Herardo Tata Martino (©Reuters)
Herardo Tata Martino (©Reuters)

Meksiko bez municije i dalje se nada prolazu: Drugi gol Poljske nas je zaboleo, Argentinin još više

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.11.22. | 04:40

Sombrerosi sebe doveli u nezavidnu situaciju pred poslednje kolo...

Nula protiv Poljske donela je makar bod, nula protiv Argentine zadala je veliku glavobolju Meksikancima pred meč poslednjeg kola Grupe C sa Saudijskom Arabijom.

Posle dva kola svi mogu da prođu i da ispadnu, a u najtežoj poziciji je Meksiko koji ne zavisi samo od sebe. Tačnije, najviše zavisi od svojih napadača koji se dosad nisu proslavili, ali isto tako moraće krajičkom oka da prati i dešavanja na susretu Argentine i Poljske.

Izabrane vesti

Sombrerosi se u dosadašnje dve utakmice nisu proslavili. Energije je bilo, ne i golova. I to je najveća muka ovog tima koji je uz pomoć štapa i kanapa sastavljao Tata Martino.

“Borićemo se, dokle god postoji šansa da odemo dalje. Saudijskoj Arabiji je pobeda potrebna kao i nama. Moraju da postignu gol, moramo i mi. Biće nam teško. Drugi gol Poljaka protiv Saudijske Arabije nas je dosta zaboleo, a Argentinin protiv nas još i više. Sada nam je potrebno da u meču Argentine i Poljske bude pobednika, a onda da i mi postignemo što više pogodaka“, jasan je Martino, svestan potpuno da matematika nije na strani njegovog tima.

Sreda, 20.00: (6,00) Saudijska Arabija (3,90) Meksiko (1,65)

U ovom trenutku Poljska je sa četiri boda na gol-razlici +2, Argentina sa tri boda na +1, Saudijska Arabija takođe ima jednu pobedu i -1, dok je Meksiko poslednji, sa bodom i -2. Pred Meksikom je nekoliko varijanti za prolaz dalje. Ako pobedi sa razlikom manjom od četiri gola, onda mora da čeka ishod susreta drugog meča i nada se pobedi jednih ili drugih. Ako dobije Saudijsku Arabiju sa četiri ili više razlike, ide dalje bez obzira na rezultat duela Argentine i Poljske.

Ako bude išao dalje sa Poljskom, dovoljna je i minimalna pobeda. U slučaju da ide dalje sa Argentinom, što bi na papiru bio daleko realniji scenario gledajući da je šampion Južne Amerike apsolutni favorit, onda gol-razlika igra ključnu ulogu. U slučaju pobede Meksika sa jednim golom razlike (1:0, 2:1) Argentina mora da razbije Poljsku sa četiri razlike i to 4:0. Trijumf Sombrerosa od 2:0 zahteva da Albiselesti dobiju Poljake sa 3:0.

Mir bi delimično garantovala pobeda od 3:0, jer bi onda bilo dovoljno da Argentinci slave i sa jednim golom razlike. Rezultat 3:1 za Meksiko tražio bi pobedu Argentine od 3:0, dok bi 4:0 posle 90 minuta onda je nevažan ishod drugog susreta. Ako bi kojim slučajem Poljska dobila Lionela Mesija i njegovu svitu, onda bi Meksiko dalje otišao i sa 1:0. Postoji, naravno, mogućnost prolaza na fer-plej, ali o tome ne vredi ni pričati sada...

Sve to u teoriji zvuči solidno, dok se ne pogleda napadački učinak Meksika koji je u ovom trenutku nepostojeći. I to će biti najveća prepreka sa kojom mora da se suoče Tata Martino i ljudi oko njega. Podsetimo, uoči Mundijala dosta se polemisalo o Martinovom izboru napadača. Hesus Korona otpao je zbog povrede, Raul Himenez je bio neizvestan do poslednjeg trenutka zbog povrede kuka koju vuče još od avgusta i vidi se po njegovim igrama da je daleko od optimalne forme.

I pored toga Argentinac na klupi Meksika odrekao se miljenika navijača Čičarita Ernandeza, nije ga svrstao ni na širi spisak jer želi svežu krv. Dodatnu konfuziju Martino je uneo odlukom da Santijaga Himeneza precrta pre objavljivanja konačnog spiska, iako je napadač Fajenorda bio Meksikanac sa najboljom golgeterskom formom... Sve pod izgovorom slabe minutaže, što u suštini jeste tačno, ali nikom nije i dalje jasan izbor nespremnog Raula Himeneza, Henrija Martina iz Amerike i Rohelija Funes Morija iz Montereja za tri špica.

Sreda, 20.00: (8,00) Poljska (4,20) Argentina (1,50)

Da odluke Tate Martina bodu oči narodu govore i kritike koje je ovaj zaradio posle meča sa Argentinom, zbog odluke da Irvinga Lozana izvede iz igre posle samo sat vremena. Martino je na konferenciji rekao da mu je Čaki tražio da izađe taman pre Mesijevog gola, ali i da je sam razmišljao da mu je formacija sa dva napadača (Vega – Lozano) suviše rizična, pa je zamenio obojicu.

Uprkos svemu, Argentinac veruje u prolaz Meksika.

“Dostojanstvo koje su moji igrači pokazali protiv jednog od glavnih kandidata za svetsku titulu daje mi optimizam. Pokušaćemo sve što je u našoj moći, a verujem da ćemo uspeti u našim namerama“.

Samo da se meč sa Saudijskom Arabijom ne pretvori u fijasko i najgori rezultat još od 1990, kada Meksikanci nisu ni igrali zbog suspenzije. Od 1994. do danas, svaki put Sombrerosi su igrali osminu finala. Ne i više od toga.



tagovi

Katar2022reprezentacija MeksikaTata Martino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara