Edin Džeko, adut Bosne i Hercegovine (©Reuters)
Edin Džeko, adut Bosne i Hercegovine (©Reuters)

Meč odluke za Zmajeve u Zenici: Petev bez Krunića, Menala i Ahmedhodžića, Crnogorci bez Savića i Krstovića

Vreme čitanja: 5min | pet. 23.09.22. | 10:42

Liga nacija (B divizija), Grupa 3: Bosna i Hercegovina i Crna Gora odlučuju o putniku u najbolje društvo. Sva tri dosadašnja meča ovih selekcija završena su remijima

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20.45) igra najvažniji meč u ovosezonskoj Ligi nacija. U okviru 5. kola B divizije u Zenici gostuje Crna Gora. Ulog je veliki. Eventualnim trijumfom, Zmajevi bi osigurali prvo mesto i plasman u najbolje društvo.

Izabrane vesti

Posle junskih utakmica, BiH javnost sa nestrpljenjem je iščekivala septembar i utakmice kada se može proslaviti prvi veliki uspeh selektora Ivaila Peteva na klupi reprezentacije. Trenutno, Zmajevi su na prvom mestu tabele sa osam osvojenih bodova iz četiri utakmice. Crnogorci su sa bodom manje na drugom, pa je računica jasna. Pobeda bi Zmajevima garantovala prvo mesto, dok bi svi drugi epilozi morali čekati poslednje kolo, koje se igra u ponedeljak.

Uoči samog okupljanja reprezentacije krenule su glavobolje za selektora Peteva. Prvo je zbog povrede otkazao Dinamov Luka Menalo. Posle toga, dolazak su zbog povreda otkazali i Rade Krunić te Šefildov defanzivac Anel Ahmedhodžić koji igra u fantastičnoj formi. Morao je stručni štab brže bolje reagovati pa su naknadni pozivi upućeni novoj trojci. Darijo Šarić (Palermo), Kenan Kodro (MOL Vidi), Besim Šerbečić (Olesund).

20.45: (1,80) Bosna i Hercegovina (3,45) Crna Gora (4,80)

Činjenica je da će povređeni igrači definitivno nedostajati stručnom štabu, jer su Ahmedhodžić i Krunić standardni prvotimci, dok je Luka Menalo u više navrata kretao od prve minute. Međutim, prostora za bilo kakav alibi nema, jer su svi u taboru svesni da se još jedan kiks ne bi oprostio. Slična situacija je bila u novembru prošle godine, kada je U Zenici gostovala Finska. Ulog je takođe bio ogroman. Plasman u baraž za Svetsko prvenstvo. Na koncu, poraz od 1:3 i masa nezadovoljnih navijača koji su tražili ostavku Peteva. Ipak, bugarski stručnjak je dobio poverenje, produžio mandat na klupi, ali isto tako povećao svest o činjenici da još jedan neuspeh navijači ne bi oprostili.

U junskim utakmicama, Zmajevi su bili fantastični. Domaći trijumfi nad Rumunijom i Finskom, te gostujući remiji sa Crnom Gorom i Finskom. Bila je BiH na pragu pobede i u Podgorici, kada je pomenuti Luka Menalo pogodio za vodstvo, ali je desetak minuta pre kraja Adam Marušić postavio konačnih 1:1. Naravno, sve to bilo je dovoljno da se zaključi da BiH zaista može biti najbolja u ovoj grupi, ali im se ne smeju ponavljati utakmica protiv Finske u kojima se jednostavno izgori u prevelikoj želji. I večeras će Bilino polje biti ispunjeno do poslednjeg mesta, što će biti od velike važnosti za domaće.

"Siguran sam da su svi spremni. Momci su raspoloženi, od ponedeljka do danas sve je pod kontrolom i najbitnije je kako ćemo izgledati. Siguran sam da momci žele igrati, spremni su se zalagati i za nas je bitno da pobedimo. Znamo šta nam znače tri boda. Budućnost držimo u svojim rukama. Želimo stvoriti pozitivnu energiju, da momci to osete na terenu. Sada su samo momci bitni, ništa više. Siguran sam da će sve biti dobro", istakao je Petev te se dotakao rivala:

"Crna Gora je jaka reprezentacija po meni, pogotovo jer je tu većina iskusnih igrača. Tu je i par mladih, pogotovo na strani. Mogu da stvore nemire u raznim situacijama”, jasan je Petev.

20.45: (2,35) Finska (3,10) Rumunija (3,25)

Da samo domaći ne kubure sa problemima, da se videti i u taboru Crne Gore. Prva zvezda tima Stefan Savić je već sedmicama povređen, neće ga biti u pogonu u ovom ciklusu mečeva protiv BiH i Finske, a Crna Gora će biti i bez pomoći još jednog važnog reprezentativca - Nikole Krstovića. On je povređen na poslednjem susretu za DAC Dunajsku Stredu. Nekadašnji napadač Crvene zvezde je bio u izuzetnoj formi - pošto je za slovački sastav u Evropi postigao pet golova, a u dosadašnjem toku tamošnjeg šampionata šest puta je tresao suparničke mreže.

Definitivno i Crnogorci imaju priliku da se domognu prvog mesta. Svaki rezultat osim poraza, stavlja ih u dobar položaj za poslednji susret grupe gde će ugostiti Finsku. Takođe, Crnogorci su pokazali da su jako opasno ma gostujuće terenu, što je i pokazao trijumf nad Rumunijom u prošlom kolu. Tada je Marko Mugoša postigao het-trik, a upravo će on biti najveća pretnja za gol Ibrahima Šehića.

Očekuje se da će gosti opredeliti za defanzivu i da vrebaju priliku iz kontranapada, dok će domaći svim silama jurišati na pobedu.

"Ovo je derbi naše grupe, dve ekipe koje su najviše dokazale, kako na terenu, poseda lopte i golova. Ovo je istinski derbi. Naša ekipa je zaslužila ovakvu šansu svojim odnosom prema igri, borbenošću, odnosom prema grbu, došli smo u situaciju da napravimo nešto više i pokušaćemo to iskoristiti. Očekujemo tešku utakmicu, s BiH će biti teško. Ranije sam rekao da će ovo biti dve dobre selekcije, prošli smo period smene generacija, i BiH i Crna Gora, drago mi je što sam bio upravu. Volim ovaj stadion, očekujem sportsku atmosferu iz Podgorice i neka pobedi onaj koji bude bolji", izjavio je Miodrag Radulović, selektor Crne Gore.

Zanimljivo, ove dve selekcije su do sada igrale tri puta. Dva puta su to bili prijateljski mečevi, a rezultat je glasio 0:0. I u trećem, igranom u Ligi nacija ove godine, pobednika nije bilo.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

GRUPA 3

20.45: (1,80) Bosna i Hercegovina (3,45) Crna Gora (4,80)

20.45: (2,35) Finska (3,10) Rumunija (3,25)

Subota

GRUPA 1

15.00: (6,75) Jermenija (3,90) Ukrajina (1,55)

20.45: (2,15) Škotska (3,05) Republika Irska (3,90)

GRUPA 2

20.45: (2,40) Izrael (3,10) Albanija (3,20)

Otkazano

Island – Rusija

GRUPA 4

20.45: (1,95) Srbija (3,45) Švedska (4,00)

20.45: (2,15) Škotska (3,05) Republika Irska (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Bosne i Hercegovinereprezentacija Crne GoreLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara