Fudbaleri Zrinjskog prolsavljaju titulu (©HŠK Zrinjski)
Fudbaleri Zrinjskog prolsavljaju titulu (©HŠK Zrinjski)

Nadmoć Zrinjskog u Jakirovićevim očima: Proći će mnogo vremena dok neko stigne naše rekorde

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.04.22. | 19:01

Mostarski klub dobio sve derbije, osim onog u Banjaluci, i juriša ka istorijskom broju bodova u Premijer ligi

Pobedom nad Sarajevom 4:0, fudbaleri Zrinjskog osigurali su šampionsku titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, i to sedam kola pre kraja. Ukupno sedmu za klub, ali čini se nikad ubedljiviju. Definitivno, odavno nije zapamćeno da je neka ekipa ovako superiorno osvojila titulu. Trenutno su na nedostižnih “plus 21” u odnosu na drugoplasirani Tuzla Siti. Do sada su osvojili 67 bodova, imaju najbolju gol razliku od čak 63 postignuta i svega 10 primljenih golova. Postavili su rekord od 14 vezanih pobeda.

Ovu dominaciju još više potvrđuje činjenica da su poraženi samo jednom i to od Radnika u septembru. Nemanja Bilbija obara sve moguće rekorde efikasnosti. Možda je najbolji pokazatelj svega jedna rečenica koju je trener Zrinjskog, Sergej Jakirović, rekao nakon osvajanja titule: „Proći će mnogo vremena da neko stigne naše rekorde“.

Izabrane vesti

KAKO JE PROFA JAKIR NAPRAVIO NAJDOMINANTNIJU EKIPU U ISTORIJI PREMIJER LIGE?

Zrinjski je poslednju dominaciju BiH fudbalom imao u sezonama od 2016. do 2018. godine, kad je osvojio tri uzastopne titule. Od tada, tumaralo se kroz Premijer ligu i tražio se dobitni recept povratka u vrh BiH fudbala. A onda je došao Sergej Jakirović i u poslednjih 15 meseci napravio neverovatan posao.

Bivši trener Gorice i Maribora, preuzeo je klub iz Mostara u zimskoj pauzi prošle sezone. Plemići su tada bili na šestom mestu tabele sa 13 bodova zaostatka za vodećim Sarajevom.

Sergej Jakirović (©HŠK Zrinjski)Sergej Jakirović (©HŠK Zrinjski)

Već na startu trenerskog njegovog mandata, Zrinjski je počeo da igra bolje. Ipak, na koncu nije završio baš uspešno, jer je u Kupu ispao od Sarajeva, a u ligi je bio četvrti, te je tako ostao bez Evrope po prvi put od 2013. godine. Bio je to svojevrsan šamar mostarskom klubu, ali su ipak u taboru odlučili da veruju hrvatskom stručnjaku, te su ga i dalje ostavili na klupi.

To je bio pun pogodak.

Po svom ukusu je skockao tim. Zahvalio se 'starijim' igračima i doveo mlade, poletne, gladne fudbalere.

Sve je krenulo od gostujućeg remija sa Širokim Brijegom, a posle toga usledila je mini-serija pobeda. Plemići su se na vrhu tabele izdvojili sa Tuzla Sitijem i činilo se da će ove dve ekipe do kraja voditi mrtvu trku. Međutim, ključan trenutak šampionskog pohoda desio se krajem septembra, tačnije u 10. kolu. Zrinjski je poražen od bijeljinskog Radnika, ekipe koja je u to vreme bila poslednja na tabeli, i to joj je bio prvi trijumf. Međutim, i tu je Zrinjski dominirao, a protivnik upisao svega jedan šut u okvir gola. Ispostaviće se, pobednički. Od tada, krenula je demonstracija sile. Plemići su trijumfovali u čak 14 vezanih utakmica i bilo je jasno da ih niko ne može stići. Poklekli su samo u prošlom kolu kada su u Banjaluci remizirali sa Borcem (1:1), a da je taj remi arhiviran demonstrirali su u subotnjem duelu protiv Sarajeva.

Nemanja Bilbija (©HŠK Zrinjski)Nemanja Bilbija (©HŠK Zrinjski)

ZNAČAJ I FORMA NEMANJE BILBIJE

Jedna od krucijalnih stvari koju je Jakirović napravio već na startu jeste da je u timu ostavio Nemanju Bilbiju. Iako je kapiten Zrinjskog prethodnih godina odlično sarađivao sa igračima kojih se Jakirović rešio, njega je odlučio da zadrži. Dao mu odrešene ruke i napumpao ga samopouzdanjem. Sve to vratilo mu se sa kamatom. U 26 odigranih utakmica, napadač Plemića postigao je neverovatnih 27 golova.

"Šef je ostao nakon prve sezone i složio je kadar po svom ukusu. Iskreno, mislim da nikada nismo imali ovakvu atmosferu u ekipi. Svako zna svoju ulogu i svi koračamo u istom smeru. Bitno je i to što smo fizički jako spremni. Dobar start u sezoni nas je pogurao, a sada letimo. U tome je razlika", rekao je Bilbija, koji je zbog fantastičnih partija dobio i ulicu u Mostaru.

Bilbija je i prošle sezone bio prvi strelac lige, ali sa "samo" 17 golova, a sad čak postoji šansa da u ovoj sezoni udvostruči taj učinak. On je bio udarna igla Jakirovićeve savršeno uigrane ekipe koja je najčešće ove sezone igrala u formaciji 4-2-3-1, koju je Jakirović, preferirao i u Gorici i dok je vodio Maribor.

ZRINJSKI DOBIO SVE DERBIJE

Čuvena mantra da se titule osvajaju na malim utakmicama je zaista tačna. Zrinjski se toga držao, i sve ih rešio u svoju korist. Sem pomenute protiv Radnika. Međutim, da im u Premijer ligi nema ravnog u ovom trenutku, pokazuju i podaci sa derbi utakmica. Zrinjski je dobio sva četiri derbija protiv dva sarajevska kluba, uz gol-razliku 12:0. Takođe, oba puta pobedio su gradskog rivala Veleža. Samo je aktuelni prvak Borac izbegao poraz u jednom derbiju, i to pre dve sedmice, uz sporno suđenje u Banjaluci po mišljenu Mostaraca, nakon kojeg je Jakirović rekao da je njegov pobednički niz samo tako i mogao biti zaustavljen.

NAJVIŠE OSVOJENIH BODOVA

Borac 67, Sarajevo 45, Sarajevo 70, Zrinjski 69, Zrinjski 64, Zrinjski 69, Sarajevo 66, Zrinjski 61, Željezničar 66, Željezničar 71...

To je broj bodova s kojim su šampioni BiH u poslednjih deset godina osvajali titulu. Zrinjski je matematički osigurao sedmu krunu i došao do 67. boda u ovoj sezoni. Uz jednu bitnu razliku - do kraja prvenstva ostalo je čak sedam kola. Dakle, evidentno je da će ova brojka značajno porasti. Uz sve to, 21 bod razlike u odnosu na konkurenta nije zabeležen u istoriji lige, pa i one reči Sergeja Jakirovića da će trebati vremena da se stignu svi pobrojani rekordi, dobijaju još više na značaju. Jer zaista je tako.



tagovi

ZrinjskiPremijer liga BiHEX-YU ligeex-Yu fudbalNemanja Bilbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara