Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Marakana rasprodata za meč odluke

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.02.23. | 23:03

Flamengo dočekuje Independijente del Valje u borbi za Rekopa Sudamerikanu i juri zaostatak (0:1) iz prvog meča

Prvi put u ovoj godini, jedan od najpoznatijih stadiona u svetu fudbala, velelepna Marakana, u potpunosti je raspordata za revanš meč Rekopa Sudamerikane između Flamenga i Independijente del Valjea. Početak je zakazan za 01.30 po srednjoevropskom vremenu, a Ekvadorci su u prvom duelu u Kitu iskoristili ulogu domaćina i pobedili minimalnim rezultatom. Tako će se za razliku od finala iz 2020. godine, kada su se za trofej južnoameričkog Superkupa borili isti ovi rivali, Negriazulosi u Riju pojaviti sa prednošću i nadom da će ovoga puta trofej završiti u njihovim rukama. Sa druge strane, Mengaosi će težiti da opravdaju status kontinentalnog velikana, posle razočaravajućih nastupa u Superkupu Brazila, kao i na nedavno održanom Svetskom klupskom prvenstvu gde je brazilski tim zauzeo treće mesto.

Čak i pod žestokim kritikama, trener Vitor Pereira prethodnog vikenda nije promenio zacrtanu strategiju. On je na teren u subotu 25. februara u Klasiku brotiv Botafoga izveo ekipu rezervista i igrača iz omladinskog pogona. Utakmica nije predstavljala rizik za prvenstvo Karioke, koliko za trenera, koji je bio meta protesta navijača i negativnih komentara analitičara zbog nedavnih loših rezultata i učinka daleko ispod očekivanja.

Izabrane vesti

Ipak, strategija je urodila plodom. Flamengo je odmorio prvi tim, dok su rezervisti savladali Botafogo sa 1:0 na stadionu Mane Garinča u Braziliji. Mateus Gonsalves postigao je pogodak pre isteka prvog minuta meča. Posle iznenađujućeg ranog vođstva, crveno-crni su se opredelili za čuvanje rezultata, što i nije bilo tako teško. Protivnik je samo dva uspeo da pripreti tokom celog sukoba.

Ovom pobedom, ekipa Vitora Pereire stigla je do 23 boda iz sedam pobeda i dva remija, čime je zadržala vođstvo na turniru sa četiri boda prednosti u odnosu na Fluminense. Tako bi još jedna pobeda bila dovoljna, bez zavisnosti od nekog drugog rezultata, za osvajanje titule Gvanabara kupa, što je samo prva faza šampionata Karioka. U narednom kolu očekuje ih još jedan Klasik sa Vasko da Gamom.

01.30: (1,30) Flamengo (5,50) Independijente del Valje (10,0)

Za noćašnji odlučujući duel u Rekopa Sudamerikani, šanse da se ponovo nađu na listi imaju napadač Pedro Giljerme, koji se oporavlja od povrede leve butine, i vezista Žerson da Silva, koji je dve utakmice bio van terena zbog bolova u zglobu. Oni su se vratili normalnim treninzima i očekuje se da će biti na raspolaganju Vitoru Pereiri.

Na poslednjih pet puta utakmica, zabeležene su četiri pobede, bez remija i samo jedan poraz. Pobede su ostvarene protiv Volta Redonde, Al Ahlija, Botafoga i Rezendea, pored poraza od Independijente del Valjea. Na svom terenu, ekipa Flamenga je zabeležila nedavnu kampanju od šest pobeda, jednog remija i tri poraza u poslednjih 10 odigranih utakmica.

Independijente del Valje propustio je priliku da ostvari veće vođstvo u prvom meču protiv Flamenga. Računajući u svoju korist nadmorsku visinu od 2.800 metara na kojoj se nalazi grad Kito, kao i sa taktički bolje organizovanim timom, imao je kontrolu nad loptom više od 60% vremena, i stvorio je skoro četvorostruko više prilika za šut - čak 27 prema sedam - koliko su napravili Brazilci. Međutim, izostao je kvalitet tih šansi, od kojih su uspeli da iskoriste samo jednu.

Ipak, Independijente je poentirao je u 24. minutu preko jednog od svojih brojnih Argentinaca u timu, Matea Karbahala. U 88. minutu isključen je vezista Hulio Ortiz. Međutim, to nije izazvalo veće probleme u prvom meču, ali je suspendovan za duel ovog utorka. Niti je to velika žrtva. U prvom kolu ekvadorske elitne divizije, isti igrač našao se na klupi za rezerve, a u 73. minutu iskorišćen je kao zamena umesto Kristijana Peljerana.

U subotu, 25. februara, Independijente del Valje je debitovao u prvenstvu Ekvadora. U utakmici za inauguraciono kolo Pro lige, elitne divizije, na svom terenu savladao je Mušuk Runu. Od ekipe koja je igrala protiv Flamenga, od starta meča izabran je samo jedan od startera, Kevin Rodrigez. Tim Martina Anselmija pobedio je rezultatom 3:1, stavljajući prva tri boda na konto. To je bila njegova treća takmičarska utakmica u sezoni. U prvom je osvojio trofej Superkupa Ekvadora pobedivši Aukas sa 3:0.

U prethodnih pet mečeva izabeležili su četiri pobede, bez remija i samo jedan poraz, pobedivši Mušuk Runu, Flamengo, Aukas i Gvajakil Siti, pored poraza od Estudijantesa. U gostima, tim Independijente del Valjea je zabeležio nedavnu kampanju od pet pobeda, remija i četiri poraza u poslednjih 10 utakmica odigranih u ovom stanju.

Aktuelni šampion Kopa Libertadoresa od početka godine neporažen je saveznim prvenstvima, ali ovaj duel je od najveće važnosti za Flamengo da povrati samopouzdanje koje je izgubio lošim nastupima za Superkup i Svetsko klupsko prvenstvo. Flamengo je zadržao gotovo čitavu ekipu iz pobedničke kampanje na konto koje će po prvi put u sezoni moći da računa na rasprodatu Marakanu, što je ohrabrujuća vest za tim koji je pokazalo svoju snagu u Rio de Žaneiru u nekoliko prilika ove sezone.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

REKOPA SUDAMERIKANA - REVANŠ

Sreda

01.30: (1,30) Flamengo (5,50) Independijente del Valje (10,0), prvi meč 0:1

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Rekopa SudamerikanaFlamengoIndependijente del Valje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara