Navijač Miljonariosa (©AFP)
Navijač Miljonariosa (©AFP)

Miljonarios najbolji u Kolumbiji, ali samo u ligaškom delu

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.07.22. | 23:03

Ambasadori iz Bogote podbacili u doigravanju u Aperturi posle odličnog učinka u osnovnom delu, a noćas startuju protiv Deportivo Pasta u Klausuri

Miljonarios će pokušati da napravi korak više u odnosu na kampanju u prethodnom formatu Apertura, s tim što ovoga puta ima ulogu branioca Klausure iz 2021. godine. Poslednju utakmicu Ambasadori iz Bogote su odigrali 15. juna, kada su u gostima, od Bukaramange, izgubili rezultatom 2:1, čime su okončali učešće u polufinalnoj grupi.

Miljonarios je tako završio na trećem mestu u Grupi A sa šest bodova, daleko od lidera Atletiko Nasionala, koji je sakupio duplo više bodova i koji je naposletku podigao trofej prvaka Kolumbije, 17. put u istoriji. U šest odigranih mečeva, tim Alberta Gamera je pobedio samo jednom, pored tri remija i dva poraza, uz apsolutno pragmatične igre pune poteškoća u ofanzivnom aspektu, sa samo pet postignutih i šest primljenih golova. Pored toga nisu pobedili nijednom u poslednjih pet odigranih utakmica.

Izabrane vesti

U kvalifikacionoj, iliti ligaškoj fazi, Miljonarios je završio kao lider šampionata, pohvalivši se kampanjom sa 13 pobeda u 20 utakmica. Bio je to tim koji je ostvario najviše pobeda i jedan od onih koji su najmanje poraženi na takmičenju. Isticao se uglavnom po uspešnom defanzivnom zamahu, koji je završio sa najboljim učinkom u ligi, uz samo 11 primljenih golova. Tokom prvog dela sezone, Miljonarios je pobedio u osam od 10 utakmica odigranih na svom terenu, uz 11 postignutih i samo četiri primljena gola.

Protekli dani na Plavom trgu nisu bili laki. Zbog zime u Bogoti i jakih vetrova igrači nisu bili u mogućnosti da treniraju na terenima kluba, pa su bili primorani da napuste grad i sa radom nastave na obali karipskog zaliva. Do sada, u klub su stigla samo dva pojačanja: napadač Luis Karlos Ruiz koji je došao iz Kurtule, sa prethodnim iskustvom igranja za Junior, Atletiko Nasional, ali i brazilski Sport Resife, dok je drugo pojačanje Izrael Alba, koji stiže iz komšijskog Ekidada. Defanzivac je profesionalnu karijeru započeo u Onse Kaldasu, zatim je nastupao za Leones, Patriotas i Jaguare iz Kordobe. U Aperturi je odigrao svaki minut u timu iz predgrađa Bogote.

01.00: (1,45) Miljonarios (3,80) Deportivo Pasto (8,00)

Sa druge strane, Miljonarios nastavljaju da napuštaju igrači. Posle odlaska Rikarda Markeza u Union Magdalenu i Andresa Felipea Romana koji još nije pronašao klub, ali se govori o njegovom dolasku u Junior iz Barankilje, spisku se pridružio i Dijego Abadija. Za napadača, koji u poslednjim nastupima nije imao mnogo prilike u startnoj postavi Alberta Gamera, još početkom godine spekulisalo se o njegovom odlasku u Fortalezu. Mladi Abadija, inače rodom iz Antiokije, imao je izuzetan uspeh u mlađim kategorijama Albiazula, sve dok 2020. nije dobio priliku u prvom timu, gde je odigrao 25 utakmica i postigao jedan gol.

Protivnik Miljonariosa u prvom kolu Klausure ove noći na El Kampinu biće Deportivo Pasto, koji takođe namerava da unapredi svoju kampanju u odnosu na prvi deo sezone, ali na apsolutno radikalan način. Tim je poslednji meč odigrao 14. maja, pre skoro dva meseca, kada je završio učešće u kvalifikacionoj fazi Aperture. Među 20 ekipa učesnika šampionata, Deportivo je završio na 16. mestu, sa 22 boda. Njegova kampanja brojala je pet pobeda u 20 utakmica, uz sedam remija i osam poraza, uz 16 postignutih i 20 primljenih golova. Zanimljivo je to da je Pasto bio šesti klub po posećenosti u Aperturi na domaćim mečevima, ali se ne može pohvaliti impresivnim brojkama. Ostvarene su samo tri pobede u 10 utakmica, uz dva remija i pet poraza. Ono što takođe privlači pažnju je njegov veoma nizak prosek golova, pošto je na 10 utakmica postigao samo četiri gola u gostima, uz osam primljenih.

Što se tiče pojačanja, u sastav Hosea Flavija Toresa pristigli su mladi napadač Kamilo Kampanja (19), koji se posle sezone provedene u Argentinos Juniorsima vratio u matični klub, a tu je još jedan povratnik, takođe na poziciji napadača, Džejson Medina koji se posle godinu dana u bahreinskom prvoligašu El Šamalu vratio u Kolumbiju. Novo lice je ofanzivac iz Hondurasa, Roman Kastiljo. Nekadašnji član najtrofejnijeg kluba u svojoj domovini Komunikasionesa, ima iskustva igranja i u susednoj Kostariki za Deportivo Saprisu, ali i jednu sezonu provedenu u portugalskoj Tondeli. Pored pojačanja ofanzivne linije, angažovan je i jedan defanzivac, Žerson Malagon koji dolazi iz Independijente Santa Fea, kojem je ovo drugo pojavljivanje u timu iz San Huan de Pasta.

U novijoj istoriji u duelima između Miljonariosa i Pasta odigranih u Bogoti bilo je ukupno 10 utakmica. Od toga, sedam su Ambasadori rešili u svoju korist, dok su Vulkanerosi tek jednom slavili, uz dva remija. Poslednja pobeda Deportiva u prestonici izvojevana je 2020. godine, rezultatom 2:1. Prethodni duel ova dva tima odigran u Bogoti, na otvaranju Aperture 2021, završen je rezultatom 3:1 za Milionere, golovima Kristijana Aranga i dvostrukog strelca Fernanda Uribea.

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA - 1. KOLO

Četvrtak

Union Magdalena - Onse Kaldas 2:2 (1:0)

/Čavez 5, Markez 84 - Del Valje 79pen, Kubides 90/

Petak

Deportivo Pereira - Alijansa Petrolera 1:2 (1:0)

/Ramirez 35pen - Mohika 47, Londonjo 74/

Patriotas Bojaka - Junior 1:0 (0:0)

/Bolanjos 84/

Subota

22.15: (3,05) Envigado (2,85) Amerika Kali (2,50)

Nedelja

01.00: (1,45) Miljonarios (3,80) Deportivo Pasto (8,00)

21.00: (2,50) Ekidad (2,90) Santa Fe (3,00)

Ponedeljak

01.10: (1,45) Atletiko Nasional (4,00) Kortulua (7,00)

03.15: (2,20) Tolima (3,00) Independijente Medeljin (3,45)

Odloženo

Deportivo Kali - Jaguares

Bukaramanga - Aguilas Doradas

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosDeportivo Pasto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara