Mitar Mrkela (© Star sport)
Mitar Mrkela (© Star sport)

Mitar Mrkela: Pratimo jednog Slovenca... Pominju se Ratnik i Vipotnik

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.06.23. | 18:41

„Postoji mogućnost i za angažman povratnika“, pojašnjava sportski direktor Zvezde

Dovela je Crvena zvezda Petera Olajinku (praška Slavija) i Marka Stamenića (Kopenhagen), dovešće dvojicu napadača (potvrdio generalni direktor Zvezdan Terzić), novog golmana (trener Barak Bahar ne vidi Milana Borjana kao prvu opciju), a možda će i jednog – Slovenca.

Još nije definisano kog, čak ni da li će se posao realizovati, međutim, na stadionu „Rajko Mitić“ redovno dobijaju izveštaje o učinku pojedinca u tamošnjoj Prvoj ligi i lako bi moglo da se desi da nekog angažuju.

Izabrane vesti

Jedan od glavnih zadataka naših skauta je praćenje igrača sa prostora bivše Jugoslavije. Pratimo jednog od slovenačkih igrača, ali ga ne bih javno pominjao. Slovenačka liga nam je zanimljiva. Kada sam bio direktor u Fudbalskom savezu Srbije, pre svakog velikog turnira ili važne utakmice, insistirao sam da odigramo pripremnu utakmicu sa Slovenijom. Verovalo se da ako pobediš Sloveniju, na dobrom si putu“, pojašnjava Mitar Mrekela u intervjuu za Delo.

Isti izvor navodi da su tokom proleća na skeneru crveno-belih bili 19-godišnji štoper Olimpije Marčelo Ratnik i 21-godišnji špic Maribora Žan Vipotnik, koji je na početku kvalifiacionog ciklusa za EP u Nemačkoj debitovao za državni tim, u pobedi nad Kazahstanom bio strelac, a namestio jedan od dva gola protiv San Marina. Bez obzira o kome je reč, Mrkela ceni fudbalere iz Dežele.

Slovenci nisu kao Holanđani ili Španci, ali su uvek disciplinovani, dobro trče, u svakoj generaciji ima dv, tri igrača koji se ističu. Ako niste dobro pripremljeni, organizovani u igri, ako ne uložite maksimalnu energiju u meču protiv Slovenaca, ne možete da pobedite. Uvek nam je bio dobar pokazatelj ako smo pobedili Sloveniju. Dobili smo realnu sliku gde pripadamo“.

Govorio je Mrkela tokom intervjua o iskustvima sa Slovencima iz igračkih dana, pomenuo Marka Elsnera, Ivana Toplaka, koga smatra „jednim od osnivača velike Zvezde“. Mada, u poslednjih šest godina i ova Zvezda je porasla i uzdigla se do statusa redovnog učesnika evropskih takmičenja, od jeseni će igrati u Ligi šampiona i upravo joj je mesto u žrebu jedna od pogodnosti tokom pregovora sa potencijalnim pojačanjima.

Za mnoge ovo predstavlja veliki izazov. Mnogi igrači su otišli iz Crvene zvezde u najjače lige, ali nisu osvajali pehare u novim klubovima, niti igrali u Ligi šampiona. Oni to sigurno mogu da dožive kod nas. To je naš adut i u razgovorima sa drugim igračima“.

Prelazni rok je maltene tek na početku, ali čovek zadužen za formiranje nagoveštava kako bi navijači mogli vide i neko poznato lice.

Kod nas uvek postoji mogućnost da naše igrače koji su otišli u inostranstvo vratimo na Marakanu. Dobro poznaju atmosferu u Crvenoj zvezdi i njene zahteve. Iskustvo su sticali u inostranstvu i prilagođavali se vrhunskim fudbalskim i evropskim kriterijumima. Mogu da nam pomognu u tome, ali nekoliko stvari mora da se uskladi da bismo takve igrače vratili u naš klub. Potreban nam je igrač za određenu poziciju, ali u isto vreme igrač mora ponovo da želi da obuče dres Crvene zvezde. Trebalo bi znati da u inostranstvu imaju izbor povoljnije finansijske ponude“.

Mrkela je posebno ponosan na činjenicu da mu je poslednja titula jubilarna deseta sa Zvezdom (četiri kao igrač, šest u svojstvu funkcionera), međutim, jasno mu je u kakvoj sredini radi.

Dugo sam u Crvenoj zvezdi kao igrač, direktor omladinske škole, sada u ulozi sportskog direktora, znam je do tančina. Ko ne može da se suoči sa pritiskom taj ne može ni da bude u Crvenoj zvezdi. Pritisak postoji čak i kada su rezultati dobri. Uvek tražite nešto što bi trebalo da bude bolje. I u slučaju pobeda komentariše se zašto nije bilo više golova. Uvek se traži više. Ovde sam šest godina, šampioni smo, igramo Ligu šampiona, napredujemo na UEFA rang listi, ali to još uvek nije dovoljno. Navijači žele više. Svestan sam toga. Dok postoji Crvena zvezda biće tako“, dodao je Mrkela za Delo.


 

 

 

 


tagovi

Mitar MrkelaFK Crvena zvezdaLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara