Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Mardu blizu prve lige, ako opet ne odustane

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.09.21. | 12:35

Klub iz najvećeg lučkog grada u Estoniji dočekuje Parnu u 20. kolu Esilige, drugog ranga takmičenja

Estonski elitni fudbal je na veoma slabom nivou, osim Flore, Levadije i donekle Paidea i Kaljua, svi ostali timovi su daleko lošiji od nekog proseka za evropske prvoligaše. Onda možete da zamislite kakav se fudbal tek igra u Esiligi, drugom rangu tamošnjeg fudbala. Najprecizniji termin verovatno je – amaterski.

Ovog četvrtka na programu je jedan meč Esilige, okršaj Mardua i Parnua, koji je na programu od 17 časova. Puno ime domaćina je Mardu Linameskond, pri čemu ona druga reč prevedena na srpski znači „gradski klub“.

Izabrane vesti

17.00: (1,07) Mardu (10,5) Parnu (18,0)

Mardu je mesto na samom severu Estonije, na obali Finskog zaliva. Iako u njemu živi svega oko 15.000 stanovnika, reč je o najvećoj luci za teret u ovoj baltičkoj zemlji i po tome je znatno poznatiji nego po fudbalu. Zapravo, Mardu je kroz istoriju samo jednu godinu imao prvoligaša, 2019. godine, a kako se to završilo, bolje da nije ni učestvovao.

Doduše, Mardu Linameskond ni ne postoji dugo, osnovan je 2006. godine i počeo je od šestog ranga takmičenja. U Esiligu se plasirao 2016, a već u prvoj sezoni je podneo kandidaturu za plasman u elitu. Završio je premijernu sezonu na četvrtoj poziciji.

Mardu je 2017. bio prvi u ligi, ali je potom odustao od učešća u Mejstriligi zbog nedostatka finansija. Već sledeće sezone je ponovio uspeh, pa je zaigrao u najvišem rangu. Kao što smo napisali, nije se proslavio.

Ozbiljnim estonskim klubovima služili su samo za popravljanje gol-razlike. Dopustili su im da osvoje samo 16 bodova i ekspresno ih poslali u daleko slabiji rang. Mardu je sezonu završio sa 30 datih i čak 118 primljenih golova!

Prošle godine je ekipu preuzeo Algimantas Brijaunis, nekadašnji litvanski reprezentativac i fudbaler Kopenhagena. Sa njim na klupi ipak nije uspeo u premijernoj sezoni da se vrati u elitu. Ostao je „kratak“ za jedan poen, koliko je imao manje od Parnua Vaprusa, a vodio je na tabeli sve do pred samog kraja, kada je u poslednja četiri kola zabeležio dva poraza i remi. Ključan je bio poraz od Florinog mladog tima, na svom terenu sa 5:3.

Parnu Vaprus se plasirao u elitu, a tamo je takođe nedorastao većini ekipa. Bori se za opstanak, zajedno sa Tamekom, od koje ima dva poena više i meč manje.

Što se tiče Mardua, on je trenutno lider Esilige. Ima dva boda više od jedinog pravog konkurenta Taline, ali i odigranu utakmicu više. Sada igra protiv Parnua FK, sedmoplasiranog tima u Esiligi, koji je na poslednjih pet mečeva osvojio samo jedan bod.

Mardu nikada nije izgubio ni bod u duelu sa Parduom, a sastajali su se do sada pet puta. Prošle godine ga je savladao redom sa 1:0, 5:1 i 4:1, a ove sa 5:0 i 2:1.

ESTONIJA 2 – 20. KOLO

Četvrtak

17.00: (1,07) Mardu (10,5) Parnu (18,0)

Petak

17.00: (1,33) Paide U21 (5,00) Flora U21 (7,00)

Subota

12.00: Elva – Tartu

12.00: Talina – Levadija U21

Nedelja

12.00: Tameka U21 – Nome Junajteda

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Estonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara