Navijači Hamburgera (©AFP)
Navijači Hamburgera (©AFP)

Malo para, velika žurka – kreće Cvajta: Vratili se čuveni šampioni, može li HSV iz petog pokušaja u elitu?

Vreme čitanja: 7min | pet. 15.07.22. | 11:21

Društvance koje obećava...

Možda nema kvalitet engleskog Čempionšipa, njeni klubovi ne ulažu ni deseti deo koliko Ostrvljani (do početka nove sezone svaki tim je u proseku na nove igrače potrošio oko 1.000.000 evra), ali niko ne može da oduzme draž nemačkoj Cvajti koja je što zbog pogodnih termina, što zbog fudbala lišenog svake kalkulacije godinama unazad jednako atraktivna i navijačima i našim kladiocima.

Bundesliga 2 spada u najefikasnije lige Evrope (blizu tri gola po meču protekle sezone), s posetom od preko 20.000 po utakmici ispred je holandske Eredivizije, u rangu sa francuskom Ligom 1 i za petama italijanskoj Seriji A, a foto-finiši redovno je svrstavaju među najuzbudljivija takmičenja Evrope. I tako već godinama unazad.

Izabrane vesti

Poseban šmek Cvajti daju posrnuli velikani koji se u njoj takmiče. Verder i Šalke su izborili promociju, no i dalje je tu nekadašnji prvak Evrope Hamburger, zatim bivši šampioni Nemačke i povratnici u ovaj rang – Braunšvajg i Kajzerslautern, drugi nemački klub po broju titula – Nirnberg, DDR velikan i vlasnik evropskog trofeja (KPK) – Magdeburg, finalsita istog – Fortuna iz Dizeldorfa, te kultni protivnik establišmenta svake vrste - Sankt Pauli.

20.30: (2,60) Kajzerslautern (3,20) Hanover (2,80)

Priznaćete, društvance koje obećava.

ARMINIJA, GROJTER, HAMBURGER, SANKT PAULI, DARMŠTAT, HANDEHAJM

Nije redak slučaj u Nemačkoj da ekipe što ispadnu ekspresno obezbede povratak u elitu. To su protekle sezone uspeli Šalke i Verder, ranijih godina, Frajburg, Herta, Štutgart, Keln... Međutim male su šanse da se isto dogodi Arminiji iz Bilefelda i Grojter Firtu.

Arminija je tokom leta ostala bez prvog golmana Štefana Ortege (Mančester Siti), najboljeg defanzivca Amos Pipera (Verder) i prvog kreativca Patrika Vimera (Volfzburg). Novi trener Uli Forte imaće težak zadatak da sklopi pobednički mozaik s takvim gubicima. Tim iz Bilefelda drugi je najvredniji u ligi (iza Hamburgera), no utisak je da za sada nisu stigle adekvatne zamene za igrače koji su otišli.

Grojter Firt gotovo da se nije pojačao kada je ušao u Bundesligu i dogodilo se očekivano – ispadanje već posle prvog dela šampionata. Detelinari ni ovog leta nisu mnogo izmenili tim, te se može reći da će njihov adut biti iskustvo i uigranost. U svom rosteru imaju igrače što zajedno “duže” preko 1.100 utakmica u ovom rangu?!

Subota, 13.00: (2,30) Grojter Firt (3,35) Kil (3,10)

Trener Štefan Lajtl otišao je u Hanover, stigao Švajcarac Mark Šnajder iz belgijskog Beverena. Najveće pojačanje, bez sumnje, predstavlja dolazak na pozajmicu napadača Ragnara Ahea iz Ajntrahta. Puno se očekuje i od američkog internacionalca Džulijana Grina.

Hamburger započinje petu sezonu u drugoj ligi. Tri puta je završio četvrti, dok je proletos izgubio u plej-ofu od Herte. Tim Valter je ostao na klupi ubeđen da će ovoga puta uspeti da vrati Dinosauruse u elitu.

Laslo Beneš (©Reuters)Laslo Beneš (©Reuters)

Najveći dobitak za HSV jeste činjenica da je u klubu ostao drugi strelac lige prošle sezone Bobi Glacel, dok najzvučnije (ali ne i nejskuplje) pojačanje predstavlja dolazak Lasla Beneša iz Menhengladbaha, pouzdanog veziste kog odlikuje sjajna leva noga. Najviše novca izdvojeno je za štopera splitskog Hajduka Marija Vuškovića (3.000.000 evra), a isti je obezbeđen prodajom talentovanog beka Džoše Vagnomana Štutgartu (3.700.000). Kostur ekipe je ostao, Valteru su ispunjene manje-više sve želje, što dovodi do zaključka da se radi o prvom favoritu za direktan plasman u Bundesligu.

Nedelja, 13.30: (5,70) Braunšvajg (4,00) Hamburger (1,60)

Darmštat je prošle sezone igrao atraktivan fudbal i sve do poslednjeg kola bio u konkurenciji za treće mesto. Ostao je bez plej-ofa zbog slabije gol-razlike od Hamburgera. Bez prvog strelca Luke Fajfera (17 golova) koji se vratio u svoj matični klub Midtjiland pitanje je koliko može da se očekuje od ovog sastava

Za 1.500.000 evra kupljen je Oskar Vilhemson iz Geteborga, ali treba imati na umu da se radi o momku od svega 18 godina. Možda više treba očekivati od krilnog napadača Magnusa Varminga (22), pozajmljenog igrača Torina.

Sankt Pauli je bio lider na zimskoj pauzi prošle sezone, a onda je sve upropastio u drugom delu sezone. Dobio samo jednu od sedam poslednjih utakmica i pao na peto mesto. Gusari od 2011. čekaju na promociju u Bundesligu, međutim kraj njihove sudbine je veliki znak pitanja usled odlaska najboljeg igrača Gvida Burgštalera i Danijela Kofija Kjerea za kog je Frajburg platio čak 4.500.000 evra.

Hajdenhajm više nije skorojević u ovom društvu, daleko od toga, nemačke kolege ponovo mu predviđaju sigurno mesto u sredini tabele (najmanje), a prva zvezda je kao i godinama unazad trener. Iskusni Frank Šmit koji započinje 16. sezonu u klubu. Utisak je da ambicije za nešto više od sredine tabele i nemaju...

NIRNBERG, HANOVER, PADERBORN, FORTUNA DIZELDORF, KARLSRUE, HOLŠTAJN KIL

Paderborn je u padu nakon odlaska dugogodišnjeg trenera Štefana Baumgarta i trebaće mu vreme da se konsoliduje. U prošloj sezoni odlično je igrao na strani (devet pobeda), dok je kod kuće prosuo previše bodova da bi bio konkurent za TOP 3. Odbrana je jači deo tima, niko od važnijih igrača nije otišao, pa je za očekivati da rezultat iz prethodne sezone bude nadmašen (četvrta najbolja odbrana lige). Sve ostalo je u magli...

Slična situacija uoči starta i u Nirnbergu. Nekadašnji pomoćnik Julijana Nagelsmana u RB Lajpcigu – Robert Klaus, poručio je da je veoma zadovoljan pojačanjima i da je moguće izboriti promociju iako to nije primarni cilj. Ukoliko reši problem ogromnih oscilacija (prošle godine Der klub uzeo četiri boda Hamburgeru, a nije mogao da postigne gol najslabijem timu lige Ingolštatu, čak je kod kuće poražen 0:5), Klaus bi mogao da povede Nirnberg za vrhu.

David Narej (©Reuters)David Narej (©Reuters)

Fortuna iz Diseldorfa spada u grupu najvećih favorita za promociju. Zadržali su prve zvezde poput Davida Nareja (14 asistencija) i najboljeg strelca Rouvena Heningsa, a sa pozajmica se vraćaju Nane Ampoma i David Kovnacki.

Danijel Tijun seo je na klupu kad se Fortuna borila za opstanak i bila 16. na tabeli prošle sezone. Od tog momenta vezao je 12 mečeva bez poraza i pokazao da je pravi izbor uprave kluba.

Holštajn Kil i Hanover nisu značajno promenili izgled rostera, pa ne treba očekivati ni značajna pomeranja što se pozicija na tabeli tiče – dakle, sredina. Ovo pre svega važi za Kil čiji čelnici čak i ne kriju da nemaju preteranu ambiciju da napadnu sam vrh, iako su u makar u dva navrata poslednjih godina imali tim ozbiljnih mogućnosti.

S druge strane, Hanover želi nazad u elitu, no nikako da se umeša u borbu za vrh. Videćemo koliko će ih unaprediti novajlije poput Havarda Nilsena, Luisa Šauba i Fabijana Kuncea. U pitanju su momci koji su protekle sezone igrali Bundesligu...

Karslrue još jednom za cilj ima da ostane među nemačkim drugoligašima. Tako je već četiri godine. Izazov će ovoga puta biti možda i najveći, imajući u vidu da je Filip Hofman s 19 pogodaka zaslužio poziv Bohuma.

Ono što je problem za nekada jedan od najboljih nemačkih razvojnih klubova jeste što nije zaradio ni cent ovog leta. Očekivano, ni ulaganje u nove igrače nije bilo veće – 0. Baš kao u prethodna dva prelzna roka.

HANZA, SANDHAUZEN, REGENZBURG, MAGDEBURG, BRAUNŠVAJG, KAJZERSLAUTERN

Deluje da Hanza ima potencijal za opstanak bez obzira na odlazak ključnog igrača iz prošle sezone Hana Berensa, strelca pet i asistenta kod šest pogodaka. Došao je Kaj Preger, kreativac s bundesligaškim iskustvom iz vremena dok je nosio dres Paderborna. Takođe, u Roštok je stigao Sebastijan Til, luksemburški vezista koji je postigao pobedonosni gol za Šerif protiv Reala u Ligi šampiona prošle jeseni. Trener Jens Hertel jasno je poručio: “Samo treba da se držimo podalje od poslednje tri pozicije i sve će biti u redu”.

Navijači Hanze iz Roštoka (©Reuters)Navijači Hanze iz Roštoka (©Reuters)

Sandhauzen i Regenzburg spadaju u ekipe s najslabijim renomeom u Cvajti, te im u tom svetlu sleduje uloga autsajdera. Četa Alozja Švarca spasla se prošle sezone uzimajući bodove Verderu, Nirnbergu i Sankt Pauliju, ekipama iz vrha tabele.

Veliki bonus za nas je što su mnogi igrači ostali. To nije bio slučaj prethodnih godina. Imamo pravo da se nadamo”, poručio je Švarc.

Nedelja, 13.30: (2,45) Hanza (3,30) Hajdenhajm (2,95)

Verovatno najveće pojačanje Sandhauzena je produžena pozajmica Ahmeda Kutučua iz Šalkea. Regeznzburg je izuzetno krenuo prošle godine, dobio prve četiri utakmice i zaseo na prvo mesto, a onda krenuo da pada. Očekivano, reklo bi se. U pitanju je tim vrednosti tek nešto iznad 10.000.000 evra…

Naš cilj? Da što pre dođemo do 40 bodova”, kazao je trener Mersad Selimbegović.

Magdeburg sa Kristijanom Ticom na klupi prošetao se trećom ligom i kao prvi obezbedio promociju. Nekadašnji trener HSV-a uspostavio je svoj stil s prepoznatljivim visokim presingom i napadačkom igrom. Biće zanimljivo videti da li će i u višem rangu ostati dosledan svojim idejama koje mu u Hamburgu nisu zaživele.

Kao pojačanje stigao je visoki i mladi štoper iz Bajerna Džejmi Lorens (dvogodišnja pozajmica), ali najveći rezultat sportskog sektora je zadržavanje Barisa Atika, strelca 19 i asistenta kod 21 gola u prošloj sezoni.

Za kraj dva nekadašnja šampiona i povratnika u drugi rang – Ajntraht Braunšvajg i Kajzerslautern, doduše s različitim ciljevima. Poučeni ranijim iskustvima u Braunšvajgu su rešili da ne menjaju previše sastav, u nadi da će izboriti opastanak, dok na Fric Valteru pucaju na prva tri mesta, o čemu svedoče i pojačanja poput iskusnog golmana bundesligaškog iskustva Andreasa Lutea ili šampiona sveta iz 2014. Erika Durma, nekadašnjeg igrača Dortmunda i Ajntrahta iz Frankfurta. Stigao je i napadač sasvim solidnog renomea, Ben Zolinski.

Nova sezona Cvajte biće otvorena upravo u Kajzerslauternu. Dolazi Hanover. Spektakl je, dakle, zagarantovan, uz najmanje 50.000 duša...

CVAJTA - 1. KOLO

Petak

20.30: (2,60) Kajzerslautern (3,20) Hanover (2,80)

Subota

13.00: (2,30) Grojter Firt (3,35) Kil (3,10)

13.00: (3,909 Jan Regeznzburg (3,50) Darmštat (1,95)

13.00: (3,05) Sandhauzen (3,30) Bilefeld (2,35)

13.00: (2,40) Sankt Pauli (3,40) Nirnberg (2,90)

20.30: (2,90) Magdeburg (3,35) Fortuna Diseldorf (2,45)

Nedelja

13.30: (5,70) Braunšvajg (4,00) Hamburger (1,60)

13.30: (2,45) Hanza (3,30) Hajdenhajm (2,95)

13.30: (2,00) Paderborn (3,45) Karlsrue (3,80)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

CvajtaNemačkaBundesliga 2KajzerslauternHamburger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara