Marko Ilić (Foto: MN Press)
Marko Ilić (Foto: MN Press)

Marko Ilić za Mozzart Sport: Lagao bih kad bih rekao da se ne nadam pozivu, ovo je zlatna generacija Orlova

Vreme čitanja: 8min | sub. 15.10.22. | 11:07

Golman Kortrajka govorio o sjajnoj sezoni u Belgiji, planovima na leto, "najluđoj" glavi belgijskog fudbala Didijeu Lamkel Zeu...

Dugo su već Predrag Rajković i Marko Dmitrović standardni članovi reprezentacije, godinama unazad delili su mesto među stativama nacionalnog tima. I to se ne menja, s pravom su obojica redovni na spiskovima. Međutim, dolaskom Dragana Stojkovića na mesto selektora konkurencija na gol-liniji postaje sve veća. Otkako je Piksi preuzeo selektorsku funkciju od Ljubiše Tumbakovića, u jatu Orlova pojavljuju se nova lica, kako u ostalim delovima tima, tako i na golu.

Jedno od njih je Marko Ilić, čuvar mreže Kortrajka. Baš kao i njegovim kolegama Miletu Svilaru i Vanji Milinkoviću Saviću, debitantski poziv uručio mu je Stojković po dolasku na klupu. Istina, bilo je to na azijskoj turneji tokom prijateljskih mečeva, ali nije od tada Piksi zaboravio na njega. Godinu dana kasnije ponovo je bio deo okupljanja, na poslednjem takođe.

Izabrane vesti

"Bio sam iskreno srećan. Svaki put kada dobiješ poziv za reprezentaciju, to je najveća čast koja igraču može da se pokaže. Svaki put se isto osećam, isto reagujem i počastvovan sam", počinje 24-godišnji golman priču za Mozzart Sport.

Nije mu bitno ni to što je poslednji poziv dobio pošto Rajković zbog suspenzije nije mogao da se stavi na raspolaganje selektoru Stojkoviću. Pa i da to nije bio slučaj, Ilić je svoje mesto apsolutno zaslužio, jer ove sezone blista među stativama Kortrajka. Nekadašnji član Voždovca prvi je po broju odbrana u belgijskom prvenstvu(46), drugi po broju odbranjenih šuteva u okvir gola (76,3 odsto) i samim tim jedan od najzaslužnijih što se klub iz Zapadne Flandrije nalazi izvan opasne zone. Ni nagrade za odlične partije ne izostaju…

"Poslednja dva meseca sam izabran za igrača meseca i od 11 utakmica u prvenstvu mislim da sam na sedam bio igrač meča. Hvala Bogu, zaista ove godine mogu da budem zadovoljan individualnim učinkom, ali opet znam da moram da ostanem na zemlji, jer znam da ono što me tek čeka treba da bude još bolje i sigurno ću raditi na tome da napredujem, da budem još bolji i da stvari koje mi fale u narednom periodu poboljšam i dovedem ih do najvećeg mogućeg nivoa."

Većeg nivoa od Mundijala teško da ima, a Ilić u nedavnom razgovoru za belgijske medije nije krio kako se nada da će biti deo kontinentalne smotre u Kataru.

"Na meni je samo da radim što više mogu i da se pokažem u najboljem svetlu. Šta bude biće. Zaista bih lagao kad bih rekao da se ne nadam, naravno da se nadam i bila bi mi velika čast i ostvarenje sna kada bih dobio poziv za Svetsko prvenstvo, jer to je nešto o čemu razmišljaš otkad si klinac i kada počinješ da gledaš fudbal na televizoru. Nadam se tome i videćemo uskoro šta će biti."

Na poslednjim mečevima Lige nacija priliku nije dobijao, okršaje sa Švedskom i Norveškom presedeo je na klupi, ali su mu dve nedelje provedene sa reprezentacijom pomogle da se "izmeri" sa saigračima.

"Mislim da je ovo zlatna generacija i zato sam još srećniji i toliko počastvovan. Još je veći bonus što sam tu, jer znam koliko ova generacija ima sjajnih igrača, golmana. Na svakom treningu sam se trudio da upijem sve što mogu, od trenera, igrača, golmana, svih oko mene. Mogu da kažem da je bilo sjajno iskustvo, pokušao sam da od svih pokupim što više stvari, neke koje bih mogao da iskoristim ne samo na utakmicama, nego i tokom treninga, rutine pre meča. Zaista sam obratio pažnju na sve igrače koji su bili u ekipi, da vidim šta ja to mogu da naučim od njih."

Poznanstva iz mlađih kategorija pomogla su mu da se što lakše uklopi u seniorskom timu, mada ističe Ilić da je i sa "konkurentima" u odličnim odnosima, te da su ga i oni prihvatili odlično.

"Tu su Pavlović, Vlahović, Terzić, Ivan Ilić, Birmančević sa kojim sam bio na prošlom okupljanju, Račić, Mašović… S njima sam proveo najviše vremena. Dosta je lakše kada imaš nekoga koga poznaješ i s kim možeš odmah pri dolasku da se družiš i provodiš vreme. Kada smo na okupu svi se (golmani) jako dobro družimo. To su odlični golmani i momci, i zaista mislim da je atmosfera odlična i među golmanima, ali i unutar cele ekipe. Mogu da kažem da se dobro slažem sa njima i nemam baš nikakve zamerke."

Ilić i Dmitrović na treningu reprezentacije (Foto: MN Press)Ilić i Dmitrović na treningu reprezentacije (Foto: MN Press)

Nemaju ni u Kortrajku sada sigurno zamerke na njegove partije, mada nije Ilić u prethodne dve sezone, otkako je stigao iz Voždovca, bio ni izbliza toliko upadljiv kao sada. Da li se u međuvremenu dogodilo nešto posebno?

"Pa ne bih rekao. Prva sezona protekla je u privikavanju, drugačiji fudbal, drugačiji mentalitet ljudi. Jednostavno, tada sam bio u fazi privikavanja, zaista mislim da sam tek prošle sezone ušao u pravi ritam i da sam od tada našao rutinu, da sam se tek tada navikao na drugačiji život i fudbal u belgijskoj ligi. Od tada nemam zamerke, lepo sam dočekan ovde i zaista uživam. Sada je sve mnogo lakše."

Njemu konkretno da, ali ekipi i ove sezone predstoji grčevita borba za opstanak, iako se Ilić trudi da što bolje zatvori prilaze golu.

"Dosta težak raspored smo imali. Igrali smo Klub Brižom, Antverpenom, Anderlehtom, Rojal Unionom, Mehelenom, ekipama koje su u samom vrhu belgijskog fudbala i nismo uspeli da izdržimo protiv svih ekipa. Ipak, u zadnje dve-tri utakmice, gde smo pobedili trenutno lidera Antverpen, sa Genkom smo se držali do samog kraja kada su dobili penal, zaista smo pokazali napredak u formi. Danas igramo derbi sa Varegemom i ako Bog da i dobijemo tu utakmicu, možemo da preokrenemo sezonu i krenemo nabolje."

U pomenutoj pobedi nad Antverpenom koji je do tada nizao samo pobede Ilić je još jednom bio na nivou, ali je šou ukrao Didije Lamkel Ze, jedna od luđih glava evropskog fudbala. Kamerunski napadač imao je neraščišćene račune sa bivšim klubom koji mu je ranije blokirao nekoliko transfera i uspeo je Lamkel Ze da mu se osveti. Srpski golman međutim ima samo reči hvale za saigrača.

"Ha-ha-ha. Već samo pričao sa drugarom Aleksandrom Radovanovićem, svi smo se gledali onako, pribojavali se da to ne bude kao što se po novinama piše, ali zaista nemam nikakvu primedbu na dečka. Što se tiče atmosfere u ekipi, druženja i njegovih ljudskih osobina, dečko je sa desetku. Mislim da niko u ekipi nema ništa loše da kaže, štaviše, jedan je od većih pozitivaca u svlačionici. Ima pozitivaj vajb, svi vidite, kakav je sukob imao sa upravom Antverpena i to je nešto što sa njegove strane bilo malo luđe, ali ja prvobitno gledam na to kako utiče na atmosferu u ekipi i kako se ophodi prema saigračima. Zaista, bilo koga da pitate u svlačionici reći će vam da je on dečko za desetku. Sve izvan toga ne mogu da komentarišem, jer nisam u njegovoj koži."

Anegdota sa njim još nema, jer kako Ilić kaže, nije ni bilo vremena, ali ne sumnja da će ih uskoro biti.

"Dosta je 'lud', muziku konstantno pojačava na 300, ima ritual sa nekim svojim pesmama. Nemam trenutno nikakvu anegdotu s njim, jer je dosta kratko ovde, ali sam siguran da ću je imati u predstojećem periodu ha-ha-ha."

Marko Ilić (Foto: Privatna arhiva)Marko Ilić (Foto: Privatna arhiva)

Ilić je do nedavno svlačionicu delio i sa Mohamedom Badamosijem, napadačem Čukaričkog koji je od letošnjeg dolaska na Banovo brdo već postigao 11 golova u svim takmičenjima. U Kortrajku se pak nije proslavio i u prethodne dve sezone samo je jednom tresao mrežu na 34 meča.

"Verujem da nije imao dovoljno samopouzdanja ovde. Neke šanse u koje je ulazio nije mogao da reši i samopouzdanje mu je polako padalo iz utakmice u utakmicu. Došao je poziv Čukaričkog, on me je pitao kakav je klub, kakva je situacija, i ja sam mu rekao da je to savršen potez za njega, jer znam kako Čukarički radi sa igračima. On je fizički dosta dominantan igrač, ali kao što rekoh, u Belgiji je liga generalno fizički dominantna i zbog toga nije mogao da iskaže glavne karakteristike kao što može u srpskoj ligi. I mnogo mi je drago zbog njega, jer osim što je dobar fudbaler, on je pre svega jako dobar dečko."

Pokušao je na svom primeru Ilić da uporedi razliku između fudbala u Belgiji i Srbiji, budući da je dve sezone branio u Voždovcu.

"Dosta drugačiji fudbal sam igrao u Srbiji, u Voždovcu gde se gaji 'build up play', dosta se igra sa golmanom i tu sam značajno unapredio nožnu tehniku. Ovde, u Belgiji, ne forsira se toliko igra sa golmanom, ali sam napredovao u drugim delovima, fizički pre svega, ali i na psihološkom aspektu."

Povratak u Srbiju u doglednoj budućnosti nije mu u planu. Umesto toga, nada se 24-godišnjak da će na leto moći da naplati dobre partije transferom u neku od pet najjačih evropskih liga.

"To mi je cilj, pošto će mi na kraju sezone ostati jedna godina ugovora. Tako da mi je plan da nastavim u nekoj od liga petica. Bio je plan i ovog leta, ali neke stvari su se desile i nije se završilo. Opet, hvala Bogu, ostao sam ovde i vidite, dobro sam počeo sezonu i ako sve bude kako treba, nadam se transferu na kraju ove sezone."

Klubovi se, kako kaže, već raspituju.

"Ima interesovanja, ali ne volim da se gubim u tome preterano, iskreno, niti razmišljam previše o tome, jer gledam da budem fokusiran na sebe i klub, a kada dođe vreme za to, razmišljaću o tome. Ne volim da mi to bude distrakcija od onoga što je trenutno bitno, a to su utakmice koje mi predstoje", zaključio je Ilić.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

BELGIJA 1 - 12. KOLO

Petak

Vesterlo - Seren 2:2 (2:1)

/Paoti 28ag, Dorgeles 33 - Bernije 12, Marijus 48/

Subota

16.00: (2,05) Kortrajk (3,45) Varegem (3,60)

18.15: (1,90) Serkl Briž (3,50) Epen (4,10)

18.15: (2,20) Sint Trojden (3,35) Šarlroa (3,35)

20.45: (4,80) Leven (3,90) Genk (1,70)

Nedelja

13.30: (2,95) Standard (3,35) Antverpen (2,40)

16.00: (1,55) Gent (4,10) Mehelen (6,00)

18.30: (2,60) Anderleht (3,30) Klub Briž (2,70)

21.00: (4,60) Ostende (3,60) Union Sen Žiloaz (1,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Marko IlićKortrajk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara