Fudbaleri Srbije (©Reuters)
Fudbaleri Srbije (©Reuters)

Makar za čast

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.11.20. | 09:22

Da pobeda bude seme za prolećnu žetvu

Kako god da se završi meč sa Rusijom, Srbija će pognute glave dočekati kraj 2020. godine.

Sve je manje bitno u odnosu na epski neuspeh u baražu za Evropsko prvenstvo, ali će duel sa Baćuškama, odnosno rasplet u grupi Lige nacija, pokazati da li će na koncu godine biti baš sve crno ili će ostati i komadić belog. Mada, ne deluje naročito realno da će se takav scenario ostvariti večeras na Marakani i u Budimpešti (20.45).

Izabrane vesti

Potpuni krah će biti ako Orlovi večeras odlete u treći rang Lige nacija. Za dve godine od pobednika Lige C i kandidata za plasman na EP, sa dva moguća puta do šampionata kontinenta, do tima koji je nadomak sunovrata u treću ligu evropskog fudbala, izudaranog kao vreća na te obe staze ka prvenstvu.

A da bi se izbeglo ispadanje, potrebno je da Srbija pobedi Rusiju, da u poslednjoj utakmici u godini upiše prvu pobedu (u igri na 90 minuta) i da Mađarska pobedi Tursku. Ne može se bez „pomoći prijatelja“. Toliko je loša pozicija državnog tima pred kraj takmičenja.

Što je najčudnije, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Srbija večeras, bez Tadića, bez Kolarova, bez samopouzdanja i pritiska – pobedi. Orlovi su nas naučili da igraju najbolje kada svi od njih dignu ruke, kada niko više ništa ne očekuje od njih. Nekada je važilo pravilo da je naša reprezentacija „kraljica nevažnih utakmica“, mada i tih pobeda je sve manje. Dobro, nije ni ovaj meč baš nevažan, ali ne nosi i neki naročiti naboj kada se zna da mora „sto kockica“ da se složi, pa da tim Srbije tamo oko 23 časa podignutih ruku ode sa terena Marakane.

Istina, pitanje je šta uopšte žele u taboru srpske reprezentacije večeras, koji bi im scenario bio miliji. Jer i selektor Tumbaković ne vidi kao nešto naročito strašno što bi Orlovi u narednom ciklusu igrali sa Litvanijom, Luksemburgom, Jermenijom, Azerbejdžanom...

Nikad nije dobro ispasti. Ali ako je nešto dobro, to je onda da su tamo lakši protivnici nego u B ligi", ocenio je selektor Srbije dan pre meča sa Rusijom.

Ništa nije Tumbaković rekao što se danima ne „valja“ kroz fudbalsku čaršiju: bolje da ispadnemo u Ligu C, odatle se lakše dolazi do Evropskog prvenstva. Čuveni mentalitet da se izigra sistem, da se što lakše dođe do cilja, da se uhvati kakva prečica, ako je moguće.

Niko ne razmišlja da se upravo taj rezon već jednom, i to ne tako davno, debelo olupao o glavu reprezentacije Srbije. Kroz prethodni ciklus Lige nacija osvojila je prvo mesto bez poraza, u duelima sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom. Na to su se dodali remiji sa Nemačkom u prijateljskom odmeravanju snaga i sa Portugalijom na startu evro-kvalifikacija u Lisabonu. Napravljen je niz mečeva bez poraza. Pomislili su svi da su Orlovi postali mnogo jaki. Ne može im niko ništa.

Osokolilo je to i tadašnjeg selektora Mladena Krstajića, koji je na Ukrajinu u Lavovu izveo tim kakav ne bi ni protiv San Marina. I bi šta bi... Samozavaravanje u pobedama nad timovima fudbalskog trećeg sveta je odvelo Srbiju na stranputicu sa koje se do danas nije vratila.

Možda je sada već kasno da se traži slamka spasa, Liga nacija je svesno žrtvovana zarad dva baraž meča za Evropsko prvenstvo. Ali treba odigrati večeras za čast, za samopoštovanje, za dostojanstvo. Može da se desi da pobeda ne bi donela baš ništa na rezultatskom planu, ali eto, neka se upiše, bar jedna u godini, kao seme za prolećnu žetvu, kao zalog za svetliju budućnost. Možda...

LIGA NACIJA C – 6. KOLO

SRBIJA – RUSIJA

/20.45, Nova S/

Stadion: Rajko Mitić

Igraće se bez prisustva gledalaca

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska).

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Spajić, S. Mitrović, Pavlović – Gaćinović, Maksimović, Grujić, Mladenović – Milinković-Savić, Radonjić – A. Mitrović.

RUSIJA (4-3-3): Giljerme – Karavajev, Džikija, Divejev, Žirkov – Kuzjajev, Ozdojev, Jerokin - Mirančuk, Čerišev, Zabolotni.


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija RusijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara