle 17 golova u grupnoj fazi, isto koliko i Real Madrid, a efikasniji je bio samo Mančester Siti (21). Istina, primili su i više golova nego inače, šest ili jedan po meču u proseku.

Inter je poražen na samo jednom od poslednjih 13 utakmica u Ligi šampiona, radi se o finalu protiv Mančeste Sitija, dok je u međuvremenu ostvario sedam pobeda i pet remija. Treba reći da je na osam od tih 13 utakmica mreža Nerazura ostala netaknuta, što negde potvrđuje činjenicu da Inter sa mnogo opreznijim pristupom ulazi u okršaje elitnog takmičenja.

Lautaro Martinez je postigao 12 golova za Inter u Ligi šampiona, pa su u ovom trenutku u klupskoj istorijo od njega uspešniji samo Adrijano (14 golova) i Hulio Kruz (13).

Inter ima odličan napadački par, ali je Atletikov tandem Grizman - Morata najefikasniji u Evropi sa zajedničkih 47 golova, pa domaće treba da raduje što Španac neće biti spreman da započne večerašnju utakmicu. Francuz je ove sezone postigao 18 golova i ostvario sedam asistencija, a u grupnoj fazi takmičenja dao je pet golova na šest utakmica. Grizman je postigao 31 od ukupno 169 golova Atletiko Madrida otkad je u klubu ili 18 odsto pogodaka Jorgandžija. Zanimljivo, od svih klubova sa najmanje 100 postignutih golova u takmičenju, samo je Lionel Mesi imao veći udeo (21 odsto) u golovima svog tima dok je nastupao za Barselonu (120 na 561 utakmici).

Morata je prošlog vikenda protiv Sevilje doživeo povredu kolena, koja izgleda nije bila previše strašna kao što je izgledalo u prvi mah. To potvrđuje i činjenica da se našao na spisku igrača za večerašnju utakmicu, ali niko ne očekuje da bi mogao da bude od starta u timu, već će najbliži Grizmanu u navali biti unoverzalac Markos Ljorente.


INTER - ATLETIKO MADRID (21.00, AP1)

Stadion: Đuzepe Meaca

Gledalaca: 80.018

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

INTER (5-3-2): Zomer - Darmijan, Pavar, De Fraj, Bastoni, Di Marko - Barsela, Čalhanoglu, Mhitarijan - Lautaro, Tiram.

ATLETIKO MADRID (5-3-2): Oblak - Molina, Vicel, Himenez, Ermoso, Mandava - De Pol, Koke, Sauč - Ljorente, Grizman.

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Utorak

21.00: (2,20) PSV (3,60) Borusija Dortmund (3,40)

21.00: (1,75) Inter (3,50) Atletiko Madrid (5,00)

Sreda

21.00: (2,85) Napoli (3,50) Barselona (2,60)

21.00: (5,80) Porto (3,80) Arsenal (1,70)

Utorak (13.02.)

Kopenhagen - Mančester Siti 1:3 (1:2)

/Matsen 34 - De Brujne 10, Silva 45+1, Foden 90+2/

RB Lajpcig - Real Madrid 0:1 (0:0)

/Dijaz 49/

Sreda (14.02.)

PSŽ - Sosijedad 2:0 (0:0)

/Mbape 58, Bartola 70/

Lacio - Bajern 1:0 (0:0)

/Imobile 69/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Simone InzagiDijego Simeone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara