Huan Pablo Vargas (©AFP)
Huan Pablo Vargas (©AFP)

Miljonarios "očerupan", a Deportivo Pasto se rešio 20 igrača

Vreme čitanja: 5min | pet. 21.01.22. | 23:07

Kolumbija 1: Ambasadori na startu Aperture gostuju Vulkancima

Prethodne noći startovala je 94. po redu fudbalska sezona u Kolumbiji. Najjača kategorija i ove godine će imati nekoliko kandidata za titulu. Aktuelni šampion Klausure Deportivo Kali i finalista, ali i zvaničan branilac trofeja Apertura Deportes Tolima, pojavljuju se kao glavni favoriti. Uz njih se kao najozbiljniji kandidati, uz sjajna pojačanja, ističu još i Junior, Atletiko Nasional, Amerika de Kali, ali i Miljonarios, finalista Aperture protekle sezone.

Prvenstvo neće imati većih promena u odnosu na sistem igre koji je korišćen u minuloj kampanji, u kojoj su se igrale po dve faze za određivanje finalista u svakom od formata.

Izabrane vesti

Prva faza Aperture igraće se od 20. januara i biće završena 26. juna. Biće to jednokružna runda mečeva po ligaškom sistemu, sa domaćim i gostujućim utakmicama raspoređenim u 20 kola. Pored toga, biće održan i vikend klasika, a osam najboljih ekipa će obezbediti nastavak takmičenja. Druga faza će se odvijati kroz eliminacione runde sa revanš utakmicama kroz četvrtfinale, polufinale i samog finala. U ovom prvom delu sezone biće poznat i prvi učesnik Kopa Libertadores 2023, pošto šampion Aperture automatski ostvaruje učešće u najeminentnijem klupskom takmičenju na kontinentu.

02.05: (4,20) Deportivo Pasto (3,40) Miljonarios (1,92)

Sa druge strane, u prvenstvu će ponovo učestvovati dve ekipe koje se vraćaju posle nekoliko godina na B turniru. Kortulua i Union Magdalena zauzimaju mesto koje su ostavili Atletiko Huila i Deportes Kindio, timovi koji su izgubili status zbog loše kampanje iz prethodne sezone. Novopromovisani dolaze da se bore za opstanak jer su po sistemu ispadanja najugroženiji na tabeli prosečnih koeficijenata učinka.

Ostali klubovi koji započinju godinu, a koji se po učinku iz protekle sezone već nalaze u zoni ispadanja su Patriotas, Alijansa i Onse Kaldas. To je zbog činjenice da su u poslednje tri godine njihove kampanje bile veoma nestabilne i u kojima nisu osvojili mnogo bodova. Isto tako, sa malom prednošću u odnosu na ekipi iz Manisalesa, nalaze se Envigado, Deportivo Pereira i Jaguares, pa se očekuje veoma intenzivna borba za opstanak.

Pre skoro mesec dana od kada Deportivo Kali je proglašen za šampiona Klausure u Kolumbiji, pošto je u finalu savladao Deportes Tolimu, i sa dovoljno vremena za slavlje, Šećerni tim će započeti odbranu titule lige u prvoj polovini 2022. godine. Kao i Kali, i ostali timovi su spremni da započnu novi put u kolumbijskom profesionalnom fudbalu sa namerom da podignu trofej turnira Apertura, a Miljonarios kao jedan od kandidata noćas (02.05) će gostovati na stadionu Depertamental Libertad u Pastu. Ovim, Milioneri iz Bogote započinju novu kampanju u potrazi za dugo očekivanom 16. zvezdom i njihov prvi izazov biće Deportivo Pasto.

Prestonički Ambasadori su ostali praznih ruku u 2021. godini uprkos tome što su bili jedan od najboljih timova. U oba formata su završili kao pratioci lidera Atletiko Nasionala, a upravo u format Apetrtura su došli i do finala u kojem su poraženi od Deportes Tolime.

Za ovu sezonu, Milioneri su izgubili važne igrače kao što su Emerson Rodrigez, Danijel Hiraldo i Fernando Uribe. Pored toga, otišli ​​su golmani Kristijan Vargas i Esteban Ruiz, kao centralni defanzivac Brejner Paz, krilo Felipe Banguero i vezista Harison Mojika. Strani klubovi, mahom iz MLS-a, dobrano su očerupali tim Alberta Gamera.

Ipak, na El Kampin je stiglo i pet pojačanja koja bi trebalo da nastoje da timu održe kvalitet i konkurentnost u takmičenjima koja slede. Najbombastičnije ime je golman Alvaro Montero. Čuvar mreže dolazi iz Deportivo Tolime za koju je nastupao na 120 mečeva, a svojim odbranama je na sebe skrenuo i pažnju čelnika iz nacionalnog tima, za koji je zabeležio tri nastupa u minuloj godini. Zadnjoj lini pridružio se defanzivac Hose Kuenu, dok su u vezni red stigli Lari Vaskez i Eduardo Sosa. Konačno, u napadu, Dijego Herazo će biti čovek odgovoran za golove.

Sa druge strane, Vulkanci su obnovili svoj tim u potrazi za povratkom među prvih osam posle dva turnira bez mogućnosti da se kvalifikuju. Narinensesi su se oslobodili čak 20 fudbalera uključujući i one koji su povremeno ulazili u prvi tim, dok su isto tako uspeli da angažuju čak deset pojačanja, među kojima se ističu Hilberto Garsija, Lejner Eskalante i Robert Haris.

Gosti u ovaj duel ulaze kao drugi tim na zbirnoj tabeli kolumbijske Serije A za prethodnu godinu, sa obezbeđenim plasmanom u Kopa Libertadores ove sezone. U međuvremenu, Deportivo Pasto je bio u donjoj polovini tabele, tako da se može reći da je sastav iz Bogote favorit u ovoj utakmici, ali sa određenom dozom uzdržanosti s obzirom na to da je veći deo ekipe pretrpeo promene.

Na kraju krajeva, pobedili su Ambasadori Deportivo Pasto u četiri od poslednjih pet međusobnih utakmica. Štaviše, Miljonarios je prošle sezone u Klausuri postizao u proseku 2,95 golova po utakmici, dok je Deportivo Pasto pogađao mrežu prosečno 2,05 puta. Oba tima su postigla gol u poslednja četiri međusobna susreta. Na prethodnih 10 dvoboja, Milioneru su ostvarili sedam pobeda, dok je Deportivo Pasto zabeležio dve uz jedan remi.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

KOLUMBIJA 1 (APERTURA) – 1. KOLO

Četvrtak

Agvilas - Bukaramanga 1:1 (1:0)

/Rodirgez 7 - Kabaljero 82/

Petak

Amerika Kali - Envigado 1:0 (1:0)

/Batalja 38/

23.55: (2,25) Santa Fe (3,00) La Ekvidad (3,60)

Subota

02.05: (4,20) Deportivo Pasto (3,40) Miljonarios (1,92)

22.05: (5,70) Kortulua (3,70) Atletiko Nasional (1,65)

Nedelja

00.10: (1,80) Onse Kaldas (3,40) Union Magdalena (5,00)

02.15: (1,45) Junior (4,20) Patriotas (8,00)

22.05: (3,40) Independijente Medaljin (2,95) Tolima (2,40)

Ponedeljak

00.10: (3,10) Jaguares de Kordoba (3,10) Deportivo Kali (2,45)

02.15: (2,15) Petrolera (3,25) Pereira (3,60)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1MiljonariosDeportivo Pasto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara