Navijači Kolona (©Reuters)
Navijači Kolona (©Reuters)

Misteriozno zdanje i Arsenalova suša

Vreme čitanja: 4min | pet. 30.04.21. | 22:33

Liga kup Argentine: Kolon na Groblju slonova poslednji put izgubio od tima iz Sarandija 2013.

Preostala su još samo dva kola do kraja prve faze argentinskog Liga kupa. Situacija u obe zone nešto je jasnija posle susreta odigranih prethodnog vikenda, kada su pojedine ekipe konačno otpisane za dalji tok takmičenja. Međutim, u opticaju je još šest bodova, koji u potpunosti mogu da promene sliku predstojećeg plej-ofa. Za sada, jedini siguran učesnik eliminacione faze je Velez Sarsfild, ekipa koju predvodi Maurisio Pelegrino, sa 25 bodova čvrsto drži vrh u Grupi B, a poseduje i najveći broj osvojenih bodova u dosadašnjem delu takmičenja računajući obe zone.

Pored tima iz zapadnog Buenos Ajresa, najbliži tome da osigura učešće u doigravanju jeste Atletiko Kolon. Sabolerosi su tokom većeg dela prvenstva bili praktično nedodirljivi na vrhu Grupe A, a do devetog kola i gostovanja na Monumentalu nisu zabeležili poraz. Kako su u Nunjez doputovali sa desetkovanim timom, što od povreda, što zbog članova pozitivnih na korona virus i doživeli prvi neuspeh, forma sastava koji predvodi Eduardo Domingez krenula je silaznom putanjom.

Izabrane vesti

02.00: (1,45) Kolon (4,00) Arsenal (7,00)

Kolon nije uspeo da trijumfuje u poslednja četiri kola, u kojima je osvojio tek dva boda, iz remija sa Argentinos Juniorsima i Godoj Kruzom, pri tom zabeleživši i dva poraza, prvi od već pomenutog River Plejta, a drugi je usledio proteklog vikenda kada ga je Rasing iz Aveljanede savladao rezultatom 2:1. Od gotovo sigurnog učesnika eliminacione faze Kolon je došao do toga da mu nastavak takmičenja zavisi od učinka u poslednja dva kola.

Naime, tim iz Santa Fea je na vrhu zone A sa 21 bodom, ali ga u stopu ga prate Estudijantes sa 19, dok se na pobedu zaostatka i 18 bodova nalaze River, San Lorenco i Rasing, koji se samo zbog lošije gol-razlike trenutno nalazi ispod crte, na petoj poziciji. Pored navedenih sastava, šansu da se nađu među prve četiri ekipe, mada samo matematički, imaju još Rosario Sentral i Godoj Kruz sa 15 i prošlogodišnji finalista Banfild sa 14 osvojenih bodova.

Noćas (02.00) na stadionu General Estanislao Lopez u istoimenom gradu i provinciji Santa Fe, Kolon će kao domaćin imati priliku da protiv Arsenala iz Sarandija konačno obezbedi narednu fazu Liga kupa. Međutim, to neće biti nimalo lak zadatak za Sabolerose. Iako se gosti nalaze na začelju zone A i odavno su otpisani za nastavak takmičenja, sastav koji predvodi Serhio Rondina u Santa Fe dolazi kao jedan od dva tima sa najboljom formom iz poslednja četiri kola.

Fitilj koji je aktivirao tim iz Sarandija sporo je goreo, i veći deo prvenstva klub porodice Grondona proveo je na dnu tabele sa tek jednim osvojenim bodom. Zakasneli pronalazak forme doneo mu je čak 10 bodova u poslednja četiri meča, u kojima je prvenstveno zabeležio remi sa River Plejtom, a potom i vezao tri pobede protiv Godoj Kruza, Rasinga i proteklog vikenda, komšijske Defense i Hustisije. Od njih je trenutno u boljoj formi, računajući ekipe u obe zone, samo San Lorenco, koji je na prethodnih pet mečeva zabeležio četiri pobede i remi.

Prema pojedinim izvorima tamošnje štampe u timu Kolona ponovo neće biti najboljeg strelca ekipe u dosadašnjem delu prvenstva Luisa Migela Rodrigeza, a razlog njegovog odsustva navodno je pozitivan test na Covid-19. Podsetimo da je isti igrač, početkom meseca upravo iz istog razloga završio u samoizolaciji dve nedelje, potom je bio na raspolaganju treneru Eduardu Domingezu za mečeve protiv Godoj Kruza i Rasinga, u kojima je postigao po gol. Dobra vest je što se u sastav Sabolera vraćaju defanzivci Bruno Bjanki i Bruno Pjovi, kao i napadači Nikolas Legisamon i Kolumbijac Vilson Morelo, koji su na prethodnim susretima bili van stroja zbog različitih tipova povreda.

S obzirom na to da je ekipa iz Sarandija konačno bez povreda, što je vrlo verovatno i sputavalo tokom većeg dela prvenstva u pronalaženju forme, Serhiju Rondini, kormilaru Arsenala na raspolaganju su svi igrači. Međutim, za noćašnji susret treba očekivati određene promene i rotacije u timu Vijaduktosa iz razloga što su pre samo tri dana odigrali meč sa brazilskom Searom u sklopu drugog kola Kopa Sudamerikane. U sastavu koji je branio boje Arsenala na tom susretu u poređenju sa startnih 11 minulog vikenda na meču sa Defensom, samo jedan igrač zadržao je svoju poziciju, a to je centralni bek Gaston Suso, dok je čitav tim oko njega bio promenjen. Tako da donekle ostaje misterija sa kojim će igračima Rondini započeti duel sa Kolonom.

Iako su gosti u vidno boljoj formi, istorija sukoba na čuvenom Groblju slonova nije im naročito naklonjena. Štaviše, Arsenal je poslednji put slavio na ovom misterioznom zdanju pre skoro osam godina, a u celokupnoj istoriji tek tri puta. Na poslednjih 10 okršaja ovih ekipa nije zabeležen nerešen ishod, Kolon je šest susreta rešio u svoju korist, dok su Vijaduktosi ostvarili četiri pobede, računajući i onu u poslednjem duelu odigranom u decembru 2019. Podela bodova poslednji put viđena je još 2012. godine, i to je na poslednjih 20 njihovih okršaja bio jedini meč bez postignutih golova.

ARGENTINA, LIGA KUP - 12. KOLO

Petak

23.00: (1,75) Velez (3,40) Patronato (4,70)

Subota

02.00: (1,45) Kolon (4,00) Arsenal (7,00)

Nedelja

15.00: (1,72) Boka Juniors (3,50) Lanus (4,70)

17.10: (2,65) Defensa i Hustisija (2,95) Union (2,75)

17.10: (1,83) Independijente (3,40) Atletiko Tukuman (4,10)

19.20: (1,88) San Lorenco (3,40) Godoj (3,90)

19.20: (1,85) Taljeres (3,40) Urakan (4,10)

21.30: (4,30) Banfild (3,45) River Plejt (1,80)

23.40: (2,60) Rosario (3,00) Njuels (2,75)

Ponedeljak

02.00: (2,85) Aldosivi (2,80) Argentinos Juniors (2,70)

02.00: (3,15) Kordoba (3,15) Rasing (2,25)

20.45: (3,25) Sarmijento (3,15) Himnasija (2,20)

23.00: (1,78) Estudijantes (3,35) Platense (4,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaArgentinaArgentina 1KolonArsenal Sarandi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara