Kenilvort Roud (©Reuters)
Kenilvort Roud (©Reuters)

Mali klub pred velikim vratima: Luton nema uslove za adekvatne TV prenose, ali ima draž

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.05.23. | 15:02

Uprkos svojih 138 godina, Luton od značajnijih trofeja u vitrinama ima samo pehar Liga kupa iz 1988, nikada nije bio učesnik Premijer lige, ali i pored toga ljubitelji fudbala vole da dođu na Kenilvort Roud

Šta je zajedničko za Fulam, Vigan, Svonsi, Hal i Blekpul? Svi su uspeli da pređu put od dna fudbalske piramide u Engleskoj do Premijer lige, a 27. maja u ovoj grupi mogao bi da se nađe i Luton Taun.

Klub sa juga Velike Britanije imao je desetogodišnji niz učešća u najjačem rangu engleskog fudbala, započet sa Radomirom Antićem koji je na zalasku igračke karijere nosio narandžasti dres, ali je uoči formiranja današnje Premijer lige 1992. ispao u niži rang. Pa još niži i niži, sve do Konferencijske lige, odnosno petog stepena takmičenja u Engleskoj. Novi uspon započet je pre deset godina, a kulminacija bi mogla da bude pomenutog datuma na Vembliju, kada će Šeširdžije igrati finale plej-ofa Čempionšipa protiv Midlzbroa ili Koventrija.

Izabrane vesti

U utorak uveče Luton je na svom simpatičnom Kenilvort Roudu savladao Sanderlend 2:0 i nadoknadio poraz 1:2 iz prvog polufinalnog okršaja na severu zemlje. Klub 138 godina duge istorije tako se prvi put našao na samo korak do plasmana u najskuplje i najgledanije nacionalno prvenstvo na svetu. Veliki je taj jedan korak koji treba napraviti, ali živeće igrači i navijači Lutona narednih dana u euforiji i puni optimizma posle još jedne odlične partije tima koji vodi 40-godišnji Robert Edvards, doveden novembra prošle godine iz Votforda.

Nekadašnji štoper Vulverhemptona i reprezentativac Velsa, inače ponikao u Aston Vili, na klupi Lutona ima 16 pobeda, 10 remija i pet poraza. Uspeo je da bez mnogo pompe dovede ekipu do trećeg mesta Čempionšipa, nanizavši seriju od samo dva poraza u 2023. godini. Do prvog plej-of okršaja sa Sanderlendom, Šeširdžije su bile neporažene u 14 prvenstvenih mečeva.

Sjajan posao radi Rob Edvards u Lutonu, ali vratimo se malo u prošlost. Do onoga pod čijom komandom je započet aktuelni put uspona. Reč je o dugogodišnjem igraču i treneru niželigaških klubova, Džonu Stilu. Iskusni strateg iz Londona je po dolasku 2013. uspeo da angažovanjem nekoliko igrača - među kojima je vezista Peli Radok Mpanzu koji i dalje nastupa za Luton - promeni fizionomiju tima i napravi gol-mašinu. Rivali u Konferencijskoj ligi počišćeni su osvajanjem 101 boda, 19 više od drugoplasiranog Kembridž Junajteda.

Promocija u Ligu dva je donela i odlazak najboljeg strelca sa 38 golova, Andrea Greja u Brentford (danas je u grčkom Arisu), a ni Stil se nije još dugo zadržao na trenerskom mestu. Iako opstanak u društvu četvrtoligaša nije dovođen u pitanje, klub se odlučio da smeni Džona Stila i angažuje Nejtana Džonsa. U prvoj sezoni Velšanin je uspeo da uvede Luton u plej-of Lige dva, potpomognut Denijem Hiltonom koji je u debitantskoj sezoni dao 27 golova, ali promocija stigla tek godinu dana kasnije.

Dobar rad doneo je Džonsu posao u drugoligašu Stouku, a poverenje je na privremeni period ukazano Miku Harfordu. Bivši napadač, sa dva nastupa za reprezentaciju Engleske, iskoristio je šansu i odveo Luton u Ligu jedan, međutim, i pored nagrade za trenera godine u trećeligaškom rangu, Harford se vratio poslu šefa skauting službe, a za trenera je angažovan Grem Džons.

Luton (©Reuters)Luton (©Reuters)

Kako je ekipa većim delom sezone bila u zoni ispadanja, morao je Harford još jednom da pritekne u pomoć, pre nego što je na klupu vraćen Nejtan Džons. Nakon serije od pet mečeva bez poraza Luton je uspeo da se nekako domogne opstanka u Čempionšipu, a sezonu 2020/21 završio je na 12. mestu. U novembru prošle godine Džons je ponovo unovčio svoje znanje i preuzeo Sautempton s ciljem da ga sačuva u Premijer ligi, dok je na jug Engleske došao pominjani Edvards. Već u prvoj sezoni uveo je Luton u plej-of za Premijer ligu, ali je Hadersfild bio nepremostiva prepreka. Sada je preskočen Sanderlend i čeka se naredni rival. Poslednji stepenik do svetla Premijer lige.

Ukoliko Šeširdžije uspeju da se nađu u društvu najboljih engleskih klubova, biće izuzetno zanimljivo videti kako će se tamo snaći. Trenutna tržišna vrednost Lutonovog tima iznosi oko 35.000.000 evra, što je manje nego pojedini rezervni igrači u Mančester Stiju, Čelsiju, Liverpulu, Mančester Junajtedu... Rekordan transfer je bio dovođenje napadača Kartlona Morisa, koji je prošlog leta plaćen Barnsliju 2.000.000 evra, a sedmocifren iznos izbrojan je još samo za bivšeg golmana Rijeke, Simona Slugu (1.700.000), s tim da je on u međuvremenu prodat Ludogorecu za 500.000 i za napadača Adama Bojda, još 2006. kada je Hartlepulu plaćeno 1.500.000 evra.

Ulazak na gostujuću tribinu Lutonovog stadiona (©Reuters)Ulazak na gostujuću tribinu Lutonovog stadiona (©Reuters)

Predsednik kluba Dejvid Vilkinson ne voli previše da troši, te je Luton klub sa jednim od najnižih budžeta u Čempionšipu.

"Mnogo je razloga za to, a jedan od njih je i kapacitet našeg Kenilvort Rouda. Ne želimo da trošimo novac koji nemamo, niti da pozajmljujemo i tako izlažemo klub riziku. Mi smo, i nadam se da će tako uvek biti, klub koji prodaje igrače i zato je bitno da što više ulažemo u našu akademiju i radimo na njenom razvoju", objasnio je Vilkinson u jednom od ranijih intervjua.

Trenutno rekordna prodaja Lutona je desni bek Džejms Džastin, koji je leta 2019. prešao u Lester za 6.700.000 evra. Štoper Kurtis Dejvis je još 2005. otišao u VBA za 4.500.000, a Džek Stejsi pre tri godine za sličan iznos u Bormut.

Posebna priča kada je Luton u pitanju je njegov stadion Kenilvort Roud izgrađen još 1905. godine. Od tada Šeširdžije igraju na njemu - čak su imali i eksperiment sa veštačkom travom 1985, koji zbog protesta igrača i navijača nije zaživeo - ali bi ulazak u Premijer ligu to mogao da promeni. Svakako u klubu smatraju da su prevazišli kapacitet od 10.356 mesta (prosečna poseta je 10.048) i planiraju izgradnju novog stadiona u centru grada, koji bi mogao da primi 23.000 gledalaca. Ipak, u slučaju pobede u plej-ofu morali bi prvo da se angažuju na doterivanju postojećeg zdanja. Primera radi, Lutonov stadion trenutno ne ispuvanja potrebne uslove za adekvatne televizijske prenose mečeva Premijer lige.

Kenivort Roud (©Reuters)Kenivort Roud (©Reuters)
Kenivort Roud (©Reuters)Kenivort Roud (©Reuters)

Nedavno je direktor Geri Svit pričao da bi "umivanje" stadiona za učešće u najjačem rangu koštalo oko 10.000.000 evra.

"To bi bio možda i zahtevniji zadatak nego izgradnja novog stadiona", konstatovao je Svit.

Zbog svoje povezanosti sa okolnim zgradama i netipičnog izgleda u odnosu na današnje moderne fudbalske arene, Lutonov Kenilvort Roud je jedan od najvoljenijih stadiona među fudblskim romanticima, ali za razliku od navijača teško da se zvezde Premijer lige raduju gostovanju na njemu.

Prošle sezone Čelsi se dobro namučio da slavi u Lutonu u meču FA kupa. Uspeli su gosti iz Londonda da pobede 3:2, ali tek pošto su nadoknadili 1:2 iz prvog poluvremena. Nema sumnje da bi promocija Šeširdžija u najjači rang donela nove uzbudljive utakmice i mnogima bila privlačna zbog simpatičnog stadiona i kluba duge tradicije, ali pitaće se o tome i drugi finalsita plej-ofa. Večeras ćemo saznati da li će to biti Midlzbro ili Koventri.

Lutonovi igrači slave drugi gol Sanderlendu Kenivort Roud (©Reuters)Lutonovi igrači slave drugi gol Sanderlendu Kenivort Roud (©Reuters)
Kenivort Roud (©Reuters)Kenivort Roud (©Reuters)
Kenivort Roud (©Reuters)Kenivort Roud (©Reuters)



tagovi

ČempionšipČempionšip plej-ofLuton TaunPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara