Zoran Manojlović (©AFP)
Zoran Manojlović (©AFP)

Manojlović i Mabululu se svete Budućnosti iz Kaira

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.12.22. | 13:01

U derbiju 6. kola egipatskog šampionata Al Itihad, na čijoj klupi sedi srpski stručnjak, gostuje Fjučuru (četvrtak, 16)

Iskusni srpski fudbalski stručnjak Zoran Manojlović je pokorio Angolu (dva puta) i Alžir, a sada pokušava da napravi čudo i u Egiptu. Krajem ovog leta je seo na klupu Al Itihada iz Aleksandrije, a posle četiri kola njegov tim ima tri pobede. Novu će pokušati da zabeleži ovog četvrtka od 16 časova na veoma teškom gostovanju Fjučuru.

Kroz karijeru 60-godišnji trener je osvojio po titulu sa Primeiro de Agostom, Kubuskorpom i Beluizdadom. Međutim, ako bi slično ponovio i sa Al Itihadom, to bi već bila senzacija i bez dileme najveći uspeh koji bi napravio u karijeri. Nije Al Itihad toliko loš tim, ali u konkurenciji Al Ahlija i Zamaleka, pa uz njih i novonastalih Piramidsa i Fjučura, teško je zamisliti da se neki drugi klub uopšte umeša u borbu za tron.

Izabrane vesti

Zeleno-beli iz Aleksandrije nikada nisu osvojili titulu za ovih 108 godina koliko postoje. Imaju u kolekciji samo šest trofeja u Kupu Egipta, s tim što su poslednji pehar osvojili još 1976. godine. Minuli šampionat je Al Itihad završio na 12. poziciji, za samo dva poena je izbegao ispadanje u drugi rang.

Al opet, Manojlović je zbog poziva iz Aleksandrije napustio posle samo nekoliko meseci klupu Simbe, jednog od najtrofejnijih klubova Tanzanije, učesnika ovogodišnje Lige šampiona. Prihvatio se teškog zadatka i za sada zaista deluje da bi Al Itihad mogao da bude hit prvenstva.

16.00: (1,85) Fjučur (3,35) Al Itihad (4,10)

Jer, u prva tri kola su redom savladani Asvan (1:0), El Dakleja (2:0) i El Gaiš (3:1). Tek je pre devet dana Gazl El Mahala prekinula sjajan niz zeleno-belih, slavila je u Aleksandriji sa 2:0. Golovi su bili kazna za neiskorišćene prilike, poraz je bio ubedljiv iako je Al Itihad uputio znatno više šuteva ka golu od rivala (20:7).

Prethodnu nedelju Manojlović je iskoristio da skrene pažnju svojim izabranicima na greške koje prave. Ipak, i pored nešto dužeg vremena za pripremu nego što su fudbaleri Fjučura imali, domaćin je veliki favorit.

Reč je o ekipi koja još ne zna za poraz ove sezone, kako u prvenstvu, tako i u kvalifikacijama za Kup konfederacije. U ligi je mladi klub iz Kaira do sada osvojio 10 od mogućih 12 bodova, samo su Arab Kontraktorsi (0:0) ostali neporaženi. U kvalifikacijama za drugo po kvalitetu klupsko takmičenje u Africi, Fjučer je eliminisao BUL iz Ugande, Kalon iz Sijera Leonea i predstavnika Angole Primeiro de Agosto, te se domogao grupne faze.

Budućnost, kako glasi ime kluba iz Kaira prevedeno sa engleskog na srpski jezik, tek prošle sezone je zaigrala u elitnom rangu. Ovaj klub postoji od 2011. godine, osnovala ga je Koka Kola i sve do septembra 2021. godine je nosio ime čuvene američke kompanije.

Koka Kola je u sezoni 2020/2021 uspela da se plasira u najviši rang, da bi potom prošlog leta za 4.000.000 evra Amerikanci prodali klub Fjučur Sports Investmentu. Novi vlasnik Valid Zaki je odmah zatim promenio ime kluba u Fjučur, a ekipa je svoju premijernu sezonu okončala na petoj poziciji na tabeli.

To je ipak bilo dovoljno za plasman u Kup konfederacije. Zbog pandemije korona virusa kalendar u egipatskom prvenstvu je totalno poremećen i nikako takmičenja ne uspevaju da se završe kada je to potrebno (Kup Egipta za prošlu sezonu još nije završen, tek je pre desetak dana odigrano četvrtfinale). CAF, odnosno Afrička kuća fudbala, ima krajnji rok za prijavu klubova za međunarodna takmičenja, koju Egipat naravno nije smeo da probije. U trenutku kada je morao da se pošalje spisak učesnika Fjučur je bio četvrti na tabeli i zato je prijavljen za Kup konfederacije.

Pored Manojlovića, želju da osveti Primeiro de Agosto danas ima i jedan fudbaler Al Itihada. U pitanju je povremeni reprezentativac Angole Mabululu, koji je u Aleksandriju došao upravo iz tog tima iz Luande. Ove sezone je 30-godišnji napadač na četiri meča postigao jedan gol i zabeležio jednu asistenciju.

Prošle sezone su se Al Itihad i Fjučur sastali tri puta. Prva dva susreta su pripala zeleno-belima, u prvenstvu sa 3:2, a u Kupu Egipta sa 2:1. Ipak, poslednji okršaj, u maju ove godine, bivša Koka Kola je rešila u svoju korist, rezultatom 4:3. Fjučur je tada vodio na poluvremenu sa 3:0, ali je malo nedostajalo da ispusti bodove. Strepeo je poslednjih petnaestak minuta, ali je izdržao pod naletima protivnika.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

EGIPAT 1 – 6. KOLO

Utorak

Al Masri – NB Egipta 0:0

Sreda

Piramids – Arab Kontraktors 2:0 (1:0)

/Sobhi 33, Ben Jusef 87pen/

Farko – El Dakleja 1:1 (1:0)

/Sabri 7 – Favzi 68/

Gazl El Mahala – Al Ahli 0:2 (0:2)

/Tau 17, Bruno Savio 30/

El Gaiš – Zamalek 0:4 (0:1)

/Zizo 44, Ašur 57, Fatuh 83, Nabih 90+5/

Četvrtak

13.45: (2,05) Enpi (3,00) Haras el Hodud (3,80)

13.45: (2,05) Smuha (3,00) Asvan (3,80)

16.00: (1,85) Fjučur (3,35) Al Itihad (4,10)

18.00: (2,35) Keramika Kleopatra (2,90) Ismaili (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1Zoran ManojlovićAl Itihad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara