Meč godine u Južnoj Americi: Boka na pragu rekorda, Fluminense sanja prvu krunu

Vreme čitanja: 7min | sub. 04.11.23. | 09:01

Đenovljani u finalu Kopa Libetadores na Marakani igraju sa zeleno-crvenima i nadomak su sustizanja Independijentea po broju najvažnijih kontinentalnih trofeja

Argentina protiv Brazila, legende protiv zvezda u usponu, Edinson Kavani u klinču s Marselom, Boka Juniors naspram Fluminensea... U subotu, 4. novembra, bitka za pehar Oslobodilaca Amerike dostiže vrhunac. To je kraj devetomesečne kampanje za pronalaženje najboljeg kluba na kontinentu. Akcija je počela u februaru na 3.259 metara iznad nivoa mora na stadionu Uankajo u Peruu prvom kvalifikacionom utakmicom, a takmičenje će dostići krešendo na kultnom stadionu Marakana u Rio de Žaneiru.

Poslednja tri finala su bila isključivo brazilska, ali 64. izdanje ima malo više začina i nudi još jedno poglavlje u fudbalskom rivalstvu Argentine i Brazila. Flu će se potruditi da osvoji titulu u Kopa Libertadores prvi put u istoriji kluba. Jedini nastup tima iz Rija u finalu je bio 2008. godine, gde je Flu poražen od LDU Kita baš na Marakani. Ravno 15 godina kasnije, Fluminense je ponovo dobio ogromnu prednost ne samo igranjem u matičnom gradu, već na domaćem stadionu.

Izabrane vesti

Međutim, očekuje se da će Rio de Žaneiro primiti do 110.000 navijača Boke Juniors koji će biti ili na stadionu, ili u fanzoni na plaži Kopakabana.

"Naši navijači će da popune ceo stadion, kao što smo navikli. Gde god da odemo, uvek je mnogo je ljudi. Oni su veoma fanatični i ludi. Osečamo podršku. Čini mi se da smo mi domaćini svuda", ocenio je Valentin Barko.

Dok je brazilski tim relativno sporadičan u borbama za najznačajniji pehar u Južnoj Americi, Boka je šestostruki pobednik i želi da izjednači dugogodišnji rekord Independijentea iz Aveljanede od sedam titula. Đenovljani čekaju na pehar najboljeg od 2007. godine i želeće da izbrišu sećanja na zloglasni poraz od mrskog River Plejta 2018, u dvomeču koji je završen u Madridu zbog nasilja navijača u Buenos Ajresu

21.00 (3,50) Boka Juniors (3,20) Fluminense (2,20)

Ovo je 12. finale Kopa Libertadores za Boku Juniors. Pobedila je u šest navrata između 1977. i 2007. i izgubila pet finala, uključujući poslednja dva nastupa 2012. i 2018. godine. Fluminense želi da postane 26. različiti tim koji se popeo na krov Zelenog kontineta i prvi novi pobednik od San Lorenca 2014. Četvorostruki šampion Brazila je verovatno najveći klub koji nema najvredniji pehar u svojim vitrinama.

Pobednik utakmice predstavljaće Južnu Ameriku na Svetskom klupskom prvenstvu u Saudijskoj Arabiji u decembru, gde bi u finalu potencijalno mogao da se odmeri protiv Mančester Sitija. Šampioni Južne Amerike i Evrope idu direktno u različita polufinala, i sastali su se u 12 od 18 poslednjih finala.

Ako bude nerešeno posle 90 minuta igre, igraće se dodatnih 30 minuta i eventualno slede penali. Boka je pobedila u sva tri finala Kopa Libertadores kada se odlučivalo jedanaestercima, postigavši 11 od 12 udaraca sa bele tačke na putu da savlada Kruzeiro 1977, Palmeiras 2000. i Kruz Azul 2001. U jedinom nastupu u finalu, Fluminense je izgubio sa 1:3 na penale od LDU Kita 2008.

POZNATA LICA I BUDUĆE ZVEZDE

Podzapleti su očaravajući. Dvojica prvih golmana protagonista imaju skoro 80 ​​godina kombinovano, Marselo će nastojati da ispiše istoriju osvajanjem dva glavna pehara Evrope i Južne Amerike, Frank Fabra će da čuva svog bliskog prijatelja i saigrača iz selekcije Kolumbije Džona Arijasa, dva supertalentovana igrača Valentin Barko i Andre će se takmičiti, a navala dva tima poverena je najboljem strelcu turnira sa 12 golova Hermanu Kanu i legendarnom Edinsonu Kavaniju.

Odbrambeni fudbaler Fluminensea Marselo nadmeće se da postane tek 15. igrač koji je osvojio i Kopa Libertadores i Ligu šampiona, koju je pet puta slavio sa Real Madridom.

"Ne smatram sebe renomiranim igračem koji ima mnogo titula. Uvek razmišljam o sadašnjosti, a sada uživam u jednom od najboljih trenutaka u životu, igrajući finale sa Fluminenseom. Ono što sam radio u prošlosti je bilo i prošlo. Ono što mi daje radost i motivaciju svakog dana je aktuelni trenutak", rekao je 35-godišnjak, koji je karijeru započeo u Fluminenseu pre nego što je prešao u Španiju.

Ujedno, dva bivša igrača Mančester Junajteda verovatno će startovati za Boku Juniors - golman Serhio Romero i napadač Edinson Kavani. Treći, defanzivac Markos Roho, je suspendovan. Sa 36 godina, Romero će biti mlađi od dvojice čuvara mreže. Fluminenseov broj jedan je 43-godišnji Fabio, koji nikada nije osvojio Kopa Libertadores.

SVI OSVAJAČI KOPA LIBERTADORES

7 - Independijente

6 - Boka Juniors

5 - Penjarol

4 - River Plejt, Estudijanted

3 - Olimpija, Nasional, Sao Paulo, Palmeiras, Santos, Gremio, Flamengo

2 - Kruzeiro, Internasional, Atletiko Nasional

1 - Kolo Kolo, Rasing, Argentinos Juniors, Velez, Vasko, Onse Kaldas, LDU Kito, Korintijans, Atletiko Mineiro, San Lorenco

BOKI JE ODBRANA NA PRVOM MESTU

Dostizanje rekorda je nadohvat ruke Đenovljanima. Jedna utakmica i cela sezona je sačuvana. To bi bilo od velike koristi za Boku. Godina je do sada bila ispod proseka.

Horhe Almiron je trener tima sa Bombonjere od početka aprila. U 42 nastupa zabeležio je 17 pobeda i 12 poraza. Gol-razlika je 50:37. To ne zvuči ubedljivo za kormilara velikana iz Buenos Ajresa. Ipak, čovek iz San Migela je stabilizovao plavo-žuti tim. Boka nije spektakularna, već kompaktna. Često ne igra lepo, ali je smrtonosno efikasna. Bar kada se koncentriše. A, čini se da je fokus očigledno na Kopa Libertadores.

U domaćem šampionatu ekipa zaostaje, a nasuprot tome u južnoameričkoj eliti je savladala svaku prepreku do sada. Penali su bili neophodni tri puta uzastopno i zbog toga mnogi Boku Juniors protiv Fluminensea smatraju autsajderom.

Posle relativno sigurne pobede u grupnoj fazi ispred Pereire, Kolo Kola i Monagasa, usledio je duel sa Nasionalom iz Urugvaja. Posle remija 0:0 u Montevideu, u Buenos Ajresu je završeno 2:2 i prvi test nerava se završio u korist Đenovljana.

Zatim je usledio argentinski duel sa Rasingom. I prvi meč i revanš su okončani bez pogodaka. I ovde je odluka doneta na licu mesta. Sva četiri strelca plavo-žutih su pogodila metu, i to je Boki donelo sastanak sa Palmeirasom.

Ništa drugačija slika, dva nerešena rezultata (0:0 i 1:1) pa samim tim ponovo penali. Pošto je Kavani promašio, ostali su postigli pogodak, a Palmeiras je napravio previše promašaja i finale gleda preko TV-a. Tako da Boka nije nužno bila bolja od protivnika, ali je hladnokrvna. To može da bude vredno zlata, posebno u finalu. Boka je prvi klub koji je stigao do finala bez pobede još od grupne faze.

FLU OPASAN U POSLEDNJIH 15 MINUTA

Flu bi mogao da iskoreni jedan od najvećih gubitaka u istoriji kluba. Konačno Kopa Libertadores može da dođe u zeleno-crveni deo Rija. Ali, protivnik je neprijatan. I na nacionalnom i na međunarodnom nivou, Flu deluje izuzetno pragmatično. Goleade su se retko dešavale. Često je igrao onoliko koliko je potrebno. Mada, sada se postavlja pitanje da li su porazi ekipe Fernanda Diniza od Baije od 0:1, Atletiko Mineira od 0:2, RB Bragantina od 0:1 i Botafoga od 0:2 samo zbog koncentracije. Pad u formi bi sada došao u najgorem trenutku.

Za razliku od rivala, Flu je uvek postigao gol više od svog protivnika. Do sada je bežao od penala. U grupnoj fazi tim iz Rija je bio smešten s River Plejtom, Sporting Kristalom i Strongestom. Na kraju je gol-razlika bila odlučujuća sa Milionerima, a u nokaut duelima prvo je eliminisan Argentinos Juniors sa 1:1 i 2:0.

Olimpija iz Paragvaja je potom preslišana sa 2:0 i 3:1, a u brazilskom polufinalu Internasional je izgubio sa 2:2 i 1:2. Učinci u revanš duelima su uvek bili upečatljivi. Flu je davao golove u finalnim delovima okršaja. Argentinos Juniors je primio dva pogotka u 86. i sedmom minutu nastavka, Olimpija u 80. i 91, a Internasional u 81. i 87. minutu.

IMA LI ZAPRAVO FAVORITA?

Fluminense ide u finale kao favorit, i to ne samo zbog prednosti domaćinstva. Rani pokazatelj potencijala ekipe postavljen je u trećem kolu grupne faze rušenjem River Plejta sa 5:1. Fluminense je postigao 22 gola u takmičenju, uključujući 12 u nokaut fazi. Boka Juniors je imala problematičan put do finala, što odražava promenljivu domaću sezonu u kojoj ekipa ima samo 11 bodova posle 11 utakmica.

Đenovljani su se oslanjali na izvođenje jedanaesteraca u nokaut fazi i postigli su samo 12 golova tokom turnira, od kojih je trećina bila u samo jednoj utakmici. Međutim, odbrana je popustila samo pet puta.

Flu i Boka su se već šest puta susreli u Kopa Libertadores, uz dve pobede za svaku stranu i dva remija. Kada su se sukobljavali u nokaut fazi, Brazilci su pobedili u polufinalu 2008, a Argentinci u četvrtfinalu 2012.

Vladaru Južne Amerike pripašće ček na oko 16.700.000 evra, dok će poraženi finalista da inkasira oko 6.500.000.

BOKA JUNIORS - FLUMINENSE, 21.00

Stadion: Marakana (78.838)

Sudija: Vilmar Roldan (Kolumbija)

Projektovane postave:

Boka Juniors (4-4-2): Romero, Advinkula, Figal, Valentini, Fabra - Medina, G. Fernandez, E. Fernandez, Barko - Merentijel, Kavani.

Fluminense (4-2-3-1): Fabio, Ksavijer, Nino, Melo, Marselo - Andre, Aleksander - Arijas, Ganso, Keno - Kano.

KOPA LIBERTADORES - FINALE (RIO DE ŽANEIRO)

Subota

21.00: (3,50) Boka Juniors (3,20) Fluminense (2,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kopa LibertadoresBoka juniorsFluminense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara