©Reuters
©Reuters

Mančini spreman na sve, poznati svi izvođači penala protiv Austrije

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.06.21. | 11:15

Azuri ništa ne prepuštaju slučaju u meču osmine finala, gde su izrazitiv favoriti protiv Austrije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Selektor italijanske reprezentacije Roberto Mančini ne želi ništa da rizikuje protiv Austrije. Na Vembliju neće biti eksperimenata. Umesto Kjelinija, koji se još nije oporavio u potpunosti, igraće iskusni Ačerbi, a ne Bastoni. Kapiten Kjelini će biti spreman za veliki duel sa Belgijom ili Portugalom u četvrt finalu, taman kad treba. I Florenci će biti na raspolaganju za sledeći meč, ako se Italija kvalifikuje, mada je, ruku na srce Di Lorenco mnogo više od rezerve nekadašnjeg kapitena Rome.

Izabrane vesti

Na sredini terena biće potvrđen Verati. Iskustvo prvotimca PSŽ-a je dragoceno u u nokaut fazi takmičenja i Lokateli će morati da čeka svoju šansu na klupi. U napadu ćemo ponovo videti startnu trojku Berardi - Imobile - Insinje koja se odmarala protiv Galesa.

Upravo je svežina glavni adut Azura. Italijani nisu morali da putuju tokom grupne faze a selektor Mančini je raspodelio prilično dobro snage igrača na raspolaganju. Na tekućem Euru, svi Azuri, sem trećeg golmana Mereta, su odigrali bar desetak minuta, što govori o uravnoteženosti tima i bogatom izboru igrača.

Najveći protivnik Azura su oni sami. Poslovično oprezni dugogodišnji hroničari pohoda italijanskih selekcija upozoravaju da previše entuzijazma zna da bude kontraproduktivno. Pojedini su predlagali da igračima bude zabranjeno da čitaju novine i portale koji su krcati hvalospevima i komplimentima na njihov račun.

Italijani, po običaju, preteruju u svemu, i kad hvale i kad kritikuju. Sredinu i meru je teško pronaći. U svakom slučaju Mančini je kreirao fantastičnu atmosferu u selekciji i između reprezentativaca se stvorila neophodna hemija za velika dela.

21.00: (1,60) Italija (3,70) Austrija (6,25)

Na strani Italije nisu samo kvalitet fudbalera, iskustvo Mančinija, 30 vezanih mečeva bez poraza, 11 bez primljenog gola. Vetar u jedra plave lađe daje i činjenica da nisu pretrpeli poraz od Austrije više od 60 godina. Na poslednjih 13 odmeravanja snaga zabeležili su 10 pobeda i tri remija.

Osim čelične odbrane, glavna uzdanica Italije je sredina terena. Trio Barela, Žoržinjo, Verati nije samo tehnički potkovan i kadar da “sakrije” loptu već je i trkački pripremljen da se suprotstavi svakom veznom redu a kamoli austrijskom.

Iskustvo Bonučija i Ačerbija bi trebalo da bude dovoljno da zaustavi najharizmatičnijeg igrača Austrije, Marka Arnautovića. Međutim glavna bitka se očekuje na bokovima, odnosno Berardi mora da bude toliko dobar da primora Alabu da više razmišlja o defanzivnim nego o napadačkim akcijama.

Mančini ne propušta ništa slučaju i tokom prethodnih dana njegovi fudbaleri su vežbali izvođenje penala. U slučaju da zatreba već se znaju imena petorice koji će odlučivati u rulet završnici: Žoržinjo, Imobile, Ačerbi, Bonuči i Berardi.

Austrija je prava multietnička reprezentacija, osim Srba Arnautovića, Kalajdžića i Dragovića, te Alabe, Onisivoa i Lazara i selektor Franko Foda ima direktne italijanske korene. Njegov otac je iz Veneta.

I pored toga što je Alaba najreprezentativniji igrač Austrije, Sabicer fudbaler u velikom uzletu zajedno sa Šlagerom, Italijani se najviše pribojavaju a Austrijanci najviše uzdaju u našega Marka Arnautovića. Legenda alpskog fudbala i bivši igrač Intera i Rome, Herbert Prohaska je priznao da je Italija apsolutni favorit, ali da Austrija ima Arnautovića i da je Marko varijabila koja može da preokrene sve prognoze.

Na Vembliju bi Italija trebalo da ima veću podršku od Austrijanaca budući da u Londonu živi i radi preko 300.000 Italijana. Inače, pre meča se vodila i žestoka polemika da li Azuri treba da kleknu pred početak meča u znak podrške borbi protiv diskriminacije na rasnoj osnovi. Zamenik kapitena Bonuči je najavio da će igrači sami odlučiti da li da naprave taj gest ili ne.

U svako slučaju Italijani su na poziciji da se mora jasno staviti do znanja da li je politika dozvoljena ili ne na stadionima, odnosno da ne mogu selektivno da se biraju političke teme koje su dozvoljene a koje nisu.

"Mi smo ovde da bi igrali fudbal. Za mene je sloboda najvažnija stvar", rekao je Mančini uknjiživši još jednu pobedu, ovoga puta van terena.

ITALIJA - AUSTRIJA (21.00)

Stadion: Vembli (London)

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

ITALIJA 4-3-3: Donaruma - Di Lorenco, Bonuči, Ačerbi, Spinacola - Barela, Žoržinjo, Verati - Berardi, Imobile, Insinje

AUSTRIJA 4-1-4-1: Bahman - Lajner, Dragović, Hintereger, Alaba - Grilič - lajmer, Šlager, Sabicer, Baumgartner -Arnautović


tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeRoberto MančiniEuro2020reprezentacija Austrije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara